KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kína és Oroszország együtt létrehozza az új internetet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok nem hajlandó feladni saját monopolhelyzetét a technológiai civilizáció feletti ellenőrzésben. A felemelkedő hatalmak emiatt úgy döntöttek, párhuzamos rendszereket hoznak létre annak érdekében, hogy a haladással ne járjon együtt az amerikai fennhatóság szükségszerű elfogadása.

Az elmúlt hónapok során az Egyesült Államok az ukrán válságra hivatkozva beavatkozott a Krím-félsziget online környezetébe, és számos olyan domain-címet töröltek, ami az amerikai külpolitika számára nem megfelelő tartalmat szolgáltatott, emellett rengeteg IP-címet tettek működésképtelenné, szintén politikai tényezők mentén. Az Egyesült Államok láthatóan a globális internethálózat feletti ellenőrzés fenntartására törekszik, emiatt a felemelkedő hatalmak olyan döntéseket hoznak, melynek értelmében megteremtik egy az amerikai ellenőrzéstől független globális internethálózat feltételeit. Ezen a téren egy új orosz-kínai együttműködés van kibontakozóban, melynek részeként Oroszország és Kína egy új projekt keretén belül több mint száz, alacsony Föld körüli pályán mozgó műholddal fogja biztosítani a globális internetelérést.

Az új projekt mérföldkőnek tekinthető abból a szempontból, hogy a multipoláris világrend kialakulásának folyamata ezzel egyértelműen begyűrűzött a globális internethálózat feletti ellenőrzés hatalmi viszonyaiba.

Az utóbbi évek során a keleti hatalmak számos olyan projektet indítottak, amely lehetővé teszi, hogy a modern technológiai civilizáció kibontakozása a nem-nyugati országokban ne vonja magával szükségszerűen a nyugati fennhatóság elfogadásának kényszerét. Ennek jegyében született a GLONASSZ rendszer, ami az amerikai irányítás alatt álló GPS megfelelője, és mára annak globális lefedettségű alternatívájává vált. Ennek megfelelően párhuzamos rendszerek jöttek létre a globális pénzrendszerben is, amikor Oroszország a SWIFT rendszerének hazai alternatíváját kezdte fejleszteni, az IMF alternatívájaként pedig létrejött az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank.

A SWIFT-rendszer kiváltását a gyakorlatban az tette szükségessé, hogy az ukrán válság kezdetén nyilvánvalóvá vált; az Egyesült Államok képes arra, hogy adott helyzetben a bankközi adattovábbítási rendszereket politikai célokra használja, és ultimátumok, követelések mellé nyomásgyakorlásként működésképtelenné tegye az amerikai külügyi törekvésekkel érdekellentétben álló nagyhatalmak bankrendszerét. Oroszország hosszú éveken át titokban fejlesztette a nyugati bankközi fizetési rendszer alternatíváját, ami az Eurázsiai Gazdasági Unió bankrendszerének alapjává válik, és ezzel megalapozza a globális pénzrendszer többpólusúvá válását.

Ugyanez a folyamat zajlott le a GLONASSZ rendszer fejlesztése terén, aminek jelentősége a szíriai háború folyamán mutatkozott meg. Október 5-én Anatolij Nyestercsuk, az orosz fegyveres erők 15. lég- és űrvédelmi hadtestének tábornoka arról számolt be, hogy a szíriai konfliktusövezetben nem lehetséges a GPS használata, mert az Egyesült Államok szándékosan torzítja az adatokat, hogy az orosz légierő bombázásai célt tévesszenek. Nyestercsuk szerint Washington szándékosan segíti az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet a GPS-adatok torzításával, amivel az orosz légierő által a terroristáknak okozott veszteségek csökkentésére törekszik, és összességében az orosz beavatkozást akarja ellehetetleníteni. Erre amiatt nem volt képes, mert Moszkva az utóbbi évek során saját globális helymeghatározó rendszert hozott létre, ami mostanra a GPS-szel egyenértékű hatékonysággal működik, de nem áll amerikai fennhatóság alatt.

Mindezek a lépések a multipoláris világrend kialakulásának részei; a felemelkedő hatalmak döntéshozatali központjai felismerték, hogy Washington soha nem fogja feladni a globális hegemón szerepét, és nem adja ki saját kezéből a már létező rendszerek feletti ellenőrzést – emiatt nem a már létező rendszerek hatalmi viszonyainak újraelosztására, hanem párhuzamos rendszerek kiépítésére kell törekedni, melyek az amerikai befolyástól függetlenül működnek. Ez a folyamat most érte el a globális internethálózatot, ami a közeljövőben szintén multipolárissá válhat; az internet többé nem a Nyugat kiváltsága, és nem a Nyugat nagy technológiai cégei szolgáltatják a világ más részeinek. A nem-nyugati országok új globális internethálózatot hoznak létre, és megteremtik annak fizikai feltételeit, hogy a technológiai civilizációval, a haladással ne járjon együtt az amerikai fennhatóság szükségszerű elfogadása. Ennek értelmében a globális internet ellenőrzéséért folytatott harc a közeljövőben nem az IP-címek feletti ellenőrzés újraelosztása köré fog szerveződni, hanem párhuzamos rendszerek létrehozására mutatkoznak határozott törekvések. Kína és Oroszország a Nyugattól független internet fizikai alapjait teremti meg, ami a jövőben követendő példává válhat minden más, nem-nyugati, de fejlődő civilizációs tömb számára.

http://www.hidfo.ru/

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: