Jön a henger és a duma! A Szociális Kerekasztal az országnak előnyös kompromisszumot sürget az IMF-el

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

KÖZLEMÉNY

Budapest, 2010. július 26. hétfő

A Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztalánál hétfőn azt javasolták Orbán Viktor miniszterelnök kormányának, hogy az ország érdekében tanúsítson óvatosabb magatartást a Nemzetközi Valutaalappal szemben, folytassa a tárgyalást az IMF-el és jusson vele olyan kompromisszumra, amely előnyös a nemzetgazdasági növekedés, a munkahelyteremtés szempontjából, élénkíti a belső keresletet és a beruházásokat.

Felelős magatartásnak tartjuk, hogy a kormány nemet mondott a nemzetközi hitelezőknek arra a követelésére, hogy újabb megszorító intézkedéseket foganatosítson a bérből és fizetésből élő többséggel szemben. Ezt a magatartást nemzetközi szempontból is példa értékűnek tartjuk. De azt is látnunk kell, hogy sem a bankokra kivetett különadó, sem a Magyar Nemzeti Bank elnöke fizetésének csökkentése nem elegendő ahhoz, hogy növekedési pályára állítsa a magyar nemzetgazdaságot, egy millió munkahelyet teremtsen, emberhez méltó megélhetést biztosítson 3 millió létminimum alatt élő honfitársunknak, otthont teremtsen otthonvesztés helyett – mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője. „A helyzetet csak úgy lehet orvosolni, ha a kis és közepes magyar vállalkozások, a családok munkájukért tisztességes jövedelemhez jutnak, és a felvett adósságot is visszafizethetik” – idézte a Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért szervezet Szociális Kerekasztalhoz írt levelét. …

A Szociális Kerekasztal több résztvevője szerint a miniszterelnök elhamarkodottan járt el akkor, amikor bejelentette, hogy nincs miről tárgyalni az IMF-el. A kormány ezzel fölöslegesen beszűkítette nemzetközi mozgásterét – hangzott el.

Róna Péter közgazdász, a Kerekasztal előadója szerint az IMF nélkül 1,5-2 százalékkal drágábbá válhat a hitel. A nemzetközi pénzpiac nem az EU-ra hallgat, hanem az IMF-re.

Az EU hitele a görög válság óta rendkívül alacsony – érvelt. Róna érthetetlennek nevezte a kormány elutasító magatartását az IMF-el szemben, hiszen 2014-ig mindenképpen tárgyalásra

kényszerül a kilenc felvett részlet és a tizenhat visszafizetendő részlet miatt. A visszafizetés jövő év januárjában kezdődik és 2014-ig tart. Kivéve, ha az idén októberig visszafizetik a felvett kölcsönt – konkretizálta a helyzetet.

A közgazdász annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az IMF-et nem szabad első számú közellenségnek tekinteni, hiszen javaslatai tartalmazzák a kibontakozás útját is: nevezetesen a magyar nemzetgazdaság növekedési pályára állítását, és a foglalkoztatás növelését, ezzel pedig az adósságprobléma enyhítését. Róna Péter patológiai méretűnek nevezte a hazai alulfoglalkoztatottságot. Húsz év alatt hangzatos bejelentéseken kívül semmi sem történt a foglalkoztatás növelése érdekében. A mai napig nem született megfelelő gazdaságpolitika. Ez minden politikai erőre vonatkozik. Ez így nem megy tovább” – szögezte le.

A foglalkoztatás növelése a kereslet bővítésén és beruházáson múlik – folytatta. Magyarországon egyik sincs. A magyar piac import-érzékennyé vált a honi ipar és szolgáltatások leépülése miatt. A kereskedelmi mérleghiányt fizetési deficit követte a túlzott import miatt. A Bajnai-kormány a belső kereslet csökkentésével  fogta vissza az importot, de azon az áron, hogy a foglalkoztatás is tovább csökkent. Az Orbán-kormány 29 pontos akcióterve nem alkalmas a kereslet bővítésére és a foglalkoztatás növelésére – vélekedett -, mert az egykulcsos adó nem növeli, hanem csökkenti mind a keresletet, mind a beruházást, a magyar bankrendszer pedig továbbra is „feszült marad” a foglalkoztatás növelése híján.

Róna szerint az IMF-et elsősorban a magyar gazdaság teljesítőképessége érdekli, és ebben mi is érdekeltek vagyunk. Az EU ezzel szemben elsősorban a szabályok betartására összpontosít, és nem érdekli hazánk gazdasági növekedése. Az EU megfenyegette Magyarországot, hogy ha nem tartja be a költségvetési hiánycélokat, akkor jövőre megvonja a fejlesztési célokra folyósított pénzeket – mondta. Róna ezért az IMF-hez fűződő viszonyt „menekülési kártyának” nevezte, és úgy vélekedett, hogy sok pénzbe kerülhet, ha a kormány nem él a Valutaalap kínálta lehetőséggel.

A Szociális Kerekasztalnál nem jelentek meg a kormány képviselői, jóllehet meghívták Orbán Viktor miniszterelnököt, Matolcsy György minisztert és Soltész Miklós államtitkárt.

**************************

A Szociális Kerekasztal tanácskozásának teljes hanganyaga elérhető a PolgarInfo honlapján

Kiadta: MSZF SZK

Közreadta:    Nemzeti InternetFigyelő

3 thoughts on “Jön a henger és a duma! A Szociális Kerekasztal az országnak előnyös kompromisszumot sürget az IMF-el

 1. Különösebben nem rajongok O.V.-ért. Nem is hiszem, hogy sokáig tartja magát a pénzoligarchákkal szemben. De: ki a csuda hívta ide ezeket a vérszívó, élősködő, magukat szakembernek kikáltó kufárokat ?
  A kommunisták, a pénzvilág helyi talpnyalói, Magyarország férgei.
  Nahát, akkor forduljanak hozzájuk bizalommal, mert a pénzt is azok tüntették el, és, mi magyarok még a szagát sem éreztük a kölcsöneiknek.
  Mi, magyarok, pedig teremtsünk IGAZI MAGYAR BANKOKAT, ahol a legfőbb szempont Magyarország felvirágoztatása, és ne az eladósítása legyen !

 2. Egyszerű emberként úgy gondolom, az importot kellene fékezni. Nézzük meg milyen árukkal vannak tele a multik polcai? A magyar ember nem termel, nem hoz létre javakat, hanem maga is a multinacionális központokban vásárol. Fékezni kellene a külföldi bevásárlóközpontok betelepülését. Már eddig is túl sok van belőlük. Hiába termelne a magyar, ha nem tudja eladni. Nem beszélve arról, hogy áruja dupla annyiba kerül, mint a külföldi.
  Hogyan lehet megtartani a hazai munkaerőt, ha külföldön sokszorosát keresi az itthoni fizetésének? A külföldi cégek (lásd energiaszektor!) az áraikat a magasba emelik, a magyar munkaerőt viszont kizsákmányolják.
  Az egész egy körfolyamat. A magyar gazdaságot kellene beindítani, segíteni a vállalkozókat, közben visszaszorítani a külföldi cégeket. Ha az EU csak akkor vette volna fel soraiba a tagországokat, ha közel azonos az emberek fizetése, nem lenne ilyen nagy az elvándorlás. De az EU tagállamainak piac kellett, nem munkaerő. Termelő egységek beindítására lenne szükség, nem kereskedelmire. Az egyensúly már rég felbomlott.
  Nem BEVÁNDORLÁSRA, hanem a KIVÁNDORLÁS fékezésére lenne szükség. Minden nemzet védje, védhesse a saját piacát, gazdaságát, mert nem teszi meg helyette senki.

 3. AZ IMF-ES HITELT DRAZSÉ IRTA ALÁ MEGKERÜLVE AZ ALKOTMÁNYT UGYANIS AZ ORSZÁGGYÜLÉST KIHAGYTÁK ERGÓ ÉRVÉNYTELEN.TEHÁT FIZESSÉK MEG A LIBERÁLBOLSEVIKOK.DE HOVÁ IS TETTÉK EZT A PÉNZT? 2.MAGYAR TALÁLMÁNYOK HOPPÁ MI VAN VELÜK?AZ EGÉSZ VILÁG NYERSANYAG VÁLSÁGGAL KÜZD.HOLOTT OLYAN TALÁLMÁNYAINK VANNAK AMI JELENTŐSEN MÉRSÉKELNÉ EZT A PROBLÉMÁT.3 A MAGYAR KATONÁKAT HOZZÁK HAZA 1848!MI A SZERETET NÉPE VAGYUNK SEMMI KÖZÜNK NINCS HOZZÁ MELYIK NÉP MILYEN UTON KIVÁN HALADNI.MÁSNAK SINCS.4 EGYENLŐ KÖZTEHERVISELÉST.10TŐL-90%IG TERJEDŐ ADÓZTATÁST AZAZ 15-SÁVOS ADÓZTATÁST.21 ÉVE NEM ÉRTEM MI ENNEK AZ AKADÁLA?stb szólj hozzá Te is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük