BREAKING: FEGYVERES MERÉNYLETKÍSÉRLET TRUMP ELLEN – A MERÉNYLŐT LELŐTTÉK (VIDEÓN A LÖVÉS PILLANATA)
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hatvan dollárra is csökkenhet az olajár (NIF kommentárral)

olajAz olajár hordónként 60 dollárra is csökkenhet, amennyiben az OPEC e heti bécsi találkozóján nem mérsékli jelentősen a kitermelést.

Az olajár június óta 34 százalékkal esett, és november 14-én négyéves mélypontot érintett a hordónkénti 76,76 dolláros áron. Az ár jóval tovább is eshet, amennyiben az OPEC nem csökkenti legalább napi egymillió hordóval kitermelését. „Az OPEC hitelességét és piacbefolyásoló képességét tenné kérdésessé, ha elmaradna a csökkentés” – mondta Daniel Bathe, a Lupus alpha Commodity Invest Fund szakértője a Reuters hírügynökségnek. „Ha a termelést nem fogják vissza, a Brent olaj ára 60 dollárra is lecsökkenne” – tette hozzá. Árutőzsdei szakértők megosztottak az OPEC termeléscsökkentését illetően, de Daniel Bathe sem ad 50 százaléknál több valószínűséget a csökkentésnek.

Az olaj ára a nyári hónapok óta folyamatosan csökken, részben a bőven elegendő – főként amerikai palaolaj- – kínálat, részben pedig a vártnál alacsonyabb európai és ázsiai kereslet miatt. Egyes vélemények szerint a kitermelés egy viszonylag kisebb, napi 500 ezer hordós csökkentése is elegendő lenne a piacok megnyugtatására. Doug King, az RCMA Capital befektetési igazgatója szerint azonban a Brent ára még a kitermelés napi egymillió hordós csökkentésével is hordónként 70 dollárra csökkenhet. „Amennyiben az OPEC nem csökkenti kitermelését, az ár tovább fog csökkenni, mégpedig gyors ütemben” – jelzi. „Az amerikai WTI nyersolaj akár 60 dollárig is” – tette hozzá. Pénteken a WTI hordónként 76 dollár, a Brent pedig valamivel 80 dollár felett zárt.

„A 80 dollár alatti ár már gondot okot a kartell leggyengébb tagjainak, például Venezuelának” – mondta Nicolas Robin, a Threadneedle árupiaci szakértője, aki nem tartja túl valószínűnek, hogy egymillió hordós, vagy annál nagyobb termeléscsökkentés mellett döntene az OPEC, de egy ilyen lépés „nagyon hamar” 85 dollár fölé emelné az árat.

Ez is érdekelheti:  Von der Leyen „fuldoklik a dühtől" Magyarország miatt – a franciák elárulták, hogy miért

Doug Hepworth, az Gresham Investment Management szakértője szerint is „meglepetésszerű, jelentős mértékű, mondjuk napi kétmillió hordós” csökkentésre és kvótafegyelemre lenne szükség ahhoz, hogy 80 dollár fölé emelkedjen az olajár.

A piacot napi egy és másfél milliós termeléscsökkentés tudná megnyugtatni Tom Nelson, az Investec Global Energy Fund szakértője szerint, aki úgy látja, hogy Szaúd-Arábia kész lenne csökkenteni a termelést, de nem egymaga. „A piacnak látnia kellene, hogy az OPEC egy működőképes szervezet” – mutatott rá. Ha csökkentik a termelést és egységes álláspontot foglalnak el, a Brent ára 80-90 dollárra emelkedhet – mondta.

HVG cikk

NIF kommentár:

Ami pedig ebből a híranyagból kimaradt, az Oroszország szerepe. Az egész machinációnak ez is lényege, hiszen a csökkenő olajárral Oroszország veszteségeit kívánják növelni. Ez is egyfajta „embargó” Putyinék ellen, amiról már nem szól a híradó. Ezzel szorosan összefügg, az ázsiai kereslet csökkenése. Mégpedig azért, mert Oroszország ázsiai partnereinek egyre nagyobb mennyiséget szállít a folyékony fekete „szénből”. Ezzel maflást akartak adni az orosz medvének, de a fagyi visszanyal, mi pedig egyszerű halandó felhasználók csupán annyira örülhetünk, amíg ez a folyamat tart, hiszen alacsonyabb áron – de még így is gusztustalan adókkal megterhelve – juthatunk hozzá az üzemanyagokhoz. Ami pedig az orosz medvét illeti: ez nem fog ki rajra, hiszen olyan mérhetetlen föld alatti tartalékokkal rendelkezik, amivel például az Egyesült Államok már soha nem fog. 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük