KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Jótékony gyarmatosítás

A katasztrófa árnyékában Haitin megfigyelhető az USA gyarmatosító szándéka – nyilatkozta több külföldi külpolitikai megfigyelő. A kormány gyakorlatilag megszűnt létezni és a földrengés előtt is nagyon ingatag lábakon állt. A miniszterelnök az USA-ra ruházta a felelősséget a repülőtéren.

Az eredmény az lett, hogy az USA tengerészgyalogosai akadálytalanul landolnak, amíg Franciaország és Brazília és más segélyszolgálatok repülőgépeit elirányították a Dominikai Köztársaságba. A segélyszállítmányok így többórás esetleg többnapos késéssel érkeznek meg a katasztrófa sújtotta területre és máris több halálesetet jeleztek a késések miatt.

Már George W. Bush alatt Dél-Amerika eltávolodott az USA-tól, mert a yenkik inkább elfoglalták magukat Irak, Irán és Afganisztán bajaival és most az USA szeretné megerősíteni pozícióit a térségben, mert még azt sem lehet sejteni, hogy meddig agonizál a kommunista Kuba. Fontos még az USA számára, hogy ellenőrizze a narkotika-kereskedelmet, melynek erős bázisa volt Haitin. Továbbá egy zűrzavaros politikai helyzet tovább lazíthatja a dél-amerikai országok stabilitását. Brazília máris kifejezte nyugtalanságát az USA kemény vonala miatt Haitin és Franciaország is nyitott szemmel figyeli az események alakulását.

Obamának muszáj óvatosnak lenni, hogy az USA segélyszolgálata nehogy nagyon hasonlítson egy gyarmatosításra. Haiti nem tud a saját lábára állni több év elteltével sem és többen az ENSZ-ben bíznak, hogy szemben az USA-val mint konkurens biztosítsa Haiti jövőjét. Viszont a történelmi tapasztalatok és az USA agresszív politikája kevés esélyt ad erre a lehetőségre.

Tímár Imre – Jövőnk.info
Svédország

http://www.jovonk.info/2010/01/21/jotekony-gyarmatositas

Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük