KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lehetetlenné válhat már a következő hetekben lejáró görög adóssághányad törlesztése is

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Görög adósság – FT: Ciprasz törlesztési csőd veszélyére figyelmeztette Merkelt

CipraszLehetetlenné válhat már a következő hetekben lejáró görög adóssághányad törlesztése is, ha az Európai Unió nem folyósít valamilyen rövid távú pénzügyi segítséget Görögországnak – a Financial Times hétfői értesülése szerint erre személyesen Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök figyelmeztette Angela Merkel német kancellárt.

A londoni üzleti napilap birtokába jutott levélben Ciprasz azt írja, hogy kormánya választásra kényszerülhet: vagy hitelkötelezettségeit törleszti, vagy a rászorultak szociális juttatásait fizeti.

„Mivel Görögországnak nincs hozzáférése a tőkepiacokhoz, viszont tavasszal és nyáron kiugró adósságtörlesztési kötelezettségei lesznek (…) világossá kell tennem, hogy a (külső pénzügyi segélyek) folyósításának késedelme bármely kormány számára lehetetlenné tenné az adósságszolgálat teljesítését” – írta Ciprasz a Financial Times által hétfőn ismertetett levélben.

A görög kormányfő szerint az adósságkötelezettségek törlesztése a jelenlegi helyzetben a görögországi szociális ellátások már most is igen rossz gazdasági hátterének drasztikus romlását eredményezné, amit ő elfogadhatatlannak tart. „Arra kérem Önt: ne engedje, hogy egy kisebb mértékű pénzáramlási problémából és bizonyos mértékű intézményi tehetetlenségből komoly baj váljék Görögország és Európa számára” – fogalmaz Ciprasz a német kancellárnak küldött levelében.

Az ötoldalas levélben a görög miniszterelnök különösen éles bírálatokkal illette az euróövezeti jegybankot (EKB), amely a jelenlegi pénzügyi segélyprogram meghosszabbításának fejében megtiltotta a görög bankoknak további rövid lejáratú görög állampapírok vásárlását. Ez megakadályozza, hogy a görög kormány kincstárjegyek kibocsátásával fedezze sürgős készpénzigényeit, mivel ezeket az adósságpapírokat gyakorlatilag már csak a görög bankok vásárolták – hangsúlyozza kommentárjában a Financial Times.

Londoni gazdasági-pénzügyi elemzőházak legutóbbi helyzetértékeléseikben nem csupán Görögország adósságtörlesztési képességét, hanem euróövezeti tagságának fenntarthatóságát is megkérdőjelezték.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági elemzőház, a Capital Economics erről összeállított legújabb tanulmánya szerint most már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége Görögország távozásának az euróövezetből.

A ház szerint a görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete fenntarthatatlan.

A Capital Economics elemzői szerint a távozást követő kezdeti piaci felfordulás után azonban Görögországnak „sokkal jobb dolga lenne” az euróövezeten kívül.

A Moody’s Investors Service hitelminősítő minap Londonban ismertetett átfogó elemzése szerint fennáll annak is a veszélye, hogy ha Görögország távozik „a kifejezetten felbonthatatlannak tervezett valutaunióból”, az óhatatlanul kérdéseket vetne fel több más eurógazdaság távozásának lehetőségével kapcsolatban is a piaci szereplők körében.

MTI

 

2 thoughts on “Lehetetlenné válhat már a következő hetekben lejáró görög adóssághányad törlesztése is

  1. „Görögországnak sokkal jobb dolga lenne az euróövezeten kívül” – az USA oltalma alatt. Másrészt jobb is ha kilép, legalább összedől a homokra épített EU.

    1. ” az USA oltalma alatt” minden ország csak tönkremehet,rosszabb esetben véglegesen.
      H.B.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: