KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Könnygázzal fújták le a bevándorlókat a határon

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Macedonia

Könnygázzal oszlatta a bevándorlókat a macedón rendőrség a görög határon. Azt akarják megakadályozni, hogy a bevándorlók a zöldhatáron lépjenek be az országba. Ehelyett a hivatalos átkelők felé irányítják őket, ahol a belépőket regisztrálják. A kormány tegnap rendelt el rendkívüli állapotot Macedóniában, hogy a rendőrségen kívül a hadsereg katonáit is bevethessék a határvédelemben.

„Az emberekre lőnek! A macedón rendőrök az emberekre lőnek!” – mondta egy menekült, miközben társai a frissen szerzett sebesüléseket mutatták a kamerának.

A macedón hatóságok nem akarják megakadályozni, hogy a menekültek bejussanak az országba, de a kötelező regisztráció miatt pénteken több ezren rekedtek a Görögország és Macedónia közötti senkiföldjén.

„Borzasztó hideg volt már éjjel, fagypont körül volt a hőmérséklet. Erre nem számítottunk. A macedónok eddig nem problémáztak a határon, de most már sokkal lassabb a bejutás” – mondta egy szíriai menekült.

Macedóniában csütörtök óta van rendkívüli állapot. A kormány azért vezette be, hogy ne csak a rendőröket, hanem a hadsereget is be lehessen vetni a bevándorlók ellen.

„A krízisrégiókban vetjük be a hadsereget, a görög és a szerb határon. Azt reméljük, hogy a katonák növelik a macedónok biztonságérzetét és segítik azokat a bevándorlókat, akik Macedóniában kérnek menekültstátuszt” – mondta a macedón szóvivő.

Akinek több pénze van, az megállás nélkül, vonattal, busszal, vagy taxival is eljuthat a következő állomást jelentő Szerbiába. A macedón hatóságok az EU-tól vonatkocsikat kértek, hogy szállítani tudják a menekülteket Európa felé.

A balkáni útvonalon azóta nőtt meg a forgalom, hogy a magyar kormány elkezdte építeni a kerítését. A bevándorlók még a határzár előtt próbálnak az EU-ba jutni, bár a szakaszosan épített kerítést később is meg tudják majd kerülni.

Ez áll a háttérben

Macedónia azért hirdetett rendkívüli állapotot a déli és északi határsávban, mert csak így tudja kontrollálni a menekültek áradatát, mondta el egy macedóniai újságíró a Hír TV-nek. Ognen Janeski szerint míg korábban napi 500-1000 migráns lépte át a görög határt, mára ez a szám 2000-2500-ra nőtt. Ennyi embert már nem tudtak ellenőrizni a macedón hatóságok, és nincs elég szabad vonat a továbbszállításukra. A hatalmas tömeg miatt a helyi civil szervezetek csak a legrászorultabbakat tudják ellátni. Hozzátette: a görög hatóságok abszolút nem kontrollálják az érintett határszakaszt, ezért a menekültek szabadon áramlanak Macedónia felé.

„A migránsok egyre nagyobb száma miatt a humanitárius helyzet is kezd kicsúszni a kontroll alól, a helyi segélyszervezetek szerint. Nem tudjuk minden bevándorlónak megadni azt, amire szüksége van, mert már nincs elég segély, például ruha, élelmiszer, víz. Ezért a civil szervezetek úgy döntöttek, hogy csak a legrászorultabbaknak adnak segítséget: a betegeknek, a terhes nőknek, a gyerekeknek és az idősebbeknek, az egészségeseknek viszont nem” – mondta az újságíró televíziónknak.

MNO

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: