Fontos információ a szavazópolgároknak: Tévhitek a szavazat-megosztásos taktikáról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

„Szavazatok megosztása” – ez az elterjedt elnevezése annak a szavazási taktikának, amikor a választópolgár a pártlistás és az egyéni képviselő jelöltre leadott voksát „megosztja”, azaz nem ugyanannak a pártnak juttatja. Ennek taktikának az alkalmazása akkor merül fel, amikor a szavazók két párt között hezitálnak, s a legoptimálisabban szeretnék mindkettőt segíteni.

Felmérések szerint sokan tervezik: listán a Jobbikra, de egyéniben viszont már a Fideszre szavaznak, nehogy az utóbbi voksuk „elvesszen”. Hiszen „úgyis csak a Fidesz nyerhet egyéniben” – gondolják. Most ne boncolgassuk, hogy egyéniben hány körzetben lehet első a Fidesz, a Jobbik, vagy az MSZP, hanem tételezzük föl, s induljunk ki abból, hogy a Fidesz és a Jobbik között ingadozó választópolgárnak jó lesz a megérzése, s a körzetében a Fidesz jelöltje lesz a befutó. Helyes döntés ilyenkor az említett megosztás, azaz egyéniben mindenkinek a Fideszre voksolni? Ezzel tényleg megakadályozható az egyénire leadott szavazatok elvesztése?

Nem! A valóság éppen fordítva van!

Tudniillik, az első fordulóban az egyéni képviselőre leadott szavazatok töredékszavazatként az országos listára kerülnek, s értük, egy speciális számítás alapján, mandátumokat osztanak. Viszont töredékszavazatot az egyéniben győzedelmeskedő párt nem kap! Következésképpen, ha egy Fidesz győzelmével végződő választókerületben valaki egyéniben is a Fideszre szavaz, akkor az a szavazata nem kerül fel az országos listára. Az a szavazata „elvész”!

Ha a Fidesz és a Jobbik között nem lenne ennyire elmérgesedett a viszony, akkor azt is mondhatnánk, hogy a teljes jobboldal (Jobbik+Fidesz) parlamenti mandátumszámának maximalizálása szempontjából az lenne a legoptimálisabb, ha egyéniben majdnem fele-fele arányban oszlanának meg a jobboldali voksok a két párt között. (A másik véglet: ha az összes jobbik szimpatizáns is a Fideszre szavazna egyéniben, úgy csak az MSZP, az MDF/SZDSZ és az LMP kapna töredékszavazatot.)

A lényeg: aki listán a Jobbikra szavaz, az egyéniben is tegye azt, mert különben könnyen elveszhet a szavazata!

„Csak a Fidesz!” – olvashatjuk a plakátokon. Úton-útfélen hangoztatják: mindkét leadott szavazatra szükségük van. Olyannyira fontosnak tartják ezt, hogy Orbán Viktor március 15.-ei beszédének is ez volt az egyik fő üzenete. Magyarra fordítva viszont ezzel a Fidesz az alábbit mondja: „inkább kapja a töredékszavazatokért járó mandátumokat az MSZP, az LMP és az MDF, mint a Jobbik.”

Miért akarják ezt? Kinek jó ez? Érdemes eltöprengeni ezen is…

Gruiz Márton
barikád.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük