KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gaudi: Szerbia nem lehet az EU tagja addig, amíg nem rendezi a délvidéki magyarok helyzetét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Gaudi_Nagy _TamasGaudi-Nagy Tamás az Európa Tanácsban bejelentette a héten elkezdett és még hátra lévő akciókat, amelyeket Strasbourgban a délvidéki magyarok érdekében indítottak el. Mint elmondta, szeretné felhívni a figyelmet a Délvidéken élő 300.000 magyar aggasztó helyzetére. A radikális képviselő kiemelte, hogy a Magyarország és Szerbia közötti békés együttműködés látszata ellenére a felszín alatt ez továbbra sincs így.

Ismertette, hogy a nap folyamán egy közmeghallgatást tartottak délvidéki magyarok részvételével, amely során levetítettek egy dokumentumfilmet is az „új temerini fiúkról”. Az ügy kapcsán kihangsúlyozta: „Szerbiában a tisztességes eljárás követelménye nem érvényesül az igazságügyi rendszerben”.

Felszólalásában Gaudi leszögezte: „Szerbiának kötelessége területi autonómiát biztosítani a délvidéki magyaroknak”. Párhuzamba állította a magyaroknak követelt autonómiát a Brüsszeli Egyezmény alapján százezer koszovói szerb részére megadott autonómiával.

Hozzátette, csütörtökön a szerb elnöknek, Tomiszlav Nikolicsnak fogja szegezni a kérdést, hogy mikor fogja Szerbia biztosítani a területi autonómiát a délvidéki magyaroknak. Ugyanezen a napon aztán egy tüntetésre kerül majd sor, hogy felhívják az európai közvélemény figyelmét a tarthatatlan helyzetre.

[youtube=http://youtu.be/n3y4aXgIo5A]

A strasbourgi Európa Tanács kizökkent a megszokott nyugalmából

Területi autonómiát a Délvidéken élő 300 ezer magyarnak! – a Gaudi-Nagy Tamás vezette kis létszámú, de annál lelkesebb nemzeti radikális csoport szórólapok és a magyarveréseket bemutató DVD lemezek szétosztásával hívja fel a délvidéki magyarok rendkívüli sanyarú kisebbségi helyzetére a figyelmet.

A fogadásokon elfogyasztott ételkülönlegességekhez szokott Európa Tanács-i delegáltak egy része – élükön a szerb képviselőkkel – az arcukra kiült megbotránkozással fogadták a területi autonómiát követelő kitűzőkkel közlekedő magyarokat.

Az egykori kisantant utódállamai nem ehhez szoktak, de minden bizonnyal érik még a héten meglepetések a megalkuvó magyar külpolitikához szokott szerbiai politikusokat. Mi lesz Strasbourgban csütörtökön, mikor majd Tomislav Nikolić, szerb államfő érkezik…?

A délvidéki magyarság helyzetéről tartottak közmeghallgatást Strasbourgban

Állítsák meg az emberi jogi jogsértéseket Szerbiában! címmel szervezett közmeghallgatást az ott élő magyarok helyzetéről az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése őszi ülésszakának első napján Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője – közölte hétfőn a Strasbourgban tartózkodó politikus telefonon az MTI-vel.

strasbourg_plakatA meghallgatáson szót kapott a Magyar Remény Mozgalom vezetője, László Bálint, a Magyar Polgári Szövetség elnöke, Rácz Szabó László és a délvidéki magyarok jogvédelmével foglalkozó Árgus Egyesület elnöke, Bozóki Antal.

Gaudi-Nagy elmondása szerint mindannyian arról számoltak be, hogy „sanyarú” a helyzet Szerbiában.

A strasbourgi közmeghallgatáson bemutatták az „Áldozatból bűnös?” című filmet is, amely a magyarellenes erőszakot hivatott bemutatni, ismertetve azt az ügyet, amely kapcsán hét vajdasági magyar fiatalt tartanak előzetes letartóztatásban, Gaudi szerint koncepciós, megfélemlítő jogi eljárásban, miután egy temerini kocsmai verekedésben több magyar is megsérült, a képviselő közleménye szerint harminc szerb kis híján agyonverte őket.

„Úgy tűnik, hogy ezzel az üggyel akarják a szerbek demonstrálni, hogy itt nem érdemes, hogy úgy mondjam, magyarnak lenni, vagy magyarkodni” – fogalmazott Gaudi-Nagy Tamás.

Gaudi-Nagy Tamás szerint a délvidéki magyarok annak dacára „jogfosztottként” élnek, hogy nemzetközi egyezmények és a szerb alkotmány is garantálja az alapvető jogokat, mert ezek a gyakorlatban nem érvényesülnek. Ha a mostani rendszer megfelelő lenne, akkor nem fogyna az ottani magyarság – állapította meg a jobbikos képviselő, aki problémaként emelte ki az anyanyelv használatának korlátozását és az oktatási rendszer visszásságait.

Gaudi-Nagy arra is kitért, hogy a szerb-koszovói megállapodás értelmében az Észak-Koszovóban élő szerb kisebbség kiemelt területi autonómiát élvez majd.

„Szerbia ezt természetesnek tekinti az ott élő szerbek számára, de a saját területén élő 300 ezer magyar számára ezt egyáltalán nem tekinti természetesnek, és nem kívánja megadni” – vélekedett Gaudi-Nagy.

Gaudi-Nagy Tamás azt is elmondta, hogy a megoldás „receptje” teljesen egyértelmű, alkalmazni kell az ET normáit, amelyek egyértelműen leírják, hogy biztosítani kell a területi autonómiát a különleges kultúrával és identitással rendelkező közösségek számára. Gaudi szerint egyértelmű lehetőség és történelmi felelősség Magyarország számára, hogy az EU tagállamaként mindaddig ne járuljon hozzá Szerbia uniós csatlakozásához, amíg Belgrád „a magyar igényeket teljes körűen nem teljesíti”.

(forrás: MTI)

Nemzeti InternetFigyelő

One thought on “Gaudi: Szerbia nem lehet az EU tagja addig, amíg nem rendezi a délvidéki magyarok helyzetét

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: