Egy kis összehasonlítás: mennyiből is kénytelenek élni nyugdíjasaink?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szerkesztőségünk egyik olvasónktól kapta ezt a képet, melyet valahol tótiában készíthettek, s mely igyekszik összehasonlítani az európai országok vélhetően átlagnyugdíjait. Nos, nagyon tanulságos ez a kép, hiszen a konzekvencia csak az lehet, hogy jól a középmezőny alsó fertáján helyezkedünk el.  Vajon a volt pártvezetők káderi (kádári) nyugdíjai bele lettek-e számítva a átlagba? Mert amennyiben igen, akkor ez egy jelentősen torz kép az átlagnyugdíjat illetően. Tudjuk, hogy  a pártállamhoz hű emberek kiemelt nyugdíjakban részesülnek, amely többszöröse az itt is feltüntetett átlagösszegnek.  Ez egyébként az euró jelenlegi árfolyamát tekintve megközelítőleg 95000Ft. A többiről beszéljen maga a kép:

Nemzeti InternetFigyelő

4 thoughts on “Egy kis összehasonlítás: mennyiből is kénytelenek élni nyugdíjasaink?

 1. A fenti cikk az idén történt forradalom elötti időket tükrözi,kétségtelenül csúnya világ volt.

  1. Idén nem volt forradalom, csak hatalomátvétel, jobban mondva, a stafétabot átvétele. A stafétabot ugyanaz, ugyanarra halad, csak eggyel több az ujjlenyomat rajta.(orbán)

 2. Magyarország összes magánkézben levő vagyonának a fele (50%) a lakosság 3%-ának a kezében van, és ez kb 300.000 fő. A maradék 50%-on osztozik 9.700.000 ember.
  Na most lehet átlagot számolni külön-külön, mind a két csoportnál, vagy együttvéve a kettőt.
  Szemléletesen, ha egymillió disznón osztozik az egész lakosság, akkor 300.000 főre 500.000 disznó jut, ami fejenként 1,66 darab disznó.
  De 9.700.000 emberre is 500.000 disznó jut, ami fejenként 0,051 darab disznó.
  A két átlag közötti különbség 32,54- szeres. Ez azt jelenti, hogy több mint harminckettőször vagyonosabb a 3% minden egyes tagja, mint a maradék 97%.
  Ha viszont az egymillió disznót tízmillió fele osztjuk, akkor a kép, illetve az átlag 0,1 disznó.
  Ugyanezt a nyugdíjakra, és jövedelmekre is alkalmazni lehet, mert 73.500 forintos minimálbért, ha megszorzunk 32-vel, az 2.352.000 forintos fizetést jelent, ami a felsőbb körökben még csekélynek is számít.
  Rengetegen élnek 40.000, vagy az alatti nyugdíjból, és itt a 32-szeres szorzót alkalmazva, 1,280.000 forintos nyugdíjt jelent átlagosan a kiválasztott 3%-nak. A számolást lehet folytatni, és eltöprengeni a társadalmi igazságosságon, a megélhetésen és a képen látható, feltüntetett adat jelentésén, hogy mennyiben tükrözi a fényűzés, és a nyomor százalékos megoszlását hazánkban.

 3. Érdekes, miért nem lelek olyan hivatalos statisztikát, amely a magyar nyugdíjak megoszlását ilyen szempontból mutatná. Gyanítom, a torta több mint kétharmadát (amennyiben kördiagramon ábrázolnák a havi kifizetett nyugdíj 100%-ának megoszlását a nyugdíjösszegek szerint) az a bizonyos jól fizetett 3 százaléknyi honpolgár hasítja ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük