Egy japán gyógyszer alkalmas lehet a koronavírussal fertőzöttek gyógyítására

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból – közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap az MTI-vel.

A száz beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer  a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertárába érkezett meg a japán kormány adományaként.

Az egyetem Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szombati bejelentése kapcsán adott tájékoztatást. A tárca vezetője úgy fogalmazott: Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy – részint koronavírusos betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására – az elsők között kapott a gyógyszerből.

A szigetországban forgalmazott Avigan tabletta elsősorban influenza ellen kifejlesztett gyógyszer, azonban kínai és japán adatok alátámasztják, hogy ezen gyógyszer jelentősen csökkenti a koronavírus időtartamát és jó hatással van a megfertőződött tüdőre is.

Hatásának vizsgálatát az alkalmazás előtt a HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructure Network) Konzorcium koordinálja a Pécsi Tudományegyetem vezetésével.
A konzorcium elnökét, a PTE professzorát, Kovács L. Gábort idézve kiemelték, hogy a gyógyszer koronavírussal fertőzöttek kezelését is segítheti, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint a betegség korai fázisában adagolva alkalmasnak látszik arra, hogy a garat- és orrváladékból a vírust eltüntesse.

 Az Avigan sem Magyarországon, sem Európa más országaiban nem törzskönyvezett gyógyszer, ezért csak különleges eljárás során lehet embernek beadni, ezért is határozott úgy a magyar kormány, hogy klinikai vizsgálatnak vetik alá a készítményt. A HECRIN Konzorcium az ország négy orvosképző egyeteme, valamint a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bevonásával kezdi meg a gyógyszer vizsgálatát. Azt tervezik, hogy ezen a hat helyen összesen száz igazoltan koronavírus-fertőzött beteget vonnak be a vizsgálatokba.

– „Kísérletekkel, vizsgálatokkal, engedélyeztetésekkel töltött éveket lehet megspórolni, ha egy új szer kifejlesztése helyett egy már létező gyógyszerről bebizonyosodik, hogy valóban sikeresen alkalmazható az új típusú koronavírussal fertőzöttek gyógyításában, és a favipiravir kapcsán az amerikai, kínai és japán tapasztalatok rendkívül biztatóak. -nyilatkozta Kovács L. Gábor  professzor.

MTI korrigálva

Inter Japán Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük