KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kövér László a radikalizmusról

A Fidesz-Választmány elnöke csütörtök este az Írószövetség házában mondta el véleményét a honi radikalizmusról és pártja eddigi és jövőbeni politikájáról. A Jobbik-kal semmiféle összefogás nem képzelhető el és erre nem is lesz szükség – állapította meg.

Ezt ugyan eddig is tudtuk Kövér László eddigi kampányából, de a nemzeti összefogás szüksége mégis arra készteti az embert, hogy legalábbis kis lépésekben reménykedjen, talán éppen egy értelmiségi fórumon, amilyennek az írószövetség Bajza szalonja vélhető. Ez ugyan most sem történt meg, de Kövér az eddiginél valamivel visszafogottabban nyilatkozott. A Bajza-szalon házigazdái Fázsy Anikó és L. Simon László kérdéseire válaszolva, azzal kezdte, hogy nem kell megijedni, mert a magyar politikai életben szélsőséges párt még sosem jutott be a parlamentbe, a MIÉP sem volt az, és a Jobbik sem az. Legalábbis eddig még nem az, pontosított, ugyanis a programjáról ez nem mondható el. Szélsőségesek vannak ugyan Magyarországon, de számuk csak egy-két ezerre tehető, nem sok vizet zavarnak, s különben is az NBH még cipőméretüket is ismeri, fűzte hozzá az egykori titokminiszter.

A Jobbik radikalizmusától igazából nem kell tartani, mert hiszen mi is így kezdtük, akkoriban mi is mindenkit túlhaladottnak, levitézlettnek tekintettünk, jegyezte meg egy tapasztalt politikus szerény bölcsességével. De – és itt dől el, hogy kiből lesz az érett, felelős politikus, mondta Kövér -, mi a parlamentbe bekerülve azonnal láttuk a valóság komplex mivoltát, és ennek megfelelően cselekedtünk. Vona Gáborról ez szerinte nem tételezhető fel, mert értelmes ember nem gondolhatja, hogy Oroszország bármilyen módon is alternatíva lehetne mostani fő szövetségesünkhöz, az amerikaiakhoz képest, mert „mecsoda különbség”, fejezte ki magát. Kicsit azért mentegette is Vonát, hogy ő már ebben a rendszerben nőtt fel, és nem ismerte úgy, mint az ő politikus társai generációja az oroszok brutálisan elnyomó politikáját. A jó politikus mércéje bizony menthetetlenül az, hogy a demokratikus „establishmentbe” bekerülve, kis lépésekkel teszi a lehetségest. Azonban még a párbeszéd folyamán kiderült az elfogulatlan hallgató számára, hogy Kövér László még a kis lépéseket is először az átlagpolgártól várja el. Panaszkodott, hogy a magyar politikai kultúra túl passzív, nem ismeri a francia, de még csak a bolgár sztrájk hatalmát sem, így ők kénytelenek voltak eltűrni az MSZP-SZDSZ kormány visszaéléseit. Ezt már többször hallottuk Orbán Viktortól is, holott 2006 októberében az ország az ő szavára várt, a Fidesz azonban még a tettre kész polgári köröket is visszafütyülte. Hogy nemzetinek mondott ellenzékünk most se hajlandó „kis lépésekre” sem, akkor vált egyértelművé, amikor Kövér megjegyezte, hogy „alkotmányunkkal tulajdonképpen minden rendben van”, azok, akik a Szent Korona tanról beszélnek, zavaros, ködös dolgokat mondanak.

A várhatóan értelmiségi fórum sajnos nem bizonyult annak. Olyannyira nem, hogy amikor első hozzászóló, egy mérnök, megjegyezte, hogy a Jobbik sikere az ország szégyene, mert sehol egy komoly értelmiségi nincsen soraiban, még Kövér is megjegyezte, „hát azért ez nem így van”. Arra a kérdésre, hogy szerinte miből finanszírozza magát a Jobbik, már csak egy visszafogott célzást tett az MSZP-re, ami korábbi kijelentéseihez képest haladást jelent. Amikor e sorok írója feltette a kérdést, hogy ha a Fidesz komolyan gondolja a felelősségre vonást, akkor miért szavazta meg az MSZP-vel együtt a szigorított titoktörvényt alig két hónappal ezelőtt, a volt titokminiszter bagatellizálta azt, mondván, hogy egy egyszerű törvénnyel meg lehet változtatni a közpénzekkel kapcsolatos titkosításokat. Valaki megpendítette sok Fidesz- és Jobbik választó vágyát is az összefogásra kétharmados kérdésekben, de a válasz kemény elutasítás volt. Ezek a résztvevők talán mégsem megnyugodva tértek haza.

Vajta Dénes

Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük