KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

És akkor a Fidesz-aktivista azt mondja Vonának: azt csak pénzért csinálja, már ő is a Jobbikra szavaz

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Vona-Rig
Rögtön, ahogy leérkeztünk Tapolcára tudósítani a választásról, a borozgató Vona Gáborba botlottunk, aki elárulta a Jobbik stratégiáját: titokban végigjárta a falvak nagy részét, direkt nem hirdették meg a programokat, hogy altassák az ellenfeleket. Korábban Fideszt választó középosztálybeli szavazók pártoltak át hozzájuk, még egy Fidesz-aktivista is rájuk voksolt.
A tapolcai választók egy helyi jelöltet akartak, szegény fideszes Fenyvesit az is hátráltatta, hogy a szocik elterjesztették róla, valójában várpalotai, miközben nem is. A jobbikosok 70 fős önkéntes ifjai vették fel a versenyt a sokszáz fős Kubatov-zsoldoshadsereggel, és győztek. Van, aki szerint a kormánypárt elvesztette saját lelkét, és már nem is tudja visszaszerezni: a fiatalok már a Jobbiknak hisznek. Ilyen volt az időközi választás alulnézetből.

Amikor szombat késő este a 77-as főúton kanyarogva megérkeztünk Tapolcára, hogy a másnapi választásról tudósítsunk, nagyjából a tizedik ember, akibe a Malom-tó partján felállított lángosos és hurkásbódék közt belefutottunk, Vona Gábor volt. A kilencedik egyébként Schiffer András, a jobbikosok és az LMP-sek ugyanis a hajrában szinte minden erőforrásukat Tapolcára összpontosították, majd egymás mellett, két különböző pincészet standja előtt borozgatva engedték ki a gőzt.

Ott volt Szabó Gábor pártigazgató és Mirkóczki Ádám pártszóvivő, és persze maga a jelölt, a kampányüzemmódtól túlmelegedett Rig Lajos, aki ekkorra már reflexből kezet fogott minden elé kerülő emberrel.

Várpalotait a tapolcaiaknak, hát micsoda ötlet!?

Rig, ez a keményen dolgozó sírásónak kinéző kisember minden szempontból gyengébb jelölt volt, mint a fideszes iskolaigazgató Fenyvesi Zoltán. Akadt azonban három előnye Rignek, és nagyjából ezzel is nyerte meg a választást: olyannak, amilyennek, de valóban egy kisembernek néz ki, jobbikos, és nem mellesleg tapolcai.

Kezdjük az utóbbival.

A számok, így a választás.hu adatai önmagukban, a helyi kontextus nélkül csak egy nagyon kis szeletét képesek megmutatni a politikai valóságnak. Azokat az érzelmeket, motivációkat, amelyek az ott élő választópolgárok döntését befolyásolták, igencsak korlátozottan. Akik például azt gondolják, hogy a szélsőjobboldali eszme tört most át a Tapolcai-medencében és hirtelen minden harmadik ember benácult, tévednek. De azok is, akik szerint az elmúlt negyedszázad teljes politikai emlékezete ott volt mondjuk egy helyi bortermelő fejében, amikor valami frissre, valami romlatlanra vágyva behúzta az ikszet Rig Lajos neve mellé.

Utcákon, kocsmákban elég sok tapolcaival beszélgettünk, és például az igen hamar kiderült, hogy ők első körben ugyanazt akarják, amit általában az újpestiek, a debreceniek vagy éppen a szegediek: hogy egy helyi képviselje őket. Akit ismernek, aki közülük való, akiről el lehet hinni, hogy értük fog dolgozni. Mások mellett épp egy korábban Fidesz-szimpatizáns borász beszélt nekünk arról, hogy ő bizony soha nem fog egy várpalotait támogatni. Nem a minisztériumok ablakán kifelé ömlő korrupció akasztotta ki, nem a netadó vagy éppen kitiltási botrány, hanem az, hogy a Fidesz az elhunyt Lasztovicza helyére egy várpalotait jelölt.

Egy Várpalotait! Akkor ezt most elmagyarázzuk.

Várpalota a megye egy távoli, Veszprémen túli városa, fejlesztési pénzek és egyebek szempontjából Tapolca egyik riválisa, Fenyvesi Zoltán itt iskolaigazgató. És most jönnek a helyi kampánynak azok a szórakoztató finomságai, amiket több száz kilométerről és az eseményeket kizárólag az országos pártpolitika felől értelmezve tényleg nem látni. Fenyvesi a valóságban soha nem volt várpalotai: ajkai, ott is szavazott, de ez tök mindegy. A szocialista városvezetés jó pár éve eltávolíttatta, ezután volt kénytelen Várpalotán munkát vállalni. Nos, az MSZP-sek suttogó kampánya ezt követően sikerrel elterjesztette róla azt a szörnyűséget, hogy ott is él.

Még egyszer: nem azt, hogy alkoholista vagy hogy szeretője van, hanem, hogy várpalotai.

Szevasz, helyi politika!

Kiderült, Vona titokban végiglátogatta a falvakat

Hogy a Fidesz egy egészen más típusú kampányt folytatott, azt szombat este már az remekül mutatta, hogy Vonáék (és az LMP-sek) a Fenyvesi Zoltán-plakátokkal bőven teleszórt, de élő, hús-vér fideszesektől tökéletesen mentes tapolcai tóparton vegyültek el a helyiekkel. Épp a szintén Jobbik-Fidesz párharcra számító Schiffer Andrással beszélgettünk, amikora szomszédos asztaltól odalépett hozzánk egy pohár borral a kezében Vona Gábor.

A Jobbik elnöke aggódott a mozgósításuk miatt, arról beszélt, a régi pártokkal szemben nekik ez gyenge pontjuk. A szocialistáktól azonban kevésbé tartott: hacsak nem lesznek jelentősen aktívabbak Ajka és az ajkai járás szavazói, mint a tapolcaiak és a sümegiek, Pad Ferencnek nincs esélye, fejtegette, mivel a másik két járásban alig van jelen a baloldali aktivistahálózat, terepen kampányolni nem nagyon látták őket. (Vasárnap már délelőtt világos volt: az ajkaiak nem lesznek aktívabbak, Pad bukik.)

És ekkor Vona büszkén elmondta, hogy ő már kedd óta lent van,

napi 8-10 települést járt végig, a 60-ból összesen 44-et. Ja, hogy erről mi nem hallottunk? Nem véletlen, mivel ezeket a rendezvényeket szándékosan nem hirdették meg.

Kizárólag helyben szóltak a lakosoknak, mert féltek, hogy a médiafigyelem „elrontaná” ezeket, és persze így altatni is tudták az ellenfeleket. Orbán Viktor ezzel szemben egyedül Tapolcán tartott utcafórumot, amit meg is hirdettek nyilvánosan, és hát nem is sült el túl jól: fideszesek szerint egyedül a Szolidaritás egy teljes busznyi ellentüntetőt szállított a városba, és az akciójuk teljes siker volt.

A szocialisták és a Fidesz mozgósítóerejét Vona azzal akarta kompenzálni, hogy személyesen jelent meg mindenhol, és ráfeküdtek azokra a kisebb településekre, falvakra, ahol a fő ellenfélnek tartott Fidesztől tudtak elvenni szavazókat. Hiszen jól látták, hogy Tapolca önmagában nem lesz elég, meg azt is, hogy nem Pad Ferenctől kell igazán tartaniuk. Bár több olyan fideszessel is beszéltünk, akik még a mostani vereség után is azzal próbálják nyugtatni magukat, hogy talán a baloldal korábbi támogatói szavazták át Rigre, Vona egészen más élményekről számolt be. Elmondása szerint az volt a jobbikosok tapasztalata, hogy

fórumaikon már a jobban szituált középosztálybeliek, vagyis a korábbi Fidesz-szavazók is megjelentek.

Hallottunk ráadásul egy még ennél is tanulságosabb anekdotát. Vona állítólag szóba elegyedett az egyik településen egy szimpatizánsával, majd észrevette, hogy annak a kocsija tele van Fenyvesi Zoltán plakátjával. És ekkor az így lelepleződött Fidesz-aktivista szabadkozva elmondta: neki fizetnek ezért, valamiből meg kell élni, de egyébként természetesen ő is Rig Lajosra szavaz, és persze Szebb jövőt!

Működik a keményen dolgozó kisemberezés: a Fidesz ellen

Nem sokkal az urnazárás után a Malom-tó partján megjelent és végigvonult kéttucatnyi jókedvű Fidelitas-vezető és káder, elegánsan kinyalva-kiöltözve, hogy aztán beüljenek a tóparti étterembe egyet sörözni meg jól megvacsorázni. A ruházatukból és szinte minden mozdulatukból áradt az a fajta fölényesség, kivagyiság, ami leginkább azon alapul, hogy elképesztő teljesítménynek értékelik, amiért sikerül megcsípniük valami stabil és jól fizető állást valamelyik minisztériumi háttérintézményben, és ezt a viselkedésükben is feltétlenül tudatniuk kell az egész világgal.

Pár órával később ugyanezek a fiúk és lányok voltak a lesütött szemű biodíszlet a vereségét beismerő Fenyvesi mögött. Ha létezik bármi, ami taszítja, sőt szinte két kézzel löki a fiatalokat a Jobbik felé, akkor az leginkább ez a látvány:

friss téglának lenni egy szétmálló, ideológiailag kiüresedett alakzatban.

Eközben a Fő téren még állt a Jobbik standja, ahol egész nap, az utolsó pillanatig osztogatták a lufikat meg a szórólapokat a fehér egyenpólós aktivisták. Csak másnap, a parlamenti közvetítést nézve esett le, hogy az a nagyobb darab pasas, aki barátságosan elbeszélgetett velünk az esélyekről, és akit ugyanúgy ott láttunk reggel tízkor meg délután négykor a napon, nem valami egyszerű talpas, hanem 2010 óta országgyűlési képviselő. Az a másik fiatalabb meg, aki szinte minden járókelővel megpróbált mosolyogva elbeszélgetni: az is.

A Fideszről az egész kampány során leginkább az lehetett a benyomása a választóknak, hogy ők egy elkülönülő politikai kaszt, ami hol büntet (a tapolcai kórházleépítéssel), hol kegyet gyakorol (a tapolcai kórházleépítés visszacsinálásának ígéretével), de mindvégig fölöttük áll és alattvalóként tekint rájuk, és mindehhez még borzasztó cinikus is. Rig Lajos viszont valóban tökéletes arca volt egy ezzel teljesen ellentétes üzenetnek, miszerint ez a furcsán álló szemű, vöröslő fejű jobbikos egy a helyiek közül, aki nem a szavazatukat akarja megvásárolni, hanem velük együtt, értük akar harcolni.

Szóval ez a keményen dolgozó kisemberezés a Fidesztől egyáltalán nem volt rossz ötlet, nagyon is működik a dolog – csak nem éppen úgy, ahogyan azt Habony Árpád kitalálta. Hanem ellenük.

Jobbik IT-Fidelitas 1:0

Később éjjel, már az eredmények ismeretében a Jobbik-kampány egyik fő szervezője elmesélte, minden egyes településre külön kommunikációs stratégiát dolgoztak ki, tudatosan építették fel az üzeneteiket nem csak Tapolcán, hanem másutt is. Összesen nagyjából hetven aktivistát vetettek be, jó részük a Jobbik ifjúsági tagozatából kikerülő fiatal, akik ingyen kampányolták végig a településeket, és a párt csupán a szállásukat és az ellátásukat tudta állni. Közben volt olyan, hogy egy bokorban elbújva lesték ki, ahogy a nagy létszámú fideszes aktivistasereg eláraszt egy-egy utcát.

„Te, ott a Kubatov!” – kiáltott fel a fotósunk, amikor vasárnap reggel épp visszaértünk az egyik szavazókörből. A Fidesz pártigazgatója sötét napszemüvegben és pólóban személyesen irányította a mozgósítást, mint később megtudtuk, a Jobbikéhoz képest egészen más, több százas nagyságrendű aktivistasereget, és ugyebár ott volt még rajtuk kívül a Fidelitasosok különítménye is. A kormánypárt komoly erőforrásokat mozgatott meg a kampányban: egy forrásunk szerint újra összetrombitálták Tapolcához még azt a szakértői csapatot, amelyik a tavalyi választások után szétszéledt, ráadásul Orbánon kívül még a fél kormányt bevetették kampányolni a választókerületben Balog Zoltántól Varga Mihályig, mindhiába. Ami tehát a szervezettséget illeti:

gyakorlatilag egy lelketlen és nagy számú zsoldossereg szenvedett vereséget egy jóval kisebb létszámú, de lelkes gerillacsapattól.

És ahogy az az ilyen háborúkban lenni szokott, a jobbikosok gyorsan el is tanulták a Fidesz ezerszer látott módszereit. Tapolca jobbikos polgármestere, Dobó Zoltán a kormánypártiak panaszai szerint hol a hivatali apparátust és önkormányzati intézményeket is felhasználva segítette teljesen etikátlanul pártja kampányát, hol pedig beült Fenyvesi rendezvényére, hogy félelmet keltsen a jobbikos város Fidesz-szimpatizánsaiban.

Simicska faluja is Rig Lajos mellett

Egy, a helyi kampányt ismerő fideszes forrásunk Kubatov Gábor védelmében elmondta, a veszprémi vereség után is hülyeség volt azt gondolni, hogy besült a Kubatov-lista, és most is az. Mert szerinte eleve hülyeség olyasmit gondolni, hogy bármilyen mozgósítási praktika valamiféle csodafegyver lenne, szerinte nagyjából 3 százalékot lehet ezzel javítani az eredményen. A Kubatov-lista pedig egyébként is túl van misztifikálva.

A kudarcnak tehát nem technikai, nem kampánymódszertani okai vannak, mert Kubatovék mindent kihoztak, amit lehetett. Hanem tartalmiak. Az aktivisták az adatbázis alapján annyiszor és úgy buzdították szavazásra a Fidesz-szimpatizánsokat, ahogy azt kell. A Fidesz-szimpatizánsok pedig meghallgatták őket, aztán rájuk csapták az ajtót vagy a telefont, és nem mentek el szavazni.

És hogy miért bizonytalanodtak el? Az okok között természetesen Simicska Lajost is emlegetik, és azt, hogy Fenyvesinek és a Fidesznek most jóval kevesebb óriásplakáthely jutott, mint az a korábbi választásokon megszokott volt. Sőt, olyat is hallottuk kormánypártiaktól, hogy érzésük szerint Simicska a médiáján, a Magyar Nemzeten és a Hír TV-n keresztül is segítette a Jobbikot, teret adott Vonának, Rignek, ami pedig hozzájárult a tematizáláshoz. Ahhoz, hogy a Jobbik esélyes kihívóként és vonzó alternatívaként tűnjön fel.

Simicska Lajosnak egyébként a választókerülethez tartozó Szigligeten van nyaralója, ideje egy jó részét köztudottan itt tölti. Csupán érdekesség, hogy Szigligeten Rig Lajos 40 százalékot szerzett, Fenyvesi Zoltán 35,7-et.

Egy, az előző ciklusban kormánytisztviselőként dolgozó forrásunk erre, vagyis a Jobbik vonzóbb alternatívaként való feltűnésére a következőket mondta, és szó szerint idézzük, mert sok igazságot érzünk benne:

A kulcs itt is ugyanaz, mint az evangelizációnál: az nyer lelket, aki igazán hisz, hosszan kitart és alázattal dolgozik. A Fidesznek elveszett a saját lelke, és ezt már nem lehet visszacsinálni.

http://index.hu/

2 thoughts on “És akkor a Fidesz-aktivista azt mondja Vonának: azt csak pénzért csinálja, már ő is a Jobbikra szavaz

  1. A jobbik a cigányság nélkül annyi mint a döglött lovon a patkó– az ígéret szép szó, –de be is kellene tartani – ez pedig nem a jobbik erénye

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: