VEGYI FEGYVERT VETETTEK BE AZ UKRÁNOK

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hitler Mein Kampf-ja Bestsellerré vált Németországban – 85000 példányt adtak el belőle 2016-ban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Mein Kampf, Adolf Hitler politikai kiáltványának, jegyzetekkel bőven ellátott kiadása tavaly bestsellerré vált Németországban, közölte a könyv kiadója, (a) Der Tagesspiegel, hozzátéve, senki nem gondolta, hogy az eladások így az egekbe szöknek

Amikor ‘Hitler, Mein Kampf: kritikai kiadása’ berobbant a német könyvpiacra tavaly január elején, az első kiadás azonnal elfogyott. A könyv körülbelül 3500 tudományos jegyzetet és kommentárt tartalmaz, és elemzi Hitler nézeteit, “tényekkel szembesítve a (hitleri) propagandát, ideológiát, gyűlöletet.”

https://img.rt.com/files/2016.04/original/5722a07ec4618870168b45c7.jpg

Bavaria may introduce Hitler’s Mein Kampf in schools to ‘immunize’ youngsters

“Azt feltételeztük persze, hogy a 4000 példányban megjelent első kiadás elfogy majd, időközben azonban 85000 könyvet adtunk el,” saidmondta, a kiadványt megjelentető müncheni székhelyű Institute for Contemporary History (IfZ) – Jelenkori Történeti Intézet vezetője, Andreas Wirsching.  A hatodik kiadás január végén jelent meg. “Igazán senki nem számított erre,” az értékesítés messze meghaladta a várakozásokat, tette hozzá Wirsching.

A német szövetségi állam, Bajorország birtokolja Hitler eredeti könyvének tulajdonjogát, amely az ország hatályos törvényei szerint, hetven évvel a szerző halála után jár le. A könyvet még kommentárral is tilos volt újra kiadni a határidő lejárta előtt, és a bajor illetékesek szigorúan meg is akadályoztak minden erre irányuló jogellenes kezdeményezést. Németországban azonban a náci rendszer bukása előtt megjelentetett kiadás birtoklása nem törvénytelen, és a könyv még mindig fellelhető az antikváriumokban.

A ‘Mein Kampf’, azaz magyarul ‘Harcom’ a német náci vezér, Adolf Hitler kiáltványának és memoárjának részleteit tartalmazza, körvonalazva ideológiáját, amely megalapozta a nácizmust. Kiemeli, hogy Hitler könyve széles körben terjesztette ultranacionalista nézeteit és gyűlöletét a zsidókkal szemben, akik közül mintegy hat milliót mészároltak le később a nácik. A könyvet, mint szélsőséges propagandát, Oroszországban betiltották.

Tavaly áprilisban a Bajor parlament vitanapot kezdeményezett a Mein Kampf beillesztéséről (‘immunize’ youngsters – mintegy ‘védőoltásként’ a fiataloknak) az iskolai tantervbe. Habár az elképzelésnek voltak támogatói, a müncheni zsidó közösség feje, Charlotte Knobloch, óvott e lépéstől, mondván, “Hitler antiszemita gyűlölködését nem lehet tanítani” és – tette hozzá – a szerkesztett változat felkeltheti az érdeklődést az eredeti szöveg iránt.

mk01

Italian paper distributes Hitler’s Mein Kampf for free, sparking outrage

Januárban a német szövetségi hivatal és a polgári nevelés ki fog adni egy speciális forgatókönyvet, amely irányt mutat a “Mein Kampf” szerkesztett változatának elkészítéséhez, mondta Wirsching a kiadónak (Der Tagesspiegel). Azt mondta, hogy bár egy jó tanár “képes lehet használni” az IfZ kiadást, de őt sokkolta az elképzelés, hogy a könyvet be kellene vezetni az iskolákban.

“Bennem személy szerint kettősség van ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Az abszurd lenne, ha visszatérnénk az ötvenes évek vitáihoz és kijelentenénk, Hitler [csak] volt. Én Hitlerre és általában a történelemoktatásra nagy hangsúlyt fektető, nyilvános vitákra szólítok fel itt,” – mondta Wirsching

Meglepetést keltett a múlt évben az olasz iskolák olvasmány listája, amelyre comeback – visszakerült Adolf Hitler ‘Mein Kampf’-ja, amit pár tanuló a tíz kedvenc könyve között nevezett meg, egy kormányzati felmérés szerint.

Wirsching szerint a szerkesztett, habár nem a teljes ‘Mein Kampf’ változat Franciaországban is kiadásra kerül, Az intézet (IfZ) azonban nem felügyel más fordítási projekteket, mert az “ meghaladja a kapacitásukat,” mondta és megjegyezte, “már az elején 70 fordítási igény futott be, amitől kissé idegesek lettünk,”

Azonban, tette hozzá, a kezdetekben ugyan sokan kifejezték érdeklődésüket, de ténylegesen “de-facto,” csak kevesek váltották valóra igényüket.

Published time: 3 Jan, 2017 17:04Edited time: 3 Jan, 2017 17:05

https://www.rt.com/news/372570-book-meinkampf-hitler-bestseller/

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó: 

Mein Kampf, Adolf Hitler’s Third Reich ‘blueprint’, a bestseller in Germany again

 

2 thoughts on “Hitler Mein Kampf-ja Bestsellerré vált Németországban – 85000 példányt adtak el belőle 2016-ban

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: