KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hajléktalanság

Hagyjuk a képmutatást, a félrevezetést és az érzelmi manipulációkat: a hajléktalankérdés ma Budapesten elsősorban az alkohol- és drogproblémával függ össze szorosan. Nem a szegénység és a munkanélküliség kényszeríti az embereket az utcára, hanem a drogok és az alkohol lehurkoló hatása. Aki nem akar az utcán aludni, annak egyetlen éjszakát sem kell ott töltenie.

Hajléktalanügyben készült videóriportunkban Morva Emília, a Máltai Szeretetszolgálat vezető munkatársa elmondta: tízezer férőhely áll a fedél nélküliek rendelkezésére Budapesten, ezek közül 5 ezer önkormányzati, 5 ezer pedig civil fenntartású. A hajléktalanszállók nem teljes kihasználtsággal dolgoznak: a legnagyobb téli fagyok idején érik el azt a létszámot, ami közel jár ahhoz, hogy minden hely foglalt legyen.

Videónk a hajléktalanokkal, a hajléktalanságról (riporter: Szalma György)

A szállás igénybe vételének természetesen van egy feltétele: a tiszta, vetett ágy igénybe vétele azt követeli, hogy a vendég megközelítőleg józan legyen. Pontosabban fogalmazva, akkor sem zavarnak el senkit, ha ittasan vagy belőve érkezik, pusztán addig kell egy pohár tea társaságában várnia, amíg eléggé kijózanodik ahhoz, hogy ne okozzon problémát a hálóteremben.

És természetesen a szállásokat is egyre fejleszteni kell, a tisztaságot biztosítani kell nap mint nap, ennek együtt kell járnia a mostani új szabályozás bevezetésével.

Ha van elegendő férőhely, akkor miért alszanak tucatjával emberek az aluljárókban? Ennek a magyarázata az, hogy sokan (már) nem akarnak alkalmazkodni, avagy képtelenek alávetni magukat egy intézmény házirendjének, betartani a szabályokat: az utcán szabadabbnak érzik magukat. Ez a saját döntésük.

Az utcán élés azonban egyenértékű a lassú öngyilkossággal.

Ahogy az öngyilkosságot is megakadályozzák a hatóságok, úgy az utcán élés ellen is fel kell lépni. Az utcán élők érdekében.

Egy ember néhány év alatt „használódik el” az utcán. Vannak hosszabb ideje hajléktalanként tengődők, akik igazi túlélők, de a hajléktalan emberek túlnyomó része pár évet bír ki az utcán, amíg meghal vagy visszafordíthatatlan károsodásokat szenved, amelyek a halálához vezetnek.

A hajléktalan emberek jelentős része azért kerül az utcára, mert életük során annyi rossz döntést hoztak, amik eredményeként lassan a spirál aljára kerültek. Az utcán töltött évek alatt még inkább gyengül az a képességük, hogy racionális döntéseket hozzanak, hogy belássák a saját érdekeiket.

Ez is érdekelheti:  Három frontszakaszról jelentett előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium

Az életvitelszerűen utcán tartózkodás visszaszorítása visszaadja a várost a polgároknak, a méltóságot a hajléktalanoknak.

Igen, a méltóság.

Ez a szó gyakran előkerül a hajléktalanokról folytatott diskurzus közben. Miközben egyesek képmutatóan a hajléktalanok emberi méltóságát féltik az intézkedésektől, addig azt, hogy valaki magán kívül, lélegző húsdarabként fekszik az aluljáró kövezetén, össze tudják egyeztetni az emberi méltósággal. Pedig azt engedni és pláne azért küzdeni, hogy valaki egész évben az utcán fekve töltse a napjait, az a nettó embertelenség.

A hajléktalanok esetében a sajnálkozás nem elegendő. A hazug, passzív együttérzés helyett a cselekvő szeretet parancsa azt diktálja, hogy kimozdítsák őket az utcáról – akkor is, ha nem akarják. Valahol el kell kezdeni a velük való törődést: a fizikai jólétük biztosítása az első lépés.

Üdvös lenne persze minden egyes hajléktalan mellé egy életmód-tanácsadót ültetni, aki újra visszavezetné őket a társadalomba, azonban ennyi erőforrás nem áll a rendelkezésünkre.

A hajléktalanprobléma főként Budapestre korlátozódik, a vidéki hajléktalanok is a fővárosba jönnek. Ennek egyik oka, hogy a hajléktalanellátás Budapesten a legjobb az országban, elérhető a napi többszöri étkezés, a tisztálkodás, a tisztaruha-váltás lehetősége. Csak el kell menni valamelyik ellátóponthoz.

Senki nincs arra kárhoztatva, hogy éhezzen és fagyoskodjon: minden segítség elérhető ingyen.

Kis utánajárással meg lehet tudni, hogy milyen ellátásban részesülnek a rászorulók. Ennek ellenére a demagógia új csúcsokra hágott az elmúlt napokban. Pedig a hajléktalanok helyzetének megváltoztatása miatti aggódás és sajnálkozás puszta képmutatás.

A törvény a hajléktalanok védelmében lett megalkotva, nem ellenük.

Az utcai életmód elleni fellépéssel jó esetben az életüket mentik meg.

A közösségi hálón is megjelentek a meghatónak szánt fényképes posztok. Személyes kedvencemmé vált a kezét imára kulcsoló hajléktalan képe, akit éppen rendőrök igazoltatnak. Tökéletesen alkalmas arra, hogy az érzelmekre hasson.

Arról egy szót sem ejt senki, hogy azért a képen látható emberért vajon ki tett eddig valamit? A most hirtelen érző szívűvé vált lájkolók, facebookos szomorkodók és mém-megosztók közül vajon hányan sétáltak el eddig az illető mellett, rá se hederítve?

Akik mellett naponta elsétálnak, azok iránt most heves érzelmeket táplálnak sokan – a virtuális térben.

Ez is érdekelheti:  Egy másik lövedék is eltalálta Trumpot - egy közeli épület tetejéről lőtt a merénylő (videó 18+)

Az otthon meg a munkahely fűtött melegében nyomogatva a könnyező szmájlit meg a megosztást. Minden most felháborodó nézzen magába: vajon mennyi hajléktalannak segített eddig tevőlegesen és lehetőleg rendszeresen az életvitelük alapvető megváltoztatásáért? Az esetleg odavetett százason túl? Mert nem az az érdemi változás és valódi segítség kezdete, hogy a fotelben ülve nyomogatunk virtuális értékítéleteket a fejleményekről.

Igen, tökéletes megoldást szinte lehetetlen találni a problémára. Az egyik helyről a másikra való hatósági elhajtás nem elegendő megoldás. De most legalább hozzányúltak a problémához, amihez aztán gyorsan számos további lépést kell tenni, különösen a szállások elfogadhatóvá tételével a lehető legtöbb hajléktalan számára. Ezek az első lépések ahhoz, hogy a méltatlan helyzetükből kiemeljék az oda sodródott embereket.

Szalma György, Mandiner (2018. október 21.)

NIF szerkesztői vélemény:

Akik óbégatnak a humánus törvény ellen, azok valójában arra szavazzanak, hogy sok ember az utcán pusztuljon el, emberhez méltatlan körülmények között.

Az efféle visítozás az embergyilkos (a Sátán) aljas szándéka, mesterkedése, hangulatkeltése, hergelése, hogy aki mélyre került, soha többé ne kerülhessen emberhez méltó körülmények közé, és még a kormányba is rúghasson egyet.

Elegendő hely van a mára bőségesen létrejött hajléktalan szállókon, tehát nem nézhetjük tétlenül az utcán, közterületeken való élést!

Jól gondoljuk meg hát, miket mondunk a törvény ellen, ami nem csak a szerencsétlen sorsúakat védi, de a normális társadalmat is, és rendezett viszonyokat tesz lehetővé!

Aki a rend ellen van, az valójában a Gonosz oldalára áll, bárhogyan is próbál humánumra , emberi jogokra, emberi szabadságra hivatkozni. A látszólag szép szavak mögött ott lapul az ordas szellem, a gonosz szándék, a lóláb (ördög pata).

Forrás: mandiner.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

10 thoughts on “Hajléktalanság

 1. Azt hallom évek óta az utcán élőktől, hogy az éjszakai szállókon meglopják őket.Megoldást jelentene, ha befogadó létszámnak megfelelő mennyiségü , zárható kis szekrényeket biztosítanának számukra.Értem, hogy ez higiéniai problémával járhat, de feltalálták már a tisztítószert, rovarirtót.

 2. Üdvözlöm!
  Én egyetértek azért is ezzel a rendelettel, mert ha mégis megjelennének tereken alvó migránsok, legalább tudják a hatóságok, hogy azok nem a mi hajléktalanjaink.

 3. Én sajnálom őket.

  Mindegy hogyan kerültek a társadalmi perifériára. Onnan visszajönni szinte lehetetlen.

  Amit művelnek velük az felháborít, ezt teszik a dohányosokkal is. Kirekesztést.

  Sajnos a világ a szabadságunkat nyirbálja.

  Nem vesszük észre.

  Hajléktalan ügy, kút ügy, cigi ügy,
  jön majd az alkohol ügy, a hús ügy (mert az állatoknak is vannak jogai), sőt a növény jog is jönni fog, lehet majd enni a műtojást, mű tyúkot stb.

  Jön majd a kötelező védőoltás chippel, ha ellenkezel nem kapsz orvosi ellátást (talán jobb is).

  Ez mind a félélmet gerjeszti, birkává nevelik az emberiséget. Ez a cél.

  A háttérhatalom tervei szerint történik mindez.

  Ebben legjobb segítőik az agymanipulált médiák, az újságírók, a kormányok.

  Katasztrófa a tv és a többi, minden műsoruk nézhetetlen.
  Sokunknak nem is jelent szórakozást, ismeret fejlesztést, mert minden millisec hazugság.

  Csak ennyi, ez most nevetséges, de jobb teljes csenben elgondolkodni….. egyedül.

  És még valami…az államot nem érdekli az egészségünk, az egészséged, minden üzlet,…ne feledd!!!

  Atilla

 4. Nagyon egyetértek a törvénnyel, hogy végre felkarolja a hajléktalanokat, kellő otthon biztosítása mellett, akár talpra is állhatnak, azok is akik alól kicsúszott a talaj. Tisztán tudják magukat tartani, meleg ételhez juthatnak. Én még jártam dolgozni Szegedre, mindig találkoztam két hajléktalannal a Mérey utcában. Rossz volt elmenni mellettük, nagyon lepusztult állapotban voltak, de mindig adott nekik valaki, reklámtáskába kiflit, felvágottat, néha almát, meleg teát. Egyszer az egyik azt mondta azért nem megy az éjszakai melegedőre, mert kirabolják, ott ücsörögtek a buszváró környékén napközben. Aztán az egyik már olyan súlyos állapotba került, hogy kórházba került. Nem tudom megtudták-e menteni. Nem jó az, hogy a szabadban éjszakáznak, földön alszanak!

 5. A hajléktalan szállok pont úgy működnek mint a börtönök.
  Van a hivatalos személyzet, akik jól rosszul de végzik a dolgukat, és van a hajléktalanok csicskáztatási rendszere (pont úgy mint a börtönökben). Ez pont úgy működik mint a sitten. És ahogyan a sitten sem tudnak ellene tenni a hivatalos szervek, pont úgy nem tudnak ellene tenni a hajléktalan szállókon sem. (de nem is akarnak) Itt sem ott sem.
  És ugye tudja mindenki ki tehet arról, hogy ez így működik! Pont azok akik akik hozták ezt a törvényt.
  Ha rendet akarnának tenni, meg is tudnák tenni, de nem akarnak, SŐT! Minél zavarosabbak a jogszabályok annál nagyobbat lehet szakítani!

 6. Tudom, hogy ez az oldal magán oldal, de felháborít az a semmi, ami itt történik.

  Vége?

  Akkor írják meg, szüntessék meg.

  Megfélemlités?

  Tíz éve biztosan olvasom önöket, emailem ismerik, kérem írjanak valamit.

  Kivárnak?

  A fidesznek vége, csak kemény diktatúrával lehet ezt a politikát folytatni.
  Nem pártokban kell gondolkodni, ők klikkek.

  A megfélemlitett nemzet, a Magyar nemzet élni akar.
  Mindent átél.
  Amit kelett, már átadtuk annak, akit megillet.

  Kérem válaszoljanak!

  Tisztelettel:
  Atilla

 7. Egy fontos dolog:
  Soha ne mondja meg senkinek, hogy mit akarsz.

  Másik fontos dolog: soha ne mond meg másoknak, hogy mit tegyenek, és mit ne.

  Atilla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük