KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gaudi-Nagy Tamás és a Jobbik történelmi sikere

Történelmi jelentőségű volt a bizottság tegnapi ülése: a Nemzeti Jogvédő Szolgálat eddigi áldozatos munkájának beérett a gyümölcse, elfogadták a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás által készített albizottsági jelentést a 2002 és 2010 között, a szocialista-liberális kormány által elkövetett törvénysértésekről.

Gaudi-Nagy Tamás huszonkét oldalas részjelentést készített az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottsága számára. A bizottság a javaslatot vitatta meg. A képviselők összességében jónak és alaposnak nevezte a jobbikos képviselő munkáját, amely tételes éttekintést ad a 2002 májusa és 2010 áprilisa (tehát a szocialista-liberális kormányok alatt történt) alapvető politikai szabadságjogokat érintő állami jogsértésekről.

A jelentés kimondja többek között, hogy a az elmúlt 8 évben működött szocialista-liberális (Medgyessy,Gyurcsány) illetve szocialista kormányok (Bajnai) időszaka alatt a hatalom képviselői az alapvető politikai szabadságjogok (vélemény-nyilvánítási szabadság, sajtószabadság, egyesülési és gyülekezési jog) gyakorlását saját hatalmuk fenntartása érdekekében korlátozták, illetve követtek el ezen a téren durva jogsértéseket. A törvények uralma jogállami alapelv felülíródott a hatalom minden áron való megőrzésének pragmatikus céljával, ennek rendelték alá a jogalkotást és a jogalkalmazást is. Kimondja azt is, hogy a „vizsgált időszakban számos alkalommal került sor bíróságok és hatóságok által megállapítottan tüntetések jogellenes feloszlatására, tüntetések jogellenes megtiltására, tüntetők vagy annak tekintett személyek személyes szabadságának önkényes és jogellenes korlátozására, fogva tartására, embertelen, megalázó bánásmód alkalmazására, alaptalan szabálysértési és büntetőeljárásokra. A terjedelmes és alapos tanulmány nem foglalkozik a 2006-os őszi eseményekkel, mert arról már elfogadta az emberi jogi bizottság a külön jelentést október 20-án. Ezzel szemben Gaudi-Nagy Tamás súlyos kritikát fogalmazott meg.

Gaudi arra kérte a bizottság tagjait, hogy fogadják el jelentését, hogy a Parlament elé kerülhessen.

Kiemelte: pártpolitikának nincs helye ezen ügyek elfogulatlan tárgyalásakor, hiszen tüntetőktől, gárdistáktól, nemzeti radikális mozgalmároktól kezdve újságírókon, turistákon át fideszes szimpatizánsokig, képviselőkig érintettek a szocialista-liberális kormányzat sorozatos, diktatórikus fellépéseiben.

Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke elmondta: a 2006-os őszi állami jogsértései egy hosszú folyamat részei, következményei voltak, az albizottság munkája Gaudi most tárgyalt és jelentős szereppel játszó részjelentésével lesz teljes.

Ez is érdekelheti:  Kreml: a feszültséget növelik Ursula von der Leyen védelmi unióra vonatkozó tervei

Az LMP képviselője, Szabó Tímea azt kifogásolta, hogy csak a Nemzeti Jogvédő Szolgálat munkájáról esik szó, amikor például a TASZ és a Helsinki Bizottság is felemelte hangját a 2006-os visszaélések és az elmúlt évek jogsértő gyakorlata miatt. (Ki más mondhatta volna, mint az LMP képviselője… Várjuk a TASZ és a Helsinki bizottság fellépését a cigánybűnözés és a gárdisták üldözése miatt is. Egyébként a felvetés sem jogos, mivel- erre Gaudi-Nagy is utalt – a közel 40 fellistázott jogsértő eset közül számos nem a nemzeti jogvédők ügye volt – a szerk.)

A bizottságon jelen volt dr. Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő, aki a Gaudi-jelentés alaposságát méltatta, kiemelve: Európának fogalma sincs, mi történt Magyarországon az elmúlt években és most a magyar EU elnökség idején fontos, hogy minél szélesebb körben megismerhető legyen az elmúlt 8 év jogsértéseinek sora.

Wittner Mária kitért arra is, hogy a 2003. december elsején, a Kempinski szállóban történt román-magyar pezsgőzés egy éves évfordulóján a Gesztenyés-kerti tüntetésről ötven embert vittek el, ez már előrevetítette a 2006-os eseményeket. (Medgyesy Péter miniszterelnök pezsgővel koccintott Adrian Nastase román kormányfővel Erdély Romániához csatolásának évfordulóján) Kiemelte: a szocialista ellenzék soraiból most azok harsognak a demokráciáról, akik az elmúlt években folyamatosan súlyos, antidemokratikus visszaéléseket követtek el kormányzati pozícióban.

A péntek délutáni időpont ellenére a jobbikos képviselő példamutatóan, a legalaposabban kívánta megvitatni ezt a politikatörténeti jelentést.

A bizottsági ülést követően Gaudi-Nagy Tamás a barikad.hu-nak elmondta: történelmi ülésen vagyunk túl, hiszen a jelentésemet döntő többségében elfogadta a bizottság. A jelentés rámutat a 8 évnyi szocialista-liberális uralom visszásságaira, jogtiprására. A részjelentés jól kiegészíti a 2006-os jelentést, és rámutat arra: ilyen módon nem lehet kormányozni, az állam nem használhatja az emberek, a közjó ellenében az elnyomás eszközeként a jogot és karhatalmat. Rámutatott arra, hogy hatályon kívül kell helyezni az önkény időszakának jogkorlátozó szabályait (passzív engedetlenség, lex gárda rendeletek, lex tojás), erre vonatkozó tárgysorozatba vett törvényjavaslatát azonban a kormánytöbbség sajnálatos módon már kétszer elvágta a napirendre kerüléstől. Egyúttal elkerülhetetlen a törvénysértő elítélések érintettjeinek közkegyelemben részesítése, az erre irányuló javaslat rövidesen benyújtásra került. Emlékeztetett: senki nem úszhatja meg a felelősségre vonást, aki ezekben a törvénysértésekben közreműködött, az elszámoltatás minden felelőst el kell érjen. A jóvátétel ki kell egészüljön a politikai foglyok rehabilitálásával is– tette hozzá a képviselő.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: Szlovákia egyértelműen kiállt Magyarország, és a magyar miniszterelnök békemissziója mellett

Morvai Krisztina tényszerűnek nevezte a jelentést, az abban foglaltakat bírói és ombudsmani jelentések, határozatok, ítéletek támasztják alá. Fontosnak tartja, hogy az Európai Unió is tudomást szerezzen ennek tartalmáról, mert az Európai Parlamenben úgy gondolják, hogy ilyen dolgok csak egy harmadik világbeli diktatúrában fordulhatnak elő.

Felháborítónak nevezte, hogy Göncz Kinga tagja a jogsértéseket vizsgáló európai parlamenti bizottságnak, az a Göncz Kinga, aki részt vett és asszisztált az elmúlt nyolc év elnyomó szocialista rendszerében.

„Bízom bene, hogy ez a jelentés rávilágítja az Európai Parlamentet erre az abszurd helyzetre is” – mondta a képviselő asszony.

Bár a gárdával és a politikai foglyokkal foglalkozó részletek zömét kihúzatta a bizottság, a jelentés zömét elfogadták, például Vona Gáborral és Kiss Róberttel szembeni – már megszüntetett eljárások említését vagy a Bajtársiasság napi tüntetés jogellenes feloszlatását. Miután az albizottság elfogadta, az emberi jogi bizottság, mint főbizottság dönt a végleges, Parlament elé kerülő verzióról a december 6-i héten.

A teljes túlerővel szemben az elszámoltatás és a jogvédelem legelkötelezettebb harcosa, Gaudi-Nagy Tamás áldozatos és ellentmondást nem tűrő munkával egyedülálló és történelmi jelentőségű sikert ért el. A magyar politikatörténetben először fordult elő, hogy egy nemzeti párt kötelekében működő nemzeti jogvédő nyomán ítélik el a nemzetromboló szocialista kormányzást.

barikad.hu – jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük