KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hogyan fosztanak ki? – Brutális drágulás a bankokban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Októberben az éves inflációt már hatvanszorosan múlta felül a banki szolgáltatások drágulása

thiefBeigazolódtak múlt havi várakozásaink, októberben még nagyobb lendületet vett a banki szolgáltatások amúgy is rakétasebességű drágulása.

A KSH adatai szerint miközben az üzemanyagárak csökkenésének, a rezsitételek leszorításának, illetve az élelmiszerárak enyhülésének köszönhetően az infláció – az elemzői kart is meglepve – tovább fékeződve 1 százalék alá került, addig az ún. máshová nem sorolt pénzügyi szolgáltatások átlagára már 54,2 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Nagyot drágultak a repjegyek is

Ezzel a hivatal által nyilvántartott áru- és szolgáltatáskategóriák között – a szeptemberihez hasonlóan – toronymagasan vezetnek a bankköltségek. A második helyre a légi személyszállítás iratkozott fel, 24 százalékos drágulással (ennek okairól, köztük a Malév-csőd összetett hatásairól részletesen itt olvashat), a harmadik helyen pedig a dohányáruk végeztek, 17,5 százalékos áremelkedéssel.

Amint az a fenti grafikonon is látszik, a banki szolgáltatások drágulása a megelőző hónapok látványos áremelkedését követően szeptemberben lőtt ki igazán. Ahogyan erre a banki közlemények alapján számítani lehetett, a pénzintézetek többsége szeptembertől igyekezett áthárítani a tranzakciós illeték emelését, de bizonyosan benne van a tempós áremelkedésben a rossz ügyfeleken elszenvedett veszteségek és a különadó kompenzálása is.

Az év 10. hónapjában mindez azt eredményezte, hogy a drágulás 60-szorosan múlta felül az infláció mértékét, a szeptemberi 33-as szorzót követően.

Februárban jöhet a meglepetés

Banki fronton minden drágul, de a szeptemberihez hasonlóan októberben is a legnagyobb mértékben azok a tételek emelkedtek, amelyeket tranzakciós illeték terhel, azaz a készpénzfelvétel és az átutalások díja húzza fel a banki szolgáltatások árindexét – tájékoztatta a Napi.hu-t Mináry Borbála, a KSH szakértője. Hozzátette: emelkedett a számlavezetés és a bankkártyák éves átlagos díja is, pedig ehhez közvetlenül nem kapcsolódik tranzakciós adó. A szakértő szerint a jelentős októberi hatást az magyarázza, hogy több bank is szeptember végére, október elejére időzítette a díjak emelését.

A havi 150 ezer forint erejéig jövő februártól ingyenessé váló készpénzfelvétel bizonyára enyhít majd a banki szolgáltatások inflációján, ám ennek mértéke kérdéses, hiszen attól függ, hogy a szolgáltatók hol igyekeznek majd díjemeléssel kompenzálni. Inflációs szempontból meghatározó lesz továbbá – hívta fel a figyelmet a KSH szakértője -, hogy akkorra kiesnek a bázisból az idén januári rezsicsökkentések, vagyis ez a hatás felfelé mozdítja majd a fogyasztói árindexet.

http://www.civilkontroll.com

NIF

3 thoughts on “Hogyan fosztanak ki? – Brutális drágulás a bankokban

 1. A cikk önmagában igazat ír, ám a lényeg hiányzik:
  A bankok nem a 50 %-al megemelt díjakon gazdagodnak meg, hanem azon, hogy a bankszövetségi kartell egységesen leszállította a betéti kamatokat 8- 8,5 %-ról kb 2 %-ra.
  Egy évvel ezelőtt a banki betétre négyszer akkora kamatot fizettek ki, mint most.
  Míg a jegybanki alapkamat kb 3%-al csökkent 1 év alatt, addig a lakossági betétek után járó kamat 6 %-al.

  Gabor

 2. Telefonhívásokkal bombáznak, hogy fektessem a pénzem értékpapírokba.. (devizahitelezés után újabb kifosztási módszer?)
  Tán csak nem ezért csökkentették le a kamatokat

  futás

  Kérem, hozzászólását legközelebb írja alá (akár valódi, akár álnéven vagy jeligével, hogy aki arra válaszolni akar vagy véleményt akar mondani beírásával kapcsolatban, az meg tudja szólítani Önt), mert egyébként kénytelen leszek törölni! Most pótoltam.

  Híradmin!

 3. „Magyarország jobban teljesít” hát persze! Az idegenszívűeknek!

  Loviaguin Alexander

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: