KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Európa segít Ukrajnának: a semmibe vezető „útiterv”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
© Fotó: RIA Novosztyi/Szergej Gunyejev

Oroszország elnöke meghallgatta a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet vezetőjének a javaslatait az ukrán válság kapcsán. Május 7-én, a Kremlben Vlagyimir Putyin Didier Burkhalter-rel találkozott. Az orosz vezető kifejezte készségét, hogy együtt elemezzék az ukrajnai helyzetet.

Az EBESZ elnöke javasolta Putyinnak, hogy részletesen vitassák meg a válság megoldására irányuló „útitervet”, amelyet az elnökválasztásig tartó időszakra állítottak össze. A választásokat a kijevi kormány május 25-re írta ki. Burkhalter úgy véli, hogy a választásokkal egy időben a decentralizációról szóló országos felmérést kell rendezni. Ez „széles körű nemzeti párbeszéd” formáját kell hogy öltsön, beleértve kerekasztal-beszélgetéseket Ukrajna régióiban.

Nem nagyon világos, milyen „nemzeti párbeszédről” lehet ma szó. Egyelőre az ukrajnai események úgy fejlődtek, hogy Kijev mondott monológot, az ország lakosságának majdnem a felét a főváros csupán „lényeknek” tekinti. És a lakosságnak ezt a részét tüzérségi ágyúzás kíséretével próbálják meggyőzni, hogy helyes az a nacionalista kurzus, amelyet a kijevi „elit” választott. Hamarosan bevethetnek egy új eszközt is, a Grad-rendszert, amely egy lövéssel mindent elpusztít több tíz négyzetkilométeres területen.

Miért olyan lagymatagon reagálnak a nemzetközi szervezetek az ukrajnai tömeges mészárlásokra? Egyrészt, demonstrálják, hogy meg akarják oldani a kialakult válságot, de semmi konkrét lépést nem tesznek ennek érdekében. A dolog nyitja az, hogy a vezető szerepet ebben a helyzetben nem az EU játssza – véli Szergej Mihejev politológus:

Itt az USA a prímhegedű, aki uszítja Kievet polgárháború folytatására és a maximálisan kemény lépésekre. Európa másodlagos szerepet játszik. Az USA saját érdekében használja ki Európát, zsarolja Brüsszelt állítólagos „orosz fenyegetéssel”. Úgy vélem, nekünk elsősorban meg kell győznünk Európát, hogy az amerikaiak túl veszélyes játékot űznek Ukrajnában, amelybe nemcsak Oroszországot, hanem az EU-t is vonják bele. Gondolom, az európaiaknak ezt fel kell ismerniük.

És még egy dolog, amit fel kell ismernie Brüsszel-nek: nem lesz kiút a válságból, amíg Európa szemet huny a törvénytelen kijevi kormány önkényeskedései fölött. Az egyetlen dolog, amire ma számíthatunk, hogy a nemzetközi szervezetek legalább megfelelő értékelést adjanak annak, ami Európa szívében történik. De itt is kicsi a remény. A Nyugat saját választásának túszává lett. Bizonyos politikai erőkre számított, szemet hunyva arra, milyen szoros kapcsolatban állnak a radikálisokkal, sőt, a neo-fasisztákkal. És most a nyugati vezetésnek nagyon nehéz beismerni saját hibáit.

Oroszország Hangja

 

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: