Hírelemző 2014. Új Kenyér havának 6. napján

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

hírekCeterum censeo Charthaginem delendam esse (Továbbá, véleményem szerint, Karthágót el kell pusztítani) – mondta Cato, hogy a rómaiak mindig éberek legyenek az idegen uralom megelőzésére.  

Az a három pont, amelyeket a napi hírek megerősítenek, Cato intelmének mai változata.

A mai hírekből az alábbiakat emelem ki:

 

–    A gyűlöletkeltés és a gyűlölet ok-okozati összefüggését nem akarják érteni a nyugati civilizáció paradigmáját követő államok (Magyarország: Érpatak, Olaszország: San Dona di Piave).

–    A gazdaság ember fölé emelésének mítosza halványul: „Egy dolog a tőke, meg a fejlesztési programok és projektek, ám az olyan dolgok, mint jogállamiság, a jogszabályi reform és a jó kormányzás sokkal inkább számítanak„.

–    A szabadverseny szabályai kizárják a monopolizált piacokat (tényleges kartell-kialakulás leleplezése): „a cégek a hatóság szerint monopolként viselkedtek, súlyosan korlátozva ezzel a szabadversenyt, s sértve a fogyasztók érdekeit”.

–    A válságot előidéző paradigmaváltás keresése létérdek: „Eljött az ideje egy új államformuláról való gondolkodásnak és keresésnek, Magyarországnak saját útján kell haladnia, nem gondolkodás nélkül követni azokat a módszereket, amelyek máshol nem váltak be”.


Ceterum censeo …. Továbbá, véleményem szerint, a terrorizmus minden megnyilvánulását el kell pusztítani.

1.  A gázai népirtás megfékezésének és az ismételt népirtásnak egyedüli módja Izrael móresre tanítása fegyverrel,mert – Lieberman egy szavát átértelmezve: „normális fejlett világ nem működhet egy terrorszervezet döntéseinek függvényében”.

 

Azonnali teendő:

–    Irán példájának követése, a Gázában – és az 1967-ben elrabolt többi területen – önvédelmi harcot folytatók felfegyverzésével, és Izrael USA által felfegyverzésének megakadályozása,

–    Izrael fegyverrel történő rákényszerítése a terrorháború befejezésére a nemzetközi szervezetek (elsőként az EU) részéről, az azt kiváltó ok végleges megszüntetésére olyan paradigmával, amely biztosítja az államok és nemzetek társadalmi, nemzetiségi, gazdasági és védelmi érdekérvényesítések összehangolását.

 

Jövőt biztosító teendő:    

Megfékezni a Cionista Világ-gyarmatbirodalom kialakulását a konfödeartív paradigma alkalmazásával, vagy azzal, hogy az államokban az államalapító és államalkotó őshonos nemzetek gyakorolják kizárólagosan a hatalmat, valamint az élettér tulajdonlási- és a birtoklási jogát.

2.  A hidegháború mindkét pólusa igyekszik gazdasági alapot biztosítani a másik pólustól megszerzett lehetőségekkel, az emberek legalapvetőbb joga, az élethez való jog semmibevételével.

A megszerzett lehetőségek megtartásának feltételei is lényeges szempontot képeznek a gazdasági alapokat biztosító tárgyalásokon. A diktatúra jellegéből adódóan a felek most sem beszélnek nyíltan, titkos tárgyalásokat folytatnak azok mögött és azok érdekeinek semmibe vételével, akiknek a sorsáról döntenek.  

A „fölülről döntésnek” természetes következménye az államok és nemzetek érdekeinek összehangolására irányuló törekvés, aminek jelei nemcsak Ukrajnában, hanem az USA-ban, Németországban és Oroszországban is mutatkoznak, a föderatív államszerkezetet megszüntető folyamat elindulásával, aminek eredménye nyilvánvalóan a föderatív állam szétesése és/vagy konföderációvá alakulása. Ennek törvényszerű következményeként az EU-ban is elindult ugyanez a folyamat, egyelőre az európai polgárok akaratnyilvánításával, amit a bürokratikus szervezet még nem követ.

A föderációból konföderációvá átalakulást elősegíti a BRICS országok szövetsége, amely a pénzalapú kereskedelem értékalapú cserévé változtatását jelenti. A paradigmaváltás a liberális-kapitalista gazdasági rendszer átalakulását jelenti, ezért kemény választás előtt állnak azok a BRICS államok (Brazília, Oroszország, India és Dél-Afrika), amelyek vagy tagjai a másik pólus gazdasági alapját képező TTIP-nek (Transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség), vagy kezdeményezték csatlakozásukat.

3.  Orbán Viktor politikája egy országon belül mutatja meg az átalakulás folyamatát.

Az „illiberális” fogalom értelmezésének a hiánya nem véletlen. Orbán Viktor ugyanazon dilemma előtt áll, mint azok a BRICS államok, amelyek a TTIP felé is közelednek. Úgy akarja a föderatív paradigma által kiváltott válság következményét megszüntetni, hogy az okot változatlanul hagyja.

 

Ez a politika a két világháború közötti időszak gazdaságpolitikájának restaurációja.

Ezt jelenti a magyar gazdaság „idegenektől mentesítése” úgy, hogy fenntartja a multinacionális cégek „stratégiai partnerségét”, a földbirtoklásban a nagybirtokrendszert, a kínálat-monopóliumot támogató bankrendszert, így az „illiberális” politika társadalmi hatása is ugyanaz lesz, mint 1921-től a Horthy-rendszerben volt.

Horthy Miklós meggátolta, hogy Trianon hatására a magyarság elvérezzen, az 1920-ban hozott törvények megalapozták a magyarság Géza előtti hagyományaihoz visszatérését. A következő években – elsősorban az ezeregyszáz éves társadalmi megosztottság következményeként és a megosztottság fenntartásában érdekelt csoportok hatására – letért az önmaga által kijelölt útról. Ennek következtében „másfél millió koldus országa lettünk”, „kitántorgott kétmillió hazánkfia”.

Orbán Viktor Horthy Miklóssal ellentétes tevékenységet folytatott mindaddig, amíg az általa is okozott helyzet folytathatatlanná nem vált (megismétlődött a Trianin-szindróma), majd ekkor veszi át Horthy 1921-től mutatott szerepét.

Orbán Viktor támogatta Magyarország kifosztását, közreműködött abban, hogy a négy liberális alapelvvel kiszolgáltatottá vált Hazánk. Két és fél millió koldus országa lettünk, kitántorgott közel egymillió hazánkfia.Ebben a helyzetben hirdeti meg a legyengült Horthy-politikát, ami kárainkat nem enyhíti, hanem fokozza.

Fenntartja a „kínálat által manipulált kereslet” szemléletet, de a kínálat-monopóliumot magyar állampolgárságú emberek kezébe adja, ezzel a magyar társadalom 92 %-a kiszolgáltatott marad. Nem „idegeneknek” leszünk kiszolgáltatottjai, hanem a Haza – jelenlegi állampolgársági törvény szerinti – fiainak. Óriási különbség! Vagy nem?

Azt akarom elérni az Orbán Viktorral folytatott, államszerveződési minta kialakítására szolgáló érvütköztetésen, hogy a felülről leosztó, föderális „kínálat által manipulált kereslet” és az alulról felépülő, konföderális „igények és lehetőségek összehangolása” paradigma közötti különbség mindenki számára egyértelmű legyen és érthetővé váljon mindennapjainkra életünkre gyakorolt hatása.

Mivel Miniszterelnök úr nem szorgalmazza ennek a vitának a létrejöttét, kérem azokat, akik ezzel egyetértenek, aláírásukkal támogassanak.


A fentieket alátámasztó hírek:

Izrael

Érpatakon szombaton rendezett Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának! címmel „önkormányzati és civil tiltakozást” a helyi önkormányzat, az Érpataki Modell Országos Hálózata és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Ezen Orosz Mihály Zoltán polgármester – a YouTube videomegosztón közzétett felvétel szerint – beszéde végén felakasztatott két, Simon Peresz volt izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábut.

Érpataki bábuakasztás – Polgármester: házkutatást tartottak az önkormányzatnál – MTI

A Nyíregyházi Járási Ügyészség pedig kedden közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: megdöbbenéssel és aggodalommal értesültek arról „az Izrael-ellenes és antiszemita horror show-ról, amelyet Érpatak polgármestere és társai követtek el a hétvégén”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is megdöbbenésének adott hangot az érpataki polgármester hétvégi akciója miatt. A külügyi tárca szerint a polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügykéntgyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez.

Az NNI nyomoz az érpataki bábuakasztás ügyében – MTI

a Ramadán július 29-i zárónapján tartott beszédet. Ebben azt kérte Allahtól, gyilkolja le a zsidókat, „mérgezze meg ételüket, változtassa lángolóvá a zsidók által belélegzett levegőt, tegye lidércessé álmaikat, gyászossá napjaikat, töltse el szívüket rettegéssel”.

a férfit a közrend súlyos megzavarásáért, a nemzetbiztonság veszélyeztetésért és vallási diszkriminációértkiutasítják Olaszországból.

Zsidóellenes kijelentésekért kiutasítanak Olaszországból egy imámot – MTI

 

Hidegháború

A transzatlanti növekedési szakadék okát így nem az eurózónában alkalmazott jelentős mértékű megszorításokban vagy az Európai Központ Bank túlzott óvatosságában kellene keresni. Strukturális okai vannak annak, hogy az eurózóna gazdasága lassan lábal ki a perifériaországok pénzügyi zavarai okozta válságból. Legfontosabb tényezőnek az számít, hogy a fellendülés évei alatt felhalmozott túlzott mértékű adósságtól Európában jóval nehezebben lehet megszabadulni, mint az USA-ban.

Növekedési szakadék az USA és Európa közöttvg.hu

„Az Egyesült Államok eltökélt abban, hogy partner legyen Afrika sikerében. Jó partner, egyenlő partner és hosszútávra szóló partner”

„Egy dolog a tőke, meg a fejlesztési programok és projektek, ám az olyan dolgok, mint jogállamiság, a jogszabályi reform és a jó kormányzás sokkal inkább számítanak”

Amerika globális vetélytársai közül Peking 2000 óta már öt csúcstalálkozót rendezett Afrika vezetőivel, és már öt évvel ezelőtt kiszorította az Egyesült Államokat Afrika elsőszámú kereskedelmi partnerének pozíciójából.

Obama hosszú távú partnerséget ajánlott fel Afrikának – MTI

Nagy indexveszteséggel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapír piacokon.

Tőzsde – Veszteséges nyitás Európában – MTI

a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedését az orosz-ukrán konfliktusról érkező hírek befolyásolják.

nincs jó hangulat a börzéken, az orosz-ukrán konfliktusról érkező hírek nyomás alatt tartották a piacot, és valószínűleg szerdán sem enyhül a feszültség. Az OTP, a Richter, a Mol kereskedésében gyengélkedésre lehet számítani, de ezeknek a papíroknak az árfolyamát is a napközbeni orosz-ukrán hírek döntik el.

BÉT – Mínuszos nyitást vár az elemző – MTI

„A nemzetközi jog szerint a harci cselekmények övezetében humanitárius folyosót kell nyitni, amelyen a civilek biztonságos helyre menekülhetnek” – magyarázta a terrorellenes művelet sajtóosztálya.

A folyosó mindkét oldalán 200-200 méter szélességben be kell szüntetni a harci cselekményeket minden nap 10.00 és 14.00 óra között.

„Azok, akik megsértik a polgári személyekkel kapcsolatos nemzetközi jogi normákat, háborús bűnösöknek tekintendők”

Ukrán válság – Luhanszk a humanitárius katasztrófa szélén: se áram, se víz, élelmiszer- és gyógyszerhiány – MTI

Az ICRC korábban informálisan elismerte, hogy Ukrajnában háború folyik. Azonban Kijev és nyugati szponzorai erre nem reagálnak: ez nem felel meg érdekeiknek.

Azonban már nem lehet tagadni, hogy Kijev háborút folytat saját népe ellen. Az ENSZ Menekültügyi-ügynöksége végül kénytelen volt beismerni, hogy az év eleje óta 730 ezer ember menekült Ukrajnából Oroszországba. De, sajnos, a nyugati fővárosok képtelenek változtatni a retorikájukat

Kijev és szponzai számára nagyon kellemetlen lenne elismerni, hogy a jelenlegi állapotában Ukrajna ténylegesen egy bukott állam.

Vannak komolyabb okok, amelyek miatt Európa nem óhajt hallani az ukrán helyzetről. Ha elismerik, hogy ott háború folyik, ez meg fogja változtatni a konfliktus nem csak politikai, hanem jogi részét is. Például mindazok, akik tömeggyilkosságokat követtek el a civilek körében, háborús bűnözők címszó alá esnek. Az ilyen bűntetteknek pedig nincsen elévülési határidejük.

A Vöröskereszt Ukrajnáról: elévülési határidő nélküli bűncselekmények – Oroszország Hangja

nem szabad politikai eszközökkel nyomást gyakorolni a gazdaságra.

a gyártóknak különböző országokban azonos versenyközegben kell dolgozniuk. Többek között ez megfelel a nemzetbiztonság érdekeinek, valamint a WTO szabályainak.

Putyin: Óvatos választ kell adni a nyugati szankciókra – Oroszország Hangja

A német kormány az ukrán válság miatt leállított egy 100 millió euró értékű oroszországi hadiipari beruházást, annak ellenére, hogy az üzletre nem vonatkozik az uniós fegyverembargó

az eset precedensértékű és túlmutat az Oroszország elleni uniós gazdasági szankciókon, hiszen azok nem vonatkoznak az idén augusztus 1. előtt megkötött hadiipari szerződésekre.

fel kell tartóztatni az előző kormány idején kibontakozott trendet, az úgynevezett harmadik országokba – nem uniós tagországokba és nem NATO- tagállamokba – irányuló fegyverexport növekedését, és a hadiipari ügyeket nem gazdaságpolitikai, hanem kül- és biztonságpolitikai kérdésként kell kezelni.

Ukrán válság – Berlin leállított egy oroszországi hadiipari nagyberuházást – MTI

Az Audi és a Chrysler autógyártókat, valamint tucatnyi japán autóalkatrész-gyártót találtak bűnösnek a kínai hatóságok szabadverseny-ellenes tevékenységük miatt, a Mercedest és a BMW-t tovább vizsgálják.

A hatóság hónapokig vizsgálódott a két nagy autógyártó regionális egységeiben, amelyek piacain a cégek a hatóság szerint monopolként viselkedtek, súlyosan korlátozva ezzel a szabadversenyt, s sértve a fogyasztók érdekeit.

Korábban az Apple, a Starbuck’s, a Samsung és több nagy gyógyszergyártó is bűnösnek találtatott, s gyakorlatának változtatására kényszerült.

Külföldi autógyártókat büntet Kína – MTI

Orbán Viktor beszédeit elferdítve adták vissza a lengyel, illetve angol fordítások. Az elmúlt napokban a lengyel sajtó a tusnádfürdői beszéd mondanivalóját is úgy tálalta, mintha Magyarország számára Oroszország lenne a példakép.

„Eljött az ideje egy új államformuláról való gondolkodásnak és keresésnek, Magyarországnak saját útján kell haladnia, nem gondolkodás nélkül követni azokat a módszereket, amelyek máshol nem váltak be”

Orbán-beszéd – Lengyel hetilap: leegyszerűsítik Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét – MTI

Kelt Szegeden, 2014. Új Kenyér havának 6. napján

dr. Halász József

http://nemzetiegyseg.com/Hirelemzo140806.pdf

NIF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük