Megalázó bánásmód, durva jogsértések a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft.-nél

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Állami bértámogatással élhetett vissza a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. vezetősége, emellett a megváltozott munkaképességű fogyatékos emberekkel szembeni méltatlanul megalázó bánásmód, a dolgozókat érő durva jogsértések már mindennaposak a cégnél. A Becker György László ügyvezető és kabinetje által hozott döntések alsóhangon is felvetik a cégvezetők alkalmatlanságát.

Az ügyvezető, az idei kinevezésekor gyökeres változásokat ígért, de ilyen változásokra azonban senki nem számított. Az átszervezés, sorozatos és meglepetésszerű elbocsájtásokkal, megfélemlítésekkel, telephelyek megszüntetésével, vak szakszervezeti tisztségviselő felfüggesztésével, kirúgással való fenyegetésével, szakszervezeti tisztségviselő eltávolításával, rendkívül durva munkavállalói jogsértéssel járt.

Becker György 2016. augusztus 02 – től saját hatáskörben megszűntette a szervezeti és működési szabályzatot, ezzel egyedülállóként az állami társaságok között közel fél éve a FŐKEFE Kft. szervezeti működési szabályzat nélkül működik.

Az állami társaságnál most a szervezeti egységek feladat, hatáskör és felelősség nélkül működnek jogellenes módon. Az üzemek és telephelyek vezetői pedig jogalap nélkül vezetik az adott szervezeti egységeket. „Felívelő fejlődési pályára került a FŐKEFE!” – Olvasható a vállalat honlapján.

Ennek ellentmond az a tény, hogy a munkavállalók több esetben tiltakoztak néhány, fővárosi és vidéki telephely bezárása ellen, a budakalászi üzemet december 16-án felszámolják, ez utóbbi esetben a dolgozók például petíciót is benyújtottak a cégvezetőségéhez a felszámolás ellen – amelyet tudomásunk szerint át is adtak Prohászka Csabának a cég műszaki és termelési főosztályvezetőjének, ám a cégvezetés mindezt figyelmen kívül hagyta.

A seprű és kefeüzem vak és fogyatékos dolgozóit kirúgással való fenyegetés mellett áthelyezni kívánják a 15 km-re lévő ugyancsak Becker úr által vezetett, Kézmű Nonprofit Kft. telephelyére, ahol a munkakörülmények siralmasak. – Legutóbbi információink szerint például a Temesvári utcai üzem kivilágítatlan és a fűtés sem működik.

Az áthelyezésekről és a változásról nem történt előzetes egyeztetés sem a dolgozókkal, sem a szakszervezetekkel. A mohácsi telephely megszüntetése miatt Komlóra szállított megváltozott munkaképességű dolgozókkal közölték, hogy befejezik szállításukat, Szombathelyen bezárják a seprűüzemet, ily módon tiporva fogyatékos emberek jogait.

A 327/2012. Kormányrendeletben foglaltak szerint:

21.§.(5) A munkáltató által ténylegesen megfizetett bérköltség legfeljebb 75%-a támogatható.

(6) Az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérően a bérköltség legfeljebb 100%-a támogatható, ha a munkáltató közhasznú jogállású egyesület, alapítvány vagy nonprofit gazdasági társaság (a továbbiakban együtt: nonprofit munkáltató), és

 1. a) az általa végzett, a létesítő okiratában közhasznú tevékenységként megjelölt tevékenység nem minősül gazdasági-vállalkozási tevékenységnek, továbbá
 2. b) a támogatással érintett munkavállalók foglalkoztatására közhasznú tevékenységként megjelölt nem gazdasági-vállalkozási tevékenység keretében kerül sor.

Felvetődik annak gyanúja, hogy a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. augusztus 2 -tól nem felel meg az SZMSZ felfüggesztése miatt a közhasznúság feltételeinek, az állami támogatást a bérköltség 100% összegében veszi igénybe, 75 % helyett. Gyaníthatóan az állami társaság vezetői az állami vagyonnal hanyagul gazdálkodnak és a több százmillió forint összegű költségvetési támogatást jogsértő módon igényelték és használták fel.

A létesítő okiratnak vagy más belső szabályzatnak (pl.: SZMSZ) rendelkeznie kell olyan nyilvántartás bevezetéséről, amelyből kiderül a döntések tartalma, időpontja, hatálya, a döntést támogatók és ellenzők számaránya esetleg személye is – ezzel együtt megállapítható például a határozatok tára – mindezek hiányában azonban követhetetlenné válik a cégvezetés döntéseinek módja.

Három állami vállalat élén egy cégvezetés, játék a közpénzekkel…

Becker György, kinevezésekor átalakításról beszélt, de senkit nem tájékozatott arról, hogy ez pontosan mit jelent. Valójában kirúgásokkal áthelyezésekkel és a Főkefe Laky Adolf utcai központ cég vezetői stábjának részleges lecserélésével kezdődött az ésszerűtlen váltás.

A FŐKEFE állami vállalat a rehabilitációs foglalkoztatásban, évi 3,8 milliárd állami támogatást kap az akkreditált telephelyein a 3400 fős dolgozója után. Külön bértámogatást kap az ERFO és a KÉZMŰ is, de az akkreditált cégek közt a dolgozók, nem helyezhetők át egyik cégből a másikba, ha pedig ezt szerződés nélkül teszi a cégvezetés, az több ponton sérti a rehabilitációs foglalkoztatás kritériumait.

A Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. hajdúdorogi dolgozói azt panaszolták, hogy őket több hónapon keresztül a Hajdúnánás külterületén található Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyén foglalkoztatták. A Hajdúnánásra áthelyezettek szerződéseit a cégvezető széttépte, abból példányt a munkavállalók nem kaptak – közben az IKR központi adatbázis alapján, a Főkefe – habár a Kézmű telephelyen való foglakoztatás után nem lett volna lehetséges – a fejenkénti közel 1,2 milliós támogatás havi arányos részét igényelte, ezzel felveti a költségvetési csalás gyanúját.

Az áthelyezésre vonatkozóan, ugyan szerződést aláírattak velük, de abból a munkavállalók egy példányt sem kaptak. Elmondásuk szerint szinte az összes hajdúdorogi Főkefés munkavállaló Hajdúnánáson dolgozott. A munkavállalók után a FŐKEFE az állami költségvetési támogatást igénybe vette, de nem a FŐKEFE akkreditált telephelyén kerültek foglalkoztatásra, hanem a KÉZMŰ – üzemben. Ami azért lényeges, mert a bértámogatást, csak a Főkefe Kft. bértámogatására vehették volna igénybe.

Becker György László a saját támogatottjainak (kabinet) 500.000-ft /hó megbízási szerződéseket kötött, úgy, hogy ezek a személyek 1-1 napra be is látogatnak a munkahelyre, ott valós munkát nem, vagy alig végeznek – szinte csak a megbízási díjakat veszik fel, munkaviszonyokat megbízási szerződéssel színlelve.   Ez azt jelenti, hogy fiktív teljesítésigazolások születnek a bejelentők elmondása szerint.

A megbízottak a Kézmű-től, az ERFO-tól és a Főkefe-től is felveszik a félmilliós, vagy esetenként az ennél magasabb összegű „fizetésüket” – a vezetés úgy kezeli a három állami vállalat ügyeit, mintha azok egyetlen cég volnának. Mivel ugyanazon munkavállaló után több munkahelyen nem vehető fel több állami támogatás, ezért kötöttek megbízási szerződéseket.  A vezetőségből néhányan több milliós megbízási díjakat vesznek fel úgy, hogy tudomásunk szerint a dolgozók fizetésére a főkefében már alig, vagy egyáltalán nem lesz pénz január hónapban.

Luxuscikkgyártás éhbérért, a dolgozók kizsákmányolása

Az állami vállalatot, látványosan magánvállalkozásként működtető Becker György, valószínűsíthetően a „Riss Mann projekt” teljesítésének érdekében helyezteti át a FŐKEFE dolgozóit egyik üzemből a másikba. A Riss Mann projekt egy titkos állami szerződéssel hozható összefüggésbe, amit a luxuscikkeket gyártó és forgalmazó Luis Vuitton francia céggel kötöttek meg. A FŐKEFÉNÉL a mindenkori létminimum összegénél alacsonyabb bérért dolgozó munkások tulajdonképpen áron alul gyártanak luxuscikket, amely nem vet jó fényt sem az állami vállalatra, sem a világcégre nézve.

Folytatjuk…

B.M.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

22 thoughts on “Megalázó bánásmód, durva jogsértések a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft.-nél

 1. munkastanacsokat kozigazgatasban hivatalokban gyarakban uzemekben.dolgozok vegyetek at a teljes iranyitast.elobb utobb fent osszeerunk

  1. Tőlünk is függ, hogy a visszaéléseket elkövető arcátlanokk meddig garázdálkodhatnak a közpénzekkel. Van egy közösségi rendezőelv, amit azért nem kellene folyamatosan és durván megszegni…A rehabilitációs foglalkoztató állami cégek, nem alapítványok, meg kell érteni, hogy olyan közvagyont jelentenek, amelyeket éppen a megváltozott munkaképességű emberekért hoztak létre. Ehhez képest, fenyegetve és megalázva érzik magukat. Ha a cégek Üzemi tanácsai mind összezárnának, mindez, nagyon ritka jelenség volna…Ami a cikkben szerepel, közügy, több szempontból is, ráadásul egy kiszolgáltatott csoportot, közvetlenül is mélyen érint, ezért nem lehet csukott szemmel és betapasztott füllel ehhez viszonyulni.

 2. Sajnálatos és vérlázító amit a cikk szerzője Becker György és csapata tevékenységéről ír, de senki se csodálkozzon, ezt a mai rendszerben büntetlenül meg lehet tenni. Nagyon sajnálom a szombathelyi kollégákat is, de most s pestiek is megtapasztalják, hogy mit érezhettek a Savaria Nett-Packnál a Főkefések és Szabó György uralkodása alatt.

  1. Tőlünk is függ, hogy a visszaéléseket elkövetők meddig garázdálkodhatnak a közpénzekből. Van egy közösségi rendezőelv, amit azért nem kellene folyamatosan és durván megszegni…A rehabilitációs foglalkoztató állami cégek, nem alapítványok, meg kell érteni, hogy olyan közvagyont jelentenek, amelyeket éppen a megváltozott munkaképességű emberekért hoztak létre. Ehhez képest, fenyegetve és megalázva érzik magukat. Ha a cégek Üzemi Tanácsai mind összezárnának, mindez, nagyon ritka jelenség volna…Ami a cikkben szerepel, közügy, több szempontból is, ráadásul egy kiszolgáltatott csoportot, közvetlenül is mélyen érint, ezért nem lehet csukott szemmel és betapasztott füllel ehhez viszonyulni.

 3. A margó szélére…
  Nagy érdeklődéssel olvastam a „Megalázó bánásmód, durva jogsértések a Főkefe Közhasznú Nonprofit kft-nél” című B.M. fél anonymous szerző által publikált „pályaművét”.
  A „pályaművet” olvasván az a jereváni rádiós vicc jutott az eszembe, ami így hangzik: „igaz e, hogy Moszkvában a Lenin téren Volvókat osztogatnak? A hír igaz, csak nem Moszkvában, hanem Leningrádban, és nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, és nem Volvókat, hanem Volgákat és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak”.
  Miért is ez jutott az eszembe? Azért mert a „pályamű” tele van durva ferdítésekkel, csúsztatásokkal és fél információkkal. Nekem, aki elolvastam ezt a „pályaművet”, az íróról/írókról az az érzésem, hogy egysértett ember/emberek, aki/akik a maga/maguk keserűségét, most próbálja/próbálják a nagyközönség előtt ismertetni ilyen módon, mint azt teszi/teszik itt és most.
  Végig lehetne menni az írás minden során és tételesen cáfolni az állításokat. Azonban erről egy idézet jut az eszembe, mégpedig Churchilltől, aki azt mondta „csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”.
  Véleményem szerint, ami nem igaz, azzal nem szabad foglalkozni. És ha pedig esetleg mégis igazak az állítások, akkor javaslom, hogy a szerző/szerzők tegyenek büntetőfeljelentést a megfelelő hatóságoknál, hiszen amit leírtak, azok az állítások azt sugallják, hogy bizonyítékaik is vannak. Ha pedig így van, akkor majd az eljárás lezárta után, amennyiben kimondják esetlegesen az elmarasztaló ítéletet, no majd akkor lehet itt folytatni a „pályaművet”.
  Természetesen azt csak remélni tudom, hogy tisztességes módon, névvel és címmel teszik meg a feljelentést. És azt is csak remélni tudom, ha mégis bebizonyosodnék, hogy csúsztatásokról van szó ebben a „pályaműben”, akkor vállalja/vállalják a szerzők a jogkövetkezményeket.
  ZsO

  1. Jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy a fenti írás lényegét tekintve közügy, műfajából adódóan pedig nem sűllyedhet a „jereváni rádiós vicc” szintjére, ezért is javaslom, igyekezzünk nem csúfot űzni a FŐKEFE megváltozott munkaképességű dolgozóit érintő kérdéskörből.

   „Zsolt O” aki a „margó szélére” írt közhelyekkel érvelve rendkívül szellemes „Szabadkőműves forrásból” származó idézetekkel szeretné nyomatékosítani a „nagy igazságokat”, szintén vállalja fel kilétét névvel és címmel. Kíváncsian várjuk és örömmel olvassuk a tételes cáfolatokat. – Sajnáljuk, hogy ezeket nem osztotta meg velünk.

   (Az etikai kódex egyébként, a szerzőket védendő megengedi, hogy az újságírók akár írói álnévvel is közöljék cikkeiket.)

   Abból pedig, ahogyan a FŐKEFE kiszolgáltatott dolgozói nyilatkoznak, sokkal inkább az derül ki, hogy ebben az egész ügyben, nem „sértett emberek”, hanem az a több tucat jogsértett munkavállaló a főszereplő, aki felemelte hangját a méltatlan bánásmód ellen.

   Az újságírók etikai kódexe közvetlenül, vagy áttételesen, a következő négy alapelvre épül: tisztesség, függetlenség, megbízhatóság és érzékenység.

   A sajtó szabadságát, az informálás kötelezettségét, az állampolgárok tájékozódáshoz való alapvető jogát Magyarország Alaptörvénye IX. cikke biztosítja.
   Az újságírónak etikai kötelessége védelmezni, mindennapos munkájában érvényesíteni a sajtó, és a nyilvánosság szabadságát, és teljesíteni az információ áramlásával kapcsolatos szakmai feladatait. „Minden állampolgártársunktól elvárjuk, hogy – az információszolgáltatáshoz szükséges szakmai ismeretek nélkül is – segítse elő a sajtószabadság állampolgári alapjogának maradéktalan érvényre juttatását.”
   A hatóságok nem tekinthetik sajátjuknak az információt. Az intézmények működésének nyilvánossága, és kiterjesztése a médiára, a pluralizmus jogi alapja. Ennek előfeltétele a véleménynyilvánítás szabadsága, jog az információhoz és a cenzúra kizárása.
   Sem a kiadók, sem a tulajdonosok, sem pedig az újságírók nem tekinthetik az információkat magukénak, mert azok ismerete, az állampolgárok alapvető joga.

   Enlil

 4. éN EZEKTŐL HÁLA ISTENNEK MEGSZABADULTAM IGAZ MÉLTATLAN MODON 15 ÉV UTÁN ADDIG CSINÁLTÁK A PISZKOS DOLGAIKAT MIG FELMONDTAM CSAK HOGY NE KELLJEN VÉGKIELÉGITÉST FIZETNIÜK MERT JÁRT VOLNA IGY JÁTSZOTTÁK KI ISMERŐS A főkefe csak is betüvel..

 5. ZSOLT O.!
  SZERECSEN MOSDATÁS AZ ÍRÁSOD MINDEN MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS A VALÓSÁG ISMERETÉT NÉLKÜLÖZI. A „NAGYFŐNÖKÖT” IDÉZI A „PERELJENEK BE OSZT JÓ NAPOT „TÍPUSÚ SZINTE FENYEGETŐ KITÉTEL AZ ÍRÁS SZERZŐJÉVEL KAPCSOLATBAN.ALJAS ÉS FELETTÉBB CINIKUS DOLOG A CIKK LÉNYEGÉNEK JEREVÁNI RÁDIÓHOZ HASONLÍTÓ BOLSEVIK TÍPUSÚ KÉTSÉGBEVONÁSA ÉS „ELVICCESÍTÉSE” ! HA HALLGATTÁL VOLNA BÖLCS MARADTÁL VOLNA.(Ez tény) Hajrá tényfeltáró újságírás!CSAK ÍGY TOVÁBB!

 6. Sajnos más Nonprofit Zrt-nél is elherdálják a pénzeket és megalázzák a megváltozott munkaképességű fogyatékos embereket!

 7. A margó szélére II…
  Kedves Mindenki!
  Mielőtt bele mélyednék a véleményem tovább formálásába, a következőket most az elején zárjuk rövidre! Mivel mondani nem tudom, így lassan írom, hogy „mindenki” megértse.
  Hozzászólásommal nem a megváltozott munkaképességű embertársaimnak állítottam görbe tükröt!
  Minden tiszteletem, megbecsülésem, empátiám a megváltozott munkaképességű embereké.
  Aki mást próbál belemagyarázni hozzászólásomba, arról az emberről pedig csak az az indián törzsfőnök jut eszembe, aki születésnapjára új bumerángot kapott és akkor jött rá az idegroham, amikor a régi bumerángjától akart megszabadulni.
  Nézzük hát a tényeket…
  Próbáltam viccesen ráébreszteni azon sértődött személyeket, akik összehozták ezt a „pályaművet”.
  Tudják e hogy a „pályamű” írója és szellemi talentuma nem is oly régen még a főkefe humánosztályán „dolgozgattak”. Az ő tiszteletükre nevezem az általuk összeeszkábált írást „pályaműnek”. Nem véletlenül írtam a fél anonymous jelzőt sem. Ha valaki nyíltan akar „játszani” az miért is nem írja ki a nevét egy vádló írás esetén…?
  Milyen érdekes, hogy amikor a főkefe munkatársai voltak és felvették a zsíros fizetéseiket, akkor nem dörömböltek a nagyérdemű tájékoztatásával. A szellemi talentum például (figyeljenek csak) írd és mond havi 850 ezer forintért dolgozgatott. Nagyon megértették egymást a cégnél az író és talentum. Aztán jött Becker úr és közölte velük, hogy ezért a fizetésért dolgozni is kellene. Mivel nem tudták hozni azt a szintet, amit az új vezérigazgató elvárt tőlük, így távozniuk kellett a főkeféből. Arról már nem is beszélek, hogy egyik személy sem igazán megváltozott munkaképességű ember. Ugye azért abban egyet értenek velem tisztelt olvasók, hogy lehet mi is megsértődnénk 850 ezres fizetés elvesztése esetén.
  Ezen sértődött embereknek aztán semmi sem drága! Nem ismernek sem Istent, sem embert a bosszútól fűtve.
  Biztos, hogy vannak problémák egy ilyen nagy cégnél, mint a főkefe. 4000 ember kenyéradója a cég. Én még nem láttam olyan munkahelyet, ami minden ott dolgozónak maradéktalanul megfelelne. De ez így talán jól is van.
  Churchillt pedig csak azért idéztem, mert az, hogy mennyi a normatíva, azt nem mi cikk olvasók fogjuk eldönteni. Azon pedig jó lenne ha mindenki elgondolkodna, hogy a normatíva igénylés, felhasználás nem egy emberhez köthető! Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a „pályamű” értelmi szerzői besározzák a pénzügyi osztályon dolgozó tisztességes családanyákat, családapákat, hiszen az operatív végrehajtást e tisztességes emberek végzik. Mielőtt valaki tollat ragad, ilyeneken is gondolkodnia kellene.
  „A leg kétségbe ejtőbb bűn a tudatlanság, amely azt hiszi, mindent tud, s ezért feljogosítja magát arra, hogy öljön”.
  ZsO

 8. A gazdasági dolgokban, nem látok bele, viszont én végig néztem ahogyan szabó Gyuri meg a bandája, teljesen lezüllesztette a céget. Amint hatalomra kerültek 2010-ben, szinte mindent megvontak a dolgozóktól, régen kaptunk tisztálkodó szereket, munkaruhát stb, ezeket azonnal beszüntették. A fizetések, átlagban 20-30 ezerrel kevesebbek lettek, a rokonokat haverokat, ott helyezték el, több százezres fizetésért. A dolgozókat, aljas trükkel akarták rávenni, hogy menjenek át 4-órába, a dolgozók orra alá toltak egy papírt, ha nem írják alá akkor ki lesznek rúgva, a többség persze alá is írta, voltak olyanok akik nem írták alá, ők továbbra is 6-meg 7 órások.Beckerék, meg most kamerát szereltek fel, hogy azzal figyeljék az embereket, ki mikor megy ki, és ha nem az adott szünetbe mennek ki az emberek, akkor azt, levonják a fizetésükből. Elég durva norma rendszer van a műhelyekben, ami egy Non-profit cégnél, igen furcsa.

  1. Zsolt O Továbbra sem hajlandó vállalni a „teljes” nevét, (Érthető módon…) habár ő maga ezt elvárná egy újságírótól, akinek jogában áll írói néven is publikálni. Nem tudjuk pontosan, hogy kire, vagy kikre céloz ironikus hangvétellel, ám ha tényeket állít, miért nem ír neveket is? Zsolt O állításai nevetségesen ostobán hangzanak most, amikor a jelen pillanatban is FOGYATÉKOS ÉS VAK embereket aláznak meg és tartanak megfélemlítés alatt a FŐKEFE állami vállalatnál. – Akiknek a kezében hatalom van elvárják, hogy szolgáik az általuk elvárt módon viselkedjenek, ám akik nem aszerint cselekednek, ahogyan azt ők előírják, azoktól megválnak, vagy lejárató kampányba kezdenek, mint Zsolt O, aki a pénzügyi hatalom szolgájaként, most az elvártak szerint kommentálgat…Hangsúlyos a történetben, hogy jogsértett emberekről van szó az egyik, míg jogsértőkről a másik oldalon…A cégvezetés felelőssége pedig vitathatatlan, teljesen mindegy, hogy a kiszolgáló személyzet milyen módon engedelmeskedik vezetői parancsra…Azon emberek távoztak a cégtől, akik nem kívánták eladni a lelküket és nem akartak asszisztálni a jogsértésekhez. A valóság az, hogy az operatív munkaerő kárán valakik pofátlanul meggazdagodnak, (miközben a társadalom, éppen az ilyen és ehhez hasonló eljárás miatt, folyamatosan elszegényedik)… Kíváncsian várjuk, hogy miként kápráztat el bennünket zseniális tudásával és az ínyenc részletekkel Zsolt O!

   1. Zsolt O. szintén tagja volt annak az osztályvezetésnek, amit épp szid. Olyan az írása, mint egy lecsúszott „ügynöké”.
    Maradjunk annyiban, hogy Zsolt O. ismét hozza azt az elvárható szintet, amit megszoktak tőle a kollégák. Zsolt O. csalódottsága abból ered, hogy hitte azt, hogy az a 850-es bruttó fizetés majd őt illeti meg, ha egyesek távoznak, de sajnos semmi nem változott, sőt!
    Még hazudni sem tud rendesen.

  2. Szabó György idejében is megtörtént a visszaélések tényfeltárása (az átszervezés során a régi vezető, a FŐKEFE állami vállalaton belül, egyébként ma az agrorehab vezetője, nem lett bukott cégvezető – jellemző módon, sok esetben felfelé buktatják mindazokat, akik rossz gazdaként viselkednek az állami vállalatok élén) tehát sajnos nem új keletű probléma a dolgozó emberek kihasználása. A rendszerhibáktól eltekintve bizonyos felső-közép-szinten, a jogszabályok és a hatáskörök sajátos értelmezéséből adódóan történnek durva visszaélések…2014-ben a főkefében zajló aljasságokat nyilvánosság elé táró oknyomozót meghurcolták, majd előzetes fogságba helyezték. Azóta elment a kedve az érdekvédő tevékenységtől, mert az emberek nem álltak mellé és nem történt meg az általános társadalmi felháborodás. Mindannyiunktól függ, hogy az agresszív akarnokok, mennyire, hogyan és miként gyűrhetik maguk alá a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalókat. Ki kell állnunk egymás és a magunk érdekeiért!

 9. T.O Zs. Igen . A szellemi talentum a humánosztályon dolgozgatott, zsiros fizetés, szemét viselkedés a dolgozók nagy részével szemben. P.D. egykori humán elvtárs, most betegállományban húzza a belét,mikor én voltam betegállományban a szabálytalan foglalkoztatásuk miatt.amit ő rendelt el, nemes egyszerűséggel táppénzcsalónak nevezett. Természetesen szigorúan négyszem között.Mikor jött az új vezetés reménykedett a maradásba, kampányolt is érte, dehát ugye elérte őt is a sorsa, amit sok embernek okozott. Az osztályvezetők teljesitmênyét még évekkel ezelőtti értekezleten Szabó ig úr gittegyletként értékelte üvöltve. Jó kis hely.10 évet voltam részese.

 10. Margó szélére III és pont ennyi…
  Harsány nevetés ül ki az arcomra, amikor olvasom nyomkövető sasszem (ENLIL) válaszait.
  Kedves ENLIL, tudod az a kisebbik baj, ha tudod, de azt hiszed, hogy nem tudod. Nagyobb a baj, ha nem tudod, de azt hiszed, hogy tudod.
  ENLIL azt írja „…mint Zsolt O, aki a pénzügyi hatalom szolgájaként…” Kit szolgálok én…? A főkefe pénzügyi hatalmát…? Hát kedves ENLIL én annyi javat kívánok neked, mint amennyit én kapok a főkefétől.
  És még ezt is írja ENLIL „Azon emberek távoztak a cégtől, akik nem kívánták eladni a lelküket és nem akartak asszisztálni a jogsértésekhez. No, ez a mondat (bocsi) de a közröhej kategóriája. Az író és a talentum nem önszántából távozott, hiszen az életükben nem kerestek havi 850 ezret. Miért nem a cégnél töltött aktív időszakuk alatt fordultak a nyilvánossághoz…? Ha tökös férfiú és harapós nőről lenne szó és tényleg annyira szívükön viselték volna a megváltozott munkaképességű emberek sorsát, akkor véleményem szerint ott és akkor kellett volna „fellázadniuk”. Most amikor az utcán botorkálnak…? Izzadságszagú számomra az időzítésük.
  Mivel szeptemberben még a talentum vezér beosztásban volt a maga „szakterületén”, így az is izzadságszagú, hogy augusztusban általuk elmesélt visszaélések történtek a fökefénél. Miért nem akkor abban a pillanatban rikkancsoltak…? Miért csak most…?
  Columbo sem látott ennyi miértet.
  Kedves ENLIL!
  „Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd”. (Gandhi)
  ZsO

 11. Amilyen az ország kormánya, olyanok az állami cégek is. Szabó György már a Főkefe elött is vágott haza ilyen tipusú cégeket, és most miután a Főkefét is hazavágta, kap egy másik ilyen céget. Mondhat itt akárki akármit a szerencsétlen fogyatékos emberek hátán gazdagodik meg egy réteg, közben meg 30 ezret keresnek havonta szerencsétlen fogyatékosok, az állam meg aszisztál ehhez. Szégyeljétek magatokat mind akik ebben benne voltak meg most is benne vannak, undormány emberek vagytok. Ez az új vezetés sem lesz jobb, ez is csak szigorítani fenyegetni meg megfélemlíteni tudja a dolgozókat, az eszükbe sem jut, hogy az inspirálná legjobban a dolgozókat, ha valamivel több jutna nekik, mert ez a pénz amit nem is hívok fizetésnek, még éhen halni is kevés.

 12. Gondolom Becker György, szociálisan, nagyon érzékeny a fogyatékosok iránt, és elmorzsol egy könnycseppet a szeme sarkába, amikor kiszáll a full új Audi S 6-osából.

 13. Nos igen, Zsolt O fordítva ül a lovon. – Megfogadhatná saját bölcs tanácsait is…A fentiek értelmében pedig, máig a cégnél dolgozik és mert ezen a fórumon a cégvezetés érdekében lobbizik, így nyilvánvalóan mégis jó szolgaként fogalmaz. – Senkit nem érdekel, hogy mennyit keres Zsolt O, pláne senki nem turkál a zsebekben, kizárólag a közpénzekkel történő rossz gazdálkodás és a megváltozott munkaképességűekkel szembeni, jelenleg is tartó aljasságok és jogsértések az a körülmény, ami KÖZÜGYNEK számít, ami mindenkiben felháborodást kelt és amiért a dolgozók nyilvános fórumhoz és a megfelelő hatóságokhoz fordultak segítségért..Valójában, úgy tűnik, fordított a helyzet, és a még mindég ismeretlen Zsolt O az aki sértve érzi magát valakik által akikről, senki nem tudja, hogy vajon kicsodák lehetnek, vajon kikre gondolhat amikor dühös és tökös valakikről ír? Ezzel a sejtetős állítás sorozattal kívánja fojtani azt a „szerecsen mosdatást”, amiről fentebb Juhász Imre ír, rendkívül helytállóan. – Továbbá, ahogyan Csillag fogalmaz, „Zsolt O. szintén tagja volt annak az osztályvezetésnek, amit épp szid. Olyan az írása, mint egy lecsúszott “ügynöké”. Ezzel egyet tudok érteni, annál is inkább, mert a megalapozatlan állításaival szemben ott vannak azon munkavállalók, akik megfélemlítés alatt állnak és ilyen körülmények közt kénytelenek dolgozni az állami cégnél…Szerencsésebb volna, ha ezt nem felejtené el, ha az idétlen nevetgélést abbahagyná az ügy jelentősége okán és még jobb volna, ha nem nézné le azon munkásokat, akik a vállalatnál a hasznot megtermelik. ráadásul igen elégedetlenek és felléptek a vezetőség viselkedésével szemben.

 14. Zsolt O tehetsége abban rejlik, hogy egy kérdést, többféleképpen is meg tud fogalmazni 🙂 Tapsvihar! – A válasz pedig nem tudható, mert azt sem tudjuk, kikre gondol.

 15. Epistula non erubescit…
  … noha kétség kívül könnyebb ekként írogatni és úm. a látótéren kívül maradni… Én nem teszem, mert nincs miért.

  Bár nem vagyok a megjelentető orgánum olvasója, mégis sikerült a „figyelmem felkeltenie” az itt megjelent írásnak, illetve az ahhoz kapcsolódó véleményeknek.
  Többek között, mivel ezekből az a látszat képződhet „ismeretlen ismerősökben”, hogy bevonhatnak egy lejárató kampányba, úgy gondolom, hogy nem árt, ha a teljesség igénye nélkül öntünk némi tiszta vizet is a publicisztikai kommentárok poharába – még akkor is, ha feltűnően jól értesültek is lehetnek a háttérben.

  A 2016.06.01. napjától az Ügyvezetői feladatokat ellátó Becker György László valóban változásokat ígért, nem is tehetett mást, hiszen a munkáltató működőképességének fenntartásához és tulajdonos által elfogadott módon történő működtetéséhez mind a 2016. évi üzleti, mind a Társaság középtávú Reorganizációs tervében elfogadottak végrehajtása alapvető fontosságú. Ezen tervek többek között létszám leépítéseket is tartalmaztak, utóbbit tudomásom szerint az FB munkavállalói delegált tagja is aláírta. Ezek tények.
  Meglepetésekről a leépítések tekintetében a fentiek okán sem lehet beszélni, de azért sem, mivel tudomásom van arról a korábbi Munkaügyi osztályvezetőtől, illetve Humánpolitikai igazgatótól, hogy ezen jognyilatkozatok a termelési vezetők javaslataira épültek.
  Továbbá feladataim kapcsán tudomásom van arról, hogy a Társaságnál több éve működő szakszervezetben korábban tisztséget viselő Munkavállaló jogszerűen, a hatályos Mt. rendelkezéseinek mindenben megfelelően felfüggesztésre, ügye pedig kivizsgálásra került, amelyben személyesen, magam jártam el. Az eset összes körülményének figyelembe vételével a munkáltatói döntést követően, annak eredményeként a Munkavállalót sem erkölcsi, morális, sem jogi természetű hátrány, sérelem nem érte. Megjegyezni kívánom, hogy a kivizsgálás időtartamára az Mt. szerinti díjazásban részesült az érintett Munkavállaló. A kivizsgálás lezárását követően a Munkavállaló eredeti munkakörében végzi feladatait mind a mai napig. Ezek tények.
  A fővárosi és vidéki telephelyek „bezárása”, illetve „felszámolása” is alapvetően a reagálás első részében hivatkozott Reorganizációs és üzleti tervekhez kapcsolódik, az alábbi, nem kevésbé fontos kiegészítésekkel:
  Bizonyos megszűnő telephelyek vonatkozásában a Munkavállalói kör részére már a 2015. évben is sor került tájékoztatásra a Munkáltató vezetése részéről, azokon esetenként az akkori Ügyvezető, illetve az illetékes vezetők is megjelentek.
  Ezen feladatok végrehajtása folyamatos, miként manapság minden gazdasági társaság életében aktualitás maga a változás és a gazdasági-, pénzügyi-, kereskedelmi- és nem különben a munkaerőpaci folyamatokhoz történő alkalmazkodás. Nem értem, hogy miért megy ez furcsaság számba egy köztulajdonban álló foglalkoztatónál, ahol az eredményesség és hatékonyság növelés terén még további tartalékokat lehet azonosítani és mozgósítani a működés terén.
  Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Munkáltató az ezen intézkedésekben érintett Munkavállalók képességei, képzettsége és gyakorlati tapasztalatai alapján, továbbá lehetőségeinek figyelembe vételével minden érintett Munkavállaló részére megoldást és lehetőséget kínált és kínál a további foglalkoztatás vonatkozásában, mely lehetőséggel a Munkavállalók mindennemű kényszertől, befolyástól mentesen, szabad választásuk, egyéni döntésük alapján éltek, illetve élhetnek.
  Magam is részt vettem megszüntetésre kerülő telephelyek, illetve működési okból átszervezésre kerülő szervezeti egységek Munkavállalói részére tartott tájékoztatásokon. Visszautasítom, és alaptalan, sértő vádaskodásnak tartom azt, hogy a Társaság Munkatársainak ezeken a tájékoztatókon rájuk nézve kényszert jelenő és/vagy fenyegető tartalmú kijelentéseket tett a Cégvezetés, vagy tettem volna saját magam. A cikkben a Munkavállalók megfélemlítésére, „kirúgására” célzó állítások a tájékoztatókon megjelent vezetők, továbbá a Társaság jó hírnevét és becsületét mélyen sértő, egyfajta torz tükörből értelmezett, minden alapot nélkülöző hamis vádaskodásoknak tartom.
  A Munkáltatónál munkaviszonyom teljes tartalma alatt, azaz sem a múltban, sem a jelenben Munkavállaló „kirúgással” való megfenyegetésének nem voltam tanúja, nem is hallottam ilyen esetről. Személy szerint a magam és a Menedzsment nevében is határozottan visszautasítom a méltánytalan, valótlan, hamis állítást, vádaskodást. Ugyanakkor állítom, hogy nincs tudomásom arról, hogy a cikkben sugallott, bármilyen természetű fenyegetések, kényszerítések történtek, vagy történnének a Munkáltatónál a Munkavállalókkal szemben. Épp ellenkezőleg: Állítom, hogy soha nem tapasztalt mérvű nyílt és őszinte kommunikáció zajlik a Munkáltató és a Munkavállalók között és a kooperatív vállalati kultúra irányába mozdult el a Társaság, mind Munkáltatói, mind Érdek képviseleti, mint Munkavállalói szinten. A magam részéről mindezt erényként és fejlődésként értékelem.
  Az Ügyvezető az SZMSZ felfüggesztéséről döntött, nem annak megszüntetéséről, mindaddig terjedően, amely időpontig az új SZMSZ kiadásra nem kerül.
  A vezetői / munkavállalói feladatok elvégzéséhez pedig mindaddig is többek között a munkaköri leírások, a Társaság egyéb szabályzatai, utasításai, továbbá a – megjegyzem munkajogilag kvázi szabályzatként funkcionáló – hosszú évek alatt kialakult, munkamegosztási és munkaszervezési szokások képeznek jogalapot. Megjegyezni kívánom, hogy nincs tudomásom arról, hogy a Munkáltató akár egyetlen Munkavállalója is visszautasította volna munkabérét arra hivatkozva, hogy nem tudja, milyen elvégzett munkáért illette meg egy adott időszakra vonatkozóan számára a Munkáltató által kifizetett munkabér.
  A fenti, igen egyszerű logikai formula belátásával is igen könnyen átláthatóvá válik az erre vonatkozó állítások valótlansága, igen erőteljes és torz csúsztatása, melyet ezúton is visszautasítok.
  Kiemelten a Seprű és Kefe műhelyek székhelyről más telephelyre történő áthelyezésére vonatkozó dezinfomációkhoz kapcsolódóan rögzíteni szeretném az alábbiakat: Az érintett műhelyek Laky Adolf utcai székhelyről történő áthelyezésének gondolata szintén nem lehet váratlan sem a valósan a Munkáltatónál működő Érdekképviseletek, sem a Munkavállalói kör részére, az már egy éve is bejelentett döntés, amely 2017. januárjában realizálódik. Erről 2016.11.25. napján előzetes tájékoztató került megtartásra az érintett Munkavállalók számára, melyet írásos tájékoztatás is követett és az Ügyvezető személyes jelenlétével 2016.12.14. napján is az érintettek bevonásával interaktív kommunikáció zajlott. 2016. december elején az érintett Munkavállalók a készülőben lévő új telephelyet meglátogathatták, továbbá a munkálatok befejezését követően is módjuk nyílik a telephely, továbbá a munkakörnyezet ismételt megtekintésére. Az Ügyvezető döntése alapján csak ezt követően kerülhet sor a munkaszerződés-módosítások felajánlására, melynek elfogadására, vagy elutasítására vonatkozóan minden érintett Munkavállaló saját maga által, személyesen szerzett tapasztalata alapján hozhat döntést. Mindezt feltétlenül korrekt és a Munkavállalók kéréseit, igényeit is figyelembe vevő Munkáltatói magatartásként tudom értékelni.
  Meggyőződésem, hogy az új munkavégzési helyen a jelenleginél kulturáltabb, szakmai szempontokat figyelembe véve a jelenleginél fejlettebb infrastrukturális feltételek között tudja a Munkáltató Munkavállalóit foglalkoztatni a jövőben. E körben teljesen érthetetlen számomra, hogy miért és mitől kellene megmenteni a Seprű és Kefe műhelyeket és az ott munkát végző Munkatársainkat. A fejlődéstől? Felvetődik a kérdés, hogy kinek és milyen érdeke fűződhet ahhoz, hogy a valós fejlődésnek útját állja???
  Végezetül az egyéb jogviszonyban történő foglalkoztatás kapcsán rögzíteni kívánom: A megbízási jogviszonyok létrehozásáért, illetve jogkövető, a hatályos jogszabályok szerinti foglalkoztatás kialakításáért 2016. júniusa előtt és után is a HR vezetőjének irányításával a munkaügyi szakterület volt felelős.
  A Társaság megbízottjait személyesen ismerem, velük rendszeresen találkozom, az egyes ügyek vitelét a velük kötött szerződés tartama szerint elvégzik. Szükség esetén személyesen, illetve telefonon, elektronikusan rendelkezésre állnak, az általuk végzett tevékenység a Munkáltató részére deklaráltan értéket képvisel. Személyüket és a leírtakon keresztül a Társaságot ért rágalmakat a legmesszebb menőkig visszautasítom.

  zkzs

 16. Csak egy megjegyzés: nem zörög a haraszt.

  Én csak sejtem, hogy a dolgozói „leírásokat” kell elfogadni. Igazságot osztani nem tudhatunk.

  Csak azt érzem, amit látok: a fideszes vezetés mindent lenyul.

  Nem csak ott, az ország minden pontján.

  Sajnos „menageri” vezetés van minden fideszes vállalkozásban. Az ember nem számít. Csak a lóvé.

  Rohadjatok bele a rabszolgák által embertelenül ellopott pénzetekbe.

  Nincs mentség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük