KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hejőszalonta: Felelőtlen ingatlan cserék – a képviselők a saját maguk által elfogadott rendeletet sem akarják betartani

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hejőszalonta

A tavaly szeptember 09-én tartott képviselő-testületi ülésen Anderkó polgármester a szokásához híven, az egyebek napirendbe „pottyantott” egy olyan horderejű, előkészítetlen előterjesztést, mint az önkormányzati ingatlanok cseréje. Előadta, hogy egy mezőgazdasági vállalkozó a „szeles” területért (a rádióadó mellett), mely az önkormányzat tulajdonában áll két belterületi ingatlant adna cserébe, melyek még nem képezik ugyan a tulajdonát, de csak akkor vásárolná meg a tulajdonosaitól, ha az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy vétel után elcserélik vele ezt a két ingatlant.

A polgármester által megtett előterjesztés döntésre alkalmatlan volt, mivel a képviselők részére sem földhivatali térképeket, sem tulajdoni lap másolatokat, sem értékbecslést, sem az ingatlancserék célszerűségét alátámasztó számításokat nem mutatott be. A képviselők igényt sem mutattak, hogy a felsorolt információkat megismerjék Szabó Gergely kivételével, aki szóvá is tette ezt és javasolta értékbecslő bevonását is bármilyen döntés előtt.

A képviselő-testület többsége kijelentette, hogy nekik nincs szükségük a normális előterjesztésre, mivel szerintük jó csere történik. Mondták ezt annak ellenére, hogy az általuk elfogadott vagyon rendelet is előírja az önkormányzati ingatlanok elidegenítése esetén az értékbecslés szükségességét. Tehát a képviselők a saját maguk által elfogadott rendeletet sem akarják betartani.

Varga János képviselő, aki személyesen is érintett volt a kérdésben, mivel a mezőgazdasági vállalkozó alkalmazásában áll amellett győzködte a testületet, hogy támogassák az ingatlancserét, mert ez munkahelyeket jelent. Az, hogy Hejőszalonta vagy a munkáltatója érdekeit képviselte jelen ügyben nem derült ki egyértelműen.

Természetesen a munkahelyteremtés örvendetes és támogatandó dolog, de nem mindegy milyen áron. Egyelőre pedig nem lehet tudni, hogy milyen áron, mivel értékbecslés nem történt, így az is előfordulhat, hogy Hejőszalonta település nagyon rosszul járt a cserével. Arról nem is beszélve, hogy sikerült a képviselők többségének egy olyan stratégiailag fontos, tehergépjárművekkel könnyen megközelíthető, ipari jellegű ingatlantól megfosztani a településünket, ahová a későbbiekben bármilyen jellegű üzemet létesíteni lehetett volna a hejőszalontaiak foglalkoztatásával. Természetesen Anderkó Józsefet, Varga Jánost és Pinczés Edinát nem érdekelte, hogy valójában ez a csere előnyére vagy hátrányára válik Hejőszalontának, vakon megszavazták a cserékkel kapcsolatos kötelezettség vállalást, mellyel ismét bizonyították, hogy alkalmatlanok a hejőszalontai érdekek és a rájuk bízott vagyon védelmére.

Nem a vállalkozóval, a cserével van a probléma, hanem azzal, hogy a falu vezetése úgy hoz meg stratégiai fontosságú döntéseket, hogy nem jár el körültekintően. Ennek megfelelően a 2015. február 24-i testületi ülésen Szabó Gergely felszólította a képviselő-testületet, hogy az önkormányzat vagyonrendeletével összhangban vizsgálja felül az ingatlancserét.

Forrás

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: