Duterte: Az USA nem kezelheti „láncra vert kutyaként” a Fülöp szigeteket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
President Rodrigo Duterte © Erik De Castro / Reuters Az Egyesült Államok nem kezelheti a Fülöp-szigeteket, "láncra vert kutyaként”, mondta Rodrigo Duterte elnök, hozzátéve, hogy ő nem akar külföldi katonákat látni a hazájában. Ezen legutóbbi heves nyilatkozatait ugyanúgy Washingtonnak címezte, mint ahogy az eddigi sistergő megjegyzéseit is.
President Rodrigo Duterte © Erik De Castro / Reuters
Az Egyesült Államok nem kezelheti a Fülöp-szigeteket, „láncra vert kutyaként”, mondta Rodrigo Duterte elnök, hozzátéve, hogy ő nem akar külföldi katonákat látni a hazájában.
Ezen legutóbbi heves nyilatkozatait ugyanúgy Washingtonnak címezte, mint ahogy az eddigi sistergő megjegyzéseit is.

Keddi sajtótájékoztatóján, Duterte azt mondta, hogy alig várja már azt az időt, amikor többé nem kell látnia „egyetlen katonai csoportot vagy katonát sem hazámban, kivéve a filippínó katonákat,” GMA News beszámolója.

 „Én valóban gyűlölöm, és nem akarom. Nekünk nincs szükségünk rá. Nem jön semmiféle háború a jövőben” tette hozzá Duterte, utalva az idegen csapatok jelenlétére.

Time to say goodbye to US,’ Philippines’ Duterte proclaims on historic China visit

Itt az ideje, hogy búcsút mondjunk az USA-nak, ’Filippínók’ hirdette ki Duterte, nevezetes Kínai látogatásán.

Azt mondta, ha ő hatalmon marad, akkor Washington „elfelejtheti” a Manilával kötött Fokozott Védelmi Együttműködési Megállapodást (Enhanced Defense Cooperation Agreement).

„… Szóval itt van az EDCA. Nos, felejtse el. Ha elegendő ideig maradok hivatalban, akkor egy napon majd megvalósulhat az EDCA, feltéve, ha egy végrehajtható megállapodás lesz, akkor én csak… ” hagyta levegőben lógni a mondatot

Az EDCA biztosítja az amerikai csapatok növekvő és folyamatosan cserélődő jelenlétét a Fülöp-szigeteken, és lehetővé teszi a szigetek katonai bázisainak amerikai használat.

Duterte zavarba ejtő nyilatkozat sorozatának ez utóbbi megjegyzései is jól mutatják Manila Washingtonhoz való viszonyát.

A múlt heti „ideje búcsúzni”, bejelentése egyformán vonatkozott a Fülöp szigetek politikai, katonai és gazdasági téren meglévő kapcsolataira az USA-val.

Az USA Fülöp szigeti nagykövete ekkor, Duterte megjegyzéseire utalva „nyugtalanító retorikát” emlegetett, mondván, hogy ők „szükségtelen bizonyosságot” adtak. Úgy folytatta, hogy elvárják, Manila tartsa tiszteletben szövetségi kötelezettségeit és a Washingtonnal kötött megállapodását.

Habár a Fülöp szigetek kereskedelmi minisztere, Ramon Lopez a CNN-nek pénteken azt mondta, hogy az elnök „nem beszélt szakításról az USA-val”, és az Államoknak nem kellene leállítania sem a kereskedelmet, sem az amerikai befektetéseket. Egy nappal később Duterte visszakozott és kijelentette, hogy megszakította a kapcsolatokat az USA-val.

https://cdn.rt.com/files/2016.10/original/580b6841c36188754e8b45b3.JPG

‘Won’t sever ties’ with Washington: Duterte waters down US talk, blasts EU instead

E hónap elején Duterte megfogadta, hogy végre befejezi a közös járőrözést az USA-val a Dél-kínai tengeren, megjegyezve, hogy szükségszerű elkerülni minden olyan lépést, amit Kína ellenségesnek tekinthetne. Úgyszintén megismételte azt az ígéretét, hogy független külpolitikát fog folytatni, anélkül hogy a már létező egyezményeket (treaties) felrúgná

Szeptemberben Duterte Az USA elnökét, Barack Obama-t „kurafinak” (“son of a whore”) nevezte, miután meghallotta, hogy a vezető hírekben ellentmondásosnak állítják be „drogellenes háborúját”. A sértés, melyről Duterte később azt mondta, nem kifejezetten Obama ellen irányult, oda vezetett, hogy a Fehér Ház törölte a két vezető között tervezett tárgyalást

Mindamellett egy magas rangú amerikai diplomata azt mondta hétfőn, hogy Washington támogatja a Fülöp-szigetek kormányának „erőfeszítését a drog-csapás ellen”, de az Egyesült Államokat továbbra is aggodalommal tölti el a halálozások száma, amelyeket ez az erőfeszítés okozott (resulted).

Duterte drogellenes háborúja végül is 3600 halálesetet eredményezett május óta. Sokakat, akiket ebben a kampányban megöltek, tévesen kábítószeresnek azonosítottak, és meggyilkoltak mielőtt vádat emeltek volna, vagy bíróság elé állítottak volna. A holttestek gyakran ott maradtak az út szélén, mintegy jelzésként, melynek olvasta, “pusher.- drogterjesztő”

A kampány kiváltotta az USA kritikáját, dacára a két ország között 65 éve tartó szoros szövetségnek Az Európai Unió és az ENSZ is elítélte a drogháborút.

Azonban Duterte, aki azzal az ígérettel lépett májusban hivatalába, hogy kisöpri a kábítószereket és terjesztőiket, továbbra is állhatatos az erőfeszítésben, megfogadta, hogy folytatja a kampányt elnöki megbízatásának lejártáig. Lerázta magáról azokat a vádakat, hogy megsértette volna az emberi jogokat

Forrás: RT.com

US shouldn’t treat Philippines like ‘dog with leash’ – Duterte

7 thoughts on “Duterte: Az USA nem kezelheti „láncra vert kutyaként” a Fülöp szigeteket

 1. Nagy kár, hogy csak egy Duterte van a földön. Az ilyen embereket kellene klónozni.
  H.B.

 2. „…szükségszerű minden olyan lépést elkerülni, amit Kína ellenségesnek tekinthetne”, de azért önálló külpolitikát szeretne folytani. Jól van falnak menő kos, álmodozz csak.

 3. Nem csak egy Duterte van a földön,de „mifelénk a Tisztességes Embereket nem engedik a hatalom közelébe. De nem is igen vágynak oda. Így maradnak a hitványak,az eredmény tapintható!

 4. Szerintem neki is be kell állnia a sorba, vagy lehetetlenné teszik, vagy meghal.

  Ez a gonoszok világa /pillanat.

 5. Hogy elteszik-e láb alól Duterte-t?: Könnyen meglehet,az USA nem válogat a módszerekben
  Az offGuwedian oldalán már lehet is olvasni erről.
  Will They Try to Kill Duterte?
  by Andre Vltchek, October 18, 2016, via New Eastern Outlook

 6. Igaz ügyért halni dicsőség! Hitvány parazitaként élni felesleges időpocsékolás. De a világon ma az utóbbiból van több.
  Atillának! „most vagy ötven év múlva,nem mindegy! (Akhilleusz)

  1. Tisztelt Tóth úr!

   Nem tudom, hogy mindegy-e.
   Erre csak a Jó Isten tudna választ adni.

   Nem egyszerű kérdés!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük