KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Folynak Irán bombázásának előkészületei

Több száz nagy erejű bunkerromboló bombát kapott az USA légierője. A Blu-110 és Blu-117 típusú bunkerrombolókat egy kaliforniai gyárból szállították a Diego Garcia légibázisra. Ez a légibázis az Indiai-óceán közepén található, nagyjából 2000 kilométerre Irántól. A hírt a skót Sunday Herald szellőztette meg.
A légibázis a Chagos szigeteken épült, ez eredetileg az ottani őslakosok szigete volt, őket az angolok erőszakosan kitelepítettek 1971-ben. Anglia és az USA közötti megállapodás értelmében használja az amerikai légierő.
Egy nemzetközi katonai tanulmányokat készítő szervezet szerint (University of London, egyetemi szakértő csoportja) egy tanulmányt adtak ki, mely szerint az USA légierő már felkészült Irán bombázására.
A bombázást valószínűleg ezek a bunkerrombolók fogják megkezdeni, hasonlatosan az Iraki bombázáshoz. A légierő készen áll arra, hogy nagyjából 1700 bombázót és vadászbombázót vessen be, pár óra leforgása alatt. A bunkerrombolók elsődleges feladata a célépület (atomerőmű), majd a hivatalok, minisztériumok, elsődleges katonai (parancsnoki) célok bombázása.Több iráni háborút ellenző politikai szervezet fejezte ki aggodalmát a fejlemények miatt.

Ezt követi a másodlagos csapásmérés, mely a hadsereg eszközeit veszi célba, elsősorban a légvédelmet, majd a teljes eszközállományt. Végül a kulcsfontosságú gyárak, víz, elektromos, gáz és olaj rendszerek bombázása. Az USA légierő képes arra, hogy megközelítően tízezer célpontot semmisítsen meg néhány óra alatt. A tanulmány készítői szerint a légierő Irán teljes lepusztítására törekszik.
„Hasonló retorikát folytatott az USA az iraki háború előtt is, teljesen alaptalanul” hangoztatják a katonai előkészületeket és a háborút ellenzők.
A kérdés persze nyitott marad, lesz e bombázás. Az USA teljesen elvesztette hitelét a világ előtt, még saját szövetségesei sem hisznek neki. Gazdasága romló képet mutat, a haderő fenntartásához már havi szinten vesznek fel hiteleket jól működő országoktól, mint amilyen Kína.

Izrael a libanoni 2006-os, és a tavalyi gázai harcokból felmérhette, közel sem olyan erős, mint amilyennek hiszi magát. A nemzetközi támogatottság a nullával egyenlő.
Van-e értelme belemenni egy konfliktusba ezzel a háttérrel csupán azért, mert egyel több országnak lenne (lehetséges, de csak feltételezés) atombombája, amit soha semmire sem használna, csak porosodna a silókban, mint a többi sok ezer. Tudjuk persze, hogy az erő nem a használatában van, hanem a lehetőségben, de ez irreális kifogásnak, vagy oknak.
Vagy a cél egy kiteljesedő, a harmadik világháborút célzó konfliktus? Ebből csak rosszul jöhetnek ki, de az egész emberiség is.
Gyártó IstvánJövőnk.info

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük