EU-szankciók a jövőben: fizessen akinek nem volt szerencséje

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Fotó: EPASzeptember végén az Európai Unió vezetői csúcstalálkozón foglalkoznak a belügyekkel. Egyebek között  az írországi helyzettel, ahol az állami költségvetés hiánya az engedélyezett három százalék helyett 14. Portugáliában közel 10 százalékos a deficit, és a parlament nemigen hagyja jóvá a 2011-es költségvetés drákói megszigorítását. Athénban egyelőre még csak hiteles adatok sincsenek a görög gazdaság tényleges helyzetéről.

Olli Rehn, az EU gazdasági biztosa igen határozott. A csúcstalálkozóra olyan törvénytervezetet nyújt be, amely alapján automatikusan pénzügyi szankciókkal sújtják a költségvetési fegyelem megszegőit, megfosztják őket azoktól az eszközöktől, amelyeket minden évben kijelölnek az EU költségvetésében a szerkezeti reformokra. Ezek az intézkedések már korábban is megvoltak, de egyetlen egyszer sem alkalmazták őket. Rehn szerint ez egyes pénzügyminiszterek liberalizmusának tudható be, akik védelmükbe veszik a problémás országokat. A szankciók automatikus életbe lépéséhez módosítani kell a stabilitási paktumot. Az EU mind a 27 résztvevője a jövő évtől kezdve köteles benyújtani költségvetési tervezetét Brüsszelben jóváhagyás végett.

Olli Rehnnek jelentős a támogatottsága. Mellette áll Jean-Claude Trichet, az európai Központi Bank elnöke,  Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Eurogroup  vezetője, a német és a francia pénzügyminiszter.  A határozott intézkedések mellett szól a Nemzetközi Valutaalap és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) figyelmeztetése, hogy csökkenhet Európa gazdasági helyreállásának üteme. De az EU országok vezetői közül senki sem utasítja el a pénzügyi fegyelem szigorítását.

Lesz-e ebből valami, vagy az egész belefullad az egyeztetésekbe?Vlagyiszlav Belov, az orosz Európa Intézet szakértője fele-fele arányban értékeli az esélyeket.

– Józan hangok hallatszottak tavasszal Németországból, és utána más országokból is a vezető politikusoktól. Kialakult a reformátorok csoportja, amely új intézkedéseket, mondhatni büntető szankciókat szorgalmaz. Ugyanakkor vannak országok, amelyek ugyancsak nem akarják elveszteni szavukat, miközben azt is tudják, hogy egyhamar nem térhetnek vissza  a költségvetési fegyelemhez. Nincs kizárva, hogy elhalasztják a végleges döntést a szankciók bevezetéséről .

Oroszország Hangja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük