Magyar tragédia az Adrián – Mi történt 92 évvel ezelőtt?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!


Szent István csatahajó

Hajnali 3 óra 16 perc volt, amikor Luigi Rizzo korvettkapitány, a MAS-15 olasz torpedóvető csónak parancsnoka füstöt és hajók körvonalait vette észre a hajnali szürkületben. A bátor kapitány megfordította az Anconába visszatérőben lévő hajóját s közelebb merészkedett.


Átjutva a számára ellenséges kísérőhajók adta biztosításon 3 óra 30-kor két torpedót lőtt ki a kötelék első hajójára, majd teljes sebességgel menekülni kezdett. Hogy torpedói célt értek, a két hatalmas robbanásból tudta, de hogy mi történt, csak a későbbi hadijelentésekből tudta meg, meg abból, hogy olasz nemzeti hős lett…

Hát mi is történt 92 évvel ezelőtt, 1918. június 10-én hajnalban az adriai Premuda szigettől alig 9 mérföldnyire.

Magyar tragédia!

Az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának büszkesége, az egyetlen magyar építésű csatahajó, a Szent István kapott ekkor két találatot, majd több órás küzdelem és haláltusa után, jobb oldalára dőlve, majd átfordulva 6 óra 12 perckor szállt a hullámsírba, magával rántva az 1087 fős legénységből 4 tisztet és 85 matrózt, akikből 38 volt magyar, s akiknek neveit – tudomásom szerint – még emléktábla sem őrzi.

A Viribus Unitis hajóosztály utolsó, negyedik csatahajója, a 20.000 tonna vízkiszorítású Szent István építését a Ganz-Danubius hajógyár 1912. januárjában kezdte el Siegfried Popper prágai születésű hajótervező-mérnök tervei alapján, aki később, szerencsétlen módon 1933-ban egy prágai villamos kerekei alatt lelte halálát. Az akkori magyar ipar szállította alapanyagból és részegységekből a magyar munkások által épített csatahajó a fennmaradt tervrajzok és fényképek alapján is pompásra és biztonságosra sikeredett. Vízrebocsátására 1914. január 17-én került sor, mely eseményre a magyarokat nem kedvelő Ferenc Ferdinánd trónörökös nem jött el, ahogy korábbi hasonló eseményektől is távol tartotta magát. A hajó keresztanyai szerepét Mária Terézia főhercegnő látta el, aki a „Menj elemedre és a Mindenható oltalmazzon minden utadon” szavakkal nyomta meg a „Vízrebocsátás” feliratú gombot, jelt adva ezzel a vízrebocsátás kezdetének.

Mint tudjuk, a Mindenható nem oltalmazta meg a Heinrich Seitz sorhajókapitány parancsnoksága alatt első bevetésére hajózó Szent Istvánt, mely ma is 65 méteres mélységben fekszik, néma mementójaként a magyar hajóépítésnek s rejti magába a hajóval együtt a mélybe szálló tengerészek holttesteit.

És nem csak az övéket! A legnagyobb magyar tengerész, az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának utolsó parancsnoka, a független Magyar Királyság kormányzója hamvainak hazahozatala, és 1993. szeptember 4-i kenderesi újratemetése egyik főszervezőjének, vitéz Szimon Miklós hosszújáratú tengerészkapitánynak a hamvait is. A Horthy Miklós Társaság immáron örökös alelnöke 2005. február 9-én (nagy példaképe: vitéz nagybányai Horthy Miklós altengernaggyal egy napon!) máig tisztázatlan körülmények között hunyt el Passauban, s özvegye, szeretett férje végakaratát teljesítve, hamvait az Adria hullámaiba, a Szent István csatahajó örök nyughelye fölött szórta szét.

Requiescat in Pace!

Dobai Miklós

(forrás: Polgári Hírszemle)

Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük