KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyel Károly: RIKSÍNÓ – Rémtörténet a tömegközlekedés viselt dolgaiból kifejtve

Elképzelem, milyen lesz a fabatka, aminek a váltópénze koldusbot! Vagy fordítva? Ki tudja követni ezt a mértéktelen fejlődést? A makromutatók így is szépen alakulnak, egy egész erdő áll rendelkezésre a hitelkeret-szerződés alapján.


Mindenesetre az új melegétel utalvány hivatalos nevének a Hamuban sült pogácsát választották.

Farsang lévén az új ötlet, nevezzék el a hidegétel utalványt Morzsabálnak.

Az új magyar pénzt kiadja a Hajléktalan Zrt.

Mindeközben az APEH neve Fösvény Művek-re változott.

A tömegközlekedést eztán csak azok vehetik igénybe, akik igazoltan nem a saját jövedelmükből építették a bádogviskót a város határában, az önmaguknak szorgalmas tapsért kiutalt temérdek fabatkából. A többieknek marad Szent Mihály lova.

Kínai kulik tömegesen járják a várost, fényes tetejű kalapban. Tömegközlekednek. Utasaik békésen lógnak a riksa hátulján. A nosztalgiázók ezt ismét tujázásnak mondják. Elképzelem, hogyan csengeti le a megállóban a kuli a járatot. Kész, közép! Bang! És már fut is egymás után a Nagykörúton a sok pici emberke. Az új járatot hosszú fejlesztések próbajáratai után a köznyelv elnevezte riksínónak.

Ilyenkor télen egy kicsit nehezebb a dolga szegény alkalmazottaknak. Viszont nincs váltólefagyás.

A Blaha Lujza téren, meg a Nyugatinál kicsi emberkék igyekeznek úrrá lenni a némileg kaotikusnak ígérkező délutáni csúcsforgalom felett. Magas emelvényeikről messzire látszanak, ahogy elkeseredetten emelgetik a piros, a sárga, meg a zöld lapionokat, ezzel pótolva a kieső áramellátást. Micsoda üzlet mécsesgyárat alapítani manapság!

Az üzletek polcai üresen állnak a fal mellett. A pesti nép üzletről üzletre vándorol. Még kötelet is csak pult alól lehet kapni! Felháborító!

Közben a föld alatt is szorgos munka folyik. Külön tanácsadói szerződések alapján hozzákezdve zajlik az élet a Vakond Műveknél. Ők már készítik a negyedik alagutat. A reménybeli ünnepélyes átadáskor tódul majd a nép, hogy láthassa, hogyan robognak a riksák perontól peronig. A mozgólépcső a dekadens múlté. A behemót gépezetet kicsi sárga emberkék brigádversenyben kurblizzák. A verseny első helyezettje aznap egy marékkal több rizst kap. A dicsőség tábláról is meg kell emlékezni!

Ácsi! Uram, már február közepe van!

***

De hogy mi is várható méééég?!

***

1 KG ZSÍR ÁRA

„Kedden a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a körülmény, hogy egy kiló zsír ára 100 ezer pengő, élénken mutatja, hogy a fogyasztóközönség mennyire ki van szolgáltatva a feketepiacnak. Ki tud manapság 120 ezer pengőt adni egy kiló zsírért? Mert nemcsak a zsír kerül 155 ezer pengőbe, de a drágaság minden vonalon ijesztő. S ha meg is veszi valaki azt a 165 ezer pengős zsírt, pusztán zsírból táplálkozni nem tud. Lehetetlen állapot, hogy akkor, amikor egy kiló zsír 180 ezer pengő, a fizetések nem emelkednek megfelelő arányban. 215 ezer pengőt csak az tud ma zsírért adni, aki feketézik. Mert a kisember számára ez a 238 ezer pengő bizony nagy pénz. 296 ezer pengőért sokat kell dolgozni, s míg valaki megkeresi azt a 367 ezer pengőt, amibe egy kiló zsír kerül, ugyancsak elfárad. Valamikor 470 ezer pengőért, vagyis egy kiló zsír áráért sarokházat lehetett vásárolni. Ma egy kiló zsír áráért, 540 ezer pengőért már csak egy háromnegyed kiló zsírt lehet kapni. Itt tenni kell valamit. A 768 ezer pengős zsírt csak az tudja megfizetni, akinek van annyi pénze, hogy egy kiló zsírért 920 ezer pengőt adjon. Mert bizony ma ennyibe kerül egy fél kiló zsír.” – Kazal László, 1946.

***

Ferencváros, 2010. február 12.

Lengyel Károly

Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük