KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Legendák balról. Kivételesen valós alappal. (2. rész)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mostanában újra beleolvastam a Beszélő 2007 év márciusi számába. Ebben jelent meg Karsai László írása Horthyról.  Nem a szerzővel akarok foglalkozni, őt ismerjük, ahogy Horthyról alkotott véleményét. Néhány egyszerű családi vonatkozású mondatát idézném két előzetes megjegyzésemmel.

 1. Karsai Elek a Rákosi- Kádár korszak hithű udvari történésze volt. Főleg a Horthy korszakkal foglalkozott, tehát mindent tudhatott róla és mindenhez hozzájuthatott a levéltárakban.  Ha jól emlékszem a Mazsihisz-ben is jelen volt évtizedekig. Valahogy mégis furcsa, hogy nem szoktak hivatkozni könyveire forrásmunkaként. Pedig igen részletesen írt, melynek valóságtartalmára nem tudnék most mondani semmit.
 2. Karsai Elek fia Karsai László. Azaz csak komolyan vehető az édesapjával kapcsolatos mondatai.

Akkor az idézet:

„ A magyar történettudomány egyik nagy adóssága, hogy…… Horthy Miklósról sem született meg a levéltári forrásokon alapuló életrajz. Ennek ellenére sokat tudunk a Horthy Miklós nevével is illetett korszakról, melyet ők, vagyis Horthy és hívei ellenforradalmi rendszernek neveztek. 1945 után, főleg a Rákosi-rendszerben szokás volt Horthyt és rendszerét lefasisztázni. Az 1970-es években már komoly történész legfeljebb az ellenforradalmi jelzőt illesztette a Horthy rendszer elé. Jól emlékszem, amikor az 1970-es évek végén Karsai Elek a szegedi József Attila Egyetem bölcsészkarán az ellenforradalmi rendszer kül- és belpolitikájáról tartott előadás-sorozatot, Mérey Gyula történész, akadémikus tanszékvezető baráti levélben figyelmeztette: ameddig Nemes Dezső elvtársnak az a véleménye, hogy a Horthy –rendszer fasizmus volt, addig az ő tanszékén csakis ennek megfelelően lehet tanítani. A következő félévben édesapám már nem vállalt előadást Szegeden.”

Néhány információ a tőlem származó aláhúzások alapján:

 1. A Horthy-rendszer minősítése a politika feladat volt (Nemes Dezső igen fontos elvtárs volt, sok funkcióval) és nem a történészeké.
 2. Karsai Elek, hithű történész és levéltáros szerint, nem lehet lefasisztázni egyszerűen Horthyt és rendszerét. Valószínűleg erre kutatásai alapján jött rá.
 3. Igazi történész, szakmabeli nem fogadta el ezen jelzőt már 40 évvel ezelőtt sem.

Kérem, lehet kritizálni a Kádár-korszakot, mint Horthy rehabilitációjának megkezdőjét.

Már kezdem érteni, miért nem lehet hivatkozási alap Karsai Elek, aki ezek szerint több gerinccel rendelkezett, mint gondoltam.  Persze az is kérdés, hogy  lehet-e alma a földön messze az almafától.

Havrilla István

Nemzeti internetFigyelő

Kapcsolódó: Legendák balról, avagy visszamenőleges, megszépített történelem (1. rész)

6 thoughts on “Legendák balról. Kivételesen valós alappal. (2. rész)

 1. Személyes véleményként írom, hogy soha nem érdekelt, kiről mit állítanak. Szerettem mindig magam meggyőződni arról, ki milyen,és attól nem térek el. Horthy kormányzó úrról kialakított vélemények többnyire még a komcsi időkből származnak, s aki nem veszi a fáradtságot, hogy utána nézzen, olvasson, az a mai napig szajkózza, amit 30-40-50 éve hallott.
  Anna

 2. Én az alábbi levelet küldtem a tiltakozó püspök úrnak :

  ——– Eredeti üzenet ——–
  Tárgy: én csak egy gyarló ember vagyok
  Dátum: Tue, 05 Nov 2013 11:23:16 +0100
  Feladó: ————————————————————
  Címzett: ph@raday28.hu, szabteriref@mail.datanet.hu

  Tisztelt Dr Szabó István püspök úr!

  Mivel magam is a református egyház közösség tagja vagyok, a segítségét kérem egy számomra – bizonyára gyarló elmém gyenge képességei miatt- megoldhatatlannak tűnő kérdés tisztázásában.
  Az elmúlt vasárnap a Hazatérés Temploma előtt felavatásra került Horthy Miklós kormányzó úr mellszobra. Ez ellen ön is tiltakozott a Dunamelléki Református Egyházkerület nevében. Számomra érthetetlen, hogy miért. Ugyanis a második világégés után kormányzó urat nem vonták felelősségre háborús bűnökért. Életét tudomásom szerint hálás zsidó családok adományaiból tartotta fent. Személyét rehabilitálták, földi maradványait haza hozták és kellő tiszteletadás mellett hazai földben nyugodhat. Számomra ez feloldhatatlan ellentmondás. Nem tudom mit fejez ki az ön tiltakozása. Azt rója fel a korányzó úrnak, hogy sok zsidó életét megmentette és ezzel nem segítette a deportálások maradéktalan végrehajtását, vagy csak a hazug, sátán gyermekeiként viselkedő (hiszen ismeri a Szent Bibliát, jobban mint én; János 8:44) cionista zsidóság jóérzést nem ismerő, mindig kizárólag a pillanatnyi haszon elvét követő hangoskodói mellett áll ki?

  Kérem, segítsen nekem ennek a kérdésnek a feloldásában.

  Áldást és békességet kíván tisztelettel

  eSzeL
  —————————————————————

  Mivel hallottam a Ma Reggel-ben hétfőn elhangzott hárman egy ellen szópárbajt, már tudom, hogy egy valamit kifelejtettem. A szópárbaj során elhangzott az egyik támadó szájából, hogy jó, jó, a pesti zsidókat védte a Kormányzó, de mi van a vidéki zsidókkal? Őket miért hagyta? Meg kellet volna kérdeznem, hogy akkor Wallenbergre miért kell emlékezni? Ő sem az összes zsidót mentette meg, hanem csak azokat akik eljutottak hozzá és akiknek volt pénzük. Akkor ő is gaz náci volt?
  Levelemre választ természetesen nem kaptam.
  eSzeL

 3. Horthy és Szálasi nem csináltak mást, mit az az idôk helyzete megkivántak, követeltek s mindkettojüket kritérium mércéjével kell itélni.
  Az, hogy Horthy ellenállt a „demokratikus” ôszirózsásosok forradalmának, mindenkorra, egy tiszta magyar szempontból, a Magyarország XX. zsázada legdicsôségesebb momentuma, …még ma is. Ez persze nem tetszik a liberálisoknak és azoknak akik szüntelelenül jajgatnak „végtelen szenvedésükrôl”.

  Corvinus

 4. A kormányzó úr büszkén hivatkozott antiszemita törvényire, melyek megelőzték a „dicső” szövetségeseinket..:)..akikkel egészen a Donig mentünk..azután futólépésben visssza..már az a töredék aki túlélte nyári ruházatban a mínusz 40 fokot..Arról keveset olvasok a széljobbant „történészeinktő” hogy verték le a magyar Csepel uatónk platójáról puskatussal a menekülő derék SS katonák az ugyancsak menekülő magyar honvédeink elfagyott kapaszkodó kezét..a lovastengerész nehez, bárhogyan mosgatjátok 1 000 000 magyar ember halála fűződik a tevékenységéhez..

  Káldi József

 5. Káldi Úr!
  Talán alijáznia kellene,gondolkodjon el rajta!
  Nem volt választása Horthynak,mert ha ellent mond Hitlernek,megszállták volna a németek Magyarországot,és nem lett volna az ország az európai zsidók búvóhelye.És talán gyanúm szerint ön nem született volna meg!
  Dolfi

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: