KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Donald Trump, a trollpolitikus: neki áll a zászló?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
A republikánus politikus ki meri mondani a nem szalonképes gondolatokat is, és úgy néz ki, hogy ez kell a népnek.

A populizmus európai és amerikai térnyeréséről írt vezércikket a The Economist című brit hetilap pénteken megjelent kiadása. A nyomtatott változat címlapjának grafikus illusztrációján Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsa, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője és Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök látható, “Rájátszva a félelemre” címmel. 

A The Economist brit hetilap címlapja 
Kép: David Parkins

Orbánt a múlt héten választotta meg a politico.eu a 2015-ös év legmeghatározóbb európai politikusának, Marine Le Pentől a regionális választások első fordulója után ijedt meg és fogott össze a francia jobb és baloldal, nem engedve pártjának, hogy egyetlen régióban is nyerni tudjon, Donald Trump pedig június óta igazi trollként borzolja a kedélyeket az Amerikai Egyesült Államokban. Az Economist szerint óriási a probléma, mert az Atlanti-óceán mindkét partján a populizmus áll nyerésre. 

Mindhárom politikusra ráhúzták a populista jelzőt, habár vannak különbségek köztük. Marine Le Pennek, noha a regionális választásokon sikerült megháromszorozni a Nemzeti Front képviselőinek a számát az utolsó választásokhoz képest, nem sikerült áttörnie a harmincszázalékos üvegplafont, Orbán ezzel szemben kétharmad közeli támogatottsággal kormányoz, míg Trumpra, a szókimondó, senkit sem kímélő republikánusra még egyetlen szavazat sem érkezett. 

Trumpnak mindenről és mindenkiről van véleménye

Trump polgárpukkasztó stílusával tűnik ki az amerikai elnökválasztási versenyben, és lassan naponta szállít olyan állításokat, amellyel kiüti a biztosítékot a legtöbb józanul gondolkodó embernél. Cikkünkben megnézzük, mennyire kell komolyan venni a trollpolitikust, akinek mindenről és mindenkiről van véleménye, és ezt nem is rejti véka alá. 

Elítéli a fegyverviselés korlátozását, szerinte ha a Charlie Hebdo szerkesztőinek lett volna fegyvere, akkor meg tudták volna védeni magukat. Halálbüntetéssel sújtaná azokat, akik rendőröket gyilkoltak meg, szerinte minden latino bevándorló bűnöző, a feketék meg lusták. 

Nyers stílusával mindenkinek oda mer mondani Amerikában és külföldön egyaránt, nem fél kiosztani senkit sem, még a republikánus politikusokat sem kíméli. Trump megnyilvánulása sokaknak azért tetszik, mert ki mer mondani nem szalonképes dolgokat. 

“Teljesen és mindenestül le kell állítani a muszlimok belépését az Egyesült Államokba” 

Ha csak a decemberi kijelentéseit nézzük, azt látjuk, hogy egyre merészebbeket mond. A legnagyobb támogatottságot élvező republikánus elnök-jelölt-aspiráns december harmadikán azzal került az újságok címlapjára, hogy szerinte nemcsak a terroristákat, hanem azok családtagjait is “ki kell iktatni”. 

Múlt hét elején meg azzal került nemcsak az amerikai, hanem a világsajtó figyelmébe, hogy teljesen leállítaná a muszlimok belépését az Egyesült Államokba, “amíg nem tisztázódik, hogy mi zajlik az országban.” Trump azzal indokolta javaslatát, hogy a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikaiak iránt. Az ingatlanmágnás kampánymenedzsere, Corey Lewandowskihangsúlyozta, hogy a tilalom „mindenkire” vonatkozna, vagyis nem csak a muszlim bevándorlókra, hanem a diák- és turistavízummal rendelkező muzulmánokra is. 

Trump kijelentése sokakban nemtetszést váltott ki, több republikánus politikus, köztük a házelnök, Paul Ryan is elhatárolódott. De felháborodott Trump kijelentésén az egész arab világ, Egyiptom központi vallásjogi intézménye, a Dár el-Iftá szerint ez csak fokozni fogja az amerikai társadalmon belül a muzulmánokkal szembeni ellenérzéseket, míg az arabok egyik legnépszerűbb műsorvezetője, az egyiptomi Bászem Júszef a Twitter-oldalára írta ki, hogy „Nem is tudtam, hogy Donald Trump folyékonyan tud náciul”. 

Trumpot viszont nem késztették bocsánatkérésre a kijelentésére érkezett kritikák, sőt, azt mondta, hogy ő semmi mást nem indítványozott, mint amit Roosevelt elnök tett a második világháború alatt, aki internáló táborba záratta a japán származású amerikaiakat. 

Trump a muzulmánok elleni kijelentésével azonban nem tért el nagyon a korábbi nyilatkozatainak a szellemétől, hiszen volt már olyan kijelentése, hogy az Egyesült Államokban élő muzulmán közösségeket külön nyilvántartásba kellene venni, és megfigyeltetné a mecseteket is.

Az angolok nemkívánatos személlyé nyilvánítanák 

A kicsit sem szürke politikus a muzulmánokkal kapcsolatos kijelentése az angliai szigetország lakóit annyira felbőszítette, hogy internetes petíciót indítottak el annak érdekében, hogy Trumpot kitiltsák Nagy-Britanniából. Az egy hete elindított petíciót annyian akarták aláírni, hogy a rendszer nem sokkal azután leállt, hogy a százezredik támogató szignózta a petíciót. Az Egyesült Királyság parlamentjének hivatalos oldalán kitölthető petíciót a múlt péntekig több mint 460 ezren írták alá. 

Rosszabb, mint Voldemort 
A Harry Potter írónője sem tudta figyelmen kívül hagyni a Trump-jelenséget, szerinte a republikánus politikus rosszabb, mint Voldemort. J. K. Rowling kijelentése másokat is inspirált, és egy amerikai egyetemista lány egy Chrome-bővítményt készített, amelyet, ha letöltünk, akkor a weboldalakon mindenütt lecseréli Trump nevét a Sötét Nagyúr nevére “ You know-ra, illetve He Who Must-Not-Be-Named-re. De már olyan bővítmény is van, amely a vele kapcsolatos híreket veszi ki a Facebook-hírfolyamunkból. 

Felvirágoztatta a nacionalista populizmust, június óta töretlen a népszerűsége 

Donald Trump ingatlanmogulból és médiamágnásból lett politikus. A 69 éves, furcsa frizurájú Trump június 16-án jelentette be, hogy indulni készül a Republikánus Párt előválasztásán, hogy ő legyen a párt elnökjelöltje 2016-ban. A bejelentés után alig másfél hónappal Trump átvette a vezetést a republikánus jelöltek között, a CNN-ORC július végi felmérése szerint 18 százalékkal vezetett. Trump jelöltségét nem mindenki vette komolyan, annak ellenére sem, hogy a médiamágnás óriási pénzeket ölt a kampányába. 

Az Egyesült Államok 122. leggazdagabb emberének az indulását a legtöbben “csak egy nyári kalandnak” tartották, viszont Trump nemhogy eltűnt volna a színről, hanem meg is erősödött. Azóta folyamatosan vezeti a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsainak a listáját, sőt, az elmúlt félévben sikerült neki és a kampánymenedzsereinek felvirágoztatni a populista nacionalizmust Amerikában. 

Nem akar több illegális bevándorlót 

Trumpnak és stábjának sikerült ráéreznie, hogy az amerikai állampolgárok egy jelentős hányada bevándorlásellenes, ezért politikai terveinek egyik legfontosabb célkitűzése az illegális bevándorlás megszüntetése. Trump elképzelése szerint egy szinte erődszerű kerítést szeretne az amerikai-mexikói határra, amit majd Mexikóval szeretne megfizettetni. Trump tervei között szerepel az is, hogy megválasztása esetén kitiltsa az országból a 12 millió illegális bevándorlót. A nagyszájú politikus megváltoztatná az amerikai alkotmánynak azt a pontját is, miszerint automatikusan amerikai állampolgár lesz, aki az országban születik. 

A republikánus szavazóbázis egy részének tetszik 

Trump, habár republikánusként akar indulni, amerikai értelemben egyáltalán nem konzervatív. Politikai credójában nehéz lenne értelmet találni, hiszen folyamatosan ellentmond még saját állításainak is. Ennek ellenére úgy néz ki, hogy a republikánus szavazóbázis egy része rezonál Trump bevándorlás- és muszlimellenes kijelentéseire. 

A Bloomberg hírügynökség megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint bőven lehet az amerikai jobboldal muzulmánellenességére építeni, hiszen a megkérdezettek 37 százaléka, a republikánus előválasztóknak pedig a 65 százaléka válaszolta azt, hogy egyetért az iszlám hitűek beutazásának ideiglenes leállításával, sőt, még a demokraták 18 százaléka is egyetért Trump nézeteivel. A republikánusok 37 százaléka válaszolta azt, hogy Trump szavai még inkább arra buzdítják, hogy rá szavazzanak. 

Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az iszlám nem tartozik a népszerű vallások közé. Egy tavaly készült szimpátiaskálán tíz felekezet közül a muszlimokat tették legalulra az amerikaiak. Sőt, az amerikai feketék sem rajonganak a muzulmánokért, a felmérés szerint, habár minden felmért csoportból nekik a legmagasabb a szimpátiaindexük a muszlimokkal szemben, még ők is a zsidók, a katolikusok és a protestánsok mögé helyezik őket. 

A Reuters és az Ipsos közvélemény-kutató közös felmérése szerint nem ártott Trump népszerűségének a muzulmánokat érintő kijelentése sem. A felmérés azt mutatta, hogy Trump 35 százalékos támogatottsággal továbbra is a legnépszerűbb a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül, és támogatottsága semmit sem csökkent. A Republikánus szavazók 64 százaléka nem talált kivetnivalót Trump javaslatában. 

Ami szintén a probléma súlyosságát támasztja alá, az az, hogy Amerikában megnövekedni látszik a muzulmánok elleni atrocitások száma. A Rágalmazásellenes Liga szerint a párizsi terrortámadások óta több tucat bejelentés érkezett csak hozzájuk. Ibrahim Hooper, az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Bizottsága szóvivője szerint ekkora nyugtalanság az amerikai közösségen belül még sohasem volt, még szeptember 11. után sem. 

Az amerikai Politico felmérése szerint csak az elmúlt hetekben 30-40 százalékkal nőtt a szélsőséges és a fehérek felsőbbrendűségét hirdető weboldalak látogatottsága. A Klu-Klux-Klán vezetői pedig azt nyilatkozták, hogy örülnek Trump folyamatos médiaszereplésének és idegenellenes kijelentéseinek, mert segíti őket a tagtoborzásban. 

“Az időjárás már csak ilyen, a hőmérséklet egyszer felfelé, egyszer lefelé megy” 

Trumpnak nemcsak a bevándorlókról és a muzulmánokról van nagyon markáns véleménye, az éghajlatváltozás okozta problémákat is tagadja. “Az időjárás már csak ilyen, a hőmérséklet egyszer felfelé megy, egyszer lefelé. Ez még nem jelent semmit, vannak ennél sokkal nagyobb problémáink.” Trump szerint a globális felmelegedést a kínaiak találták ki, hogy lefékezzék az amerikai gazdaságot. 

Az amerikai jobboldalon Trump nincs egyedül a klímaszkepticizmusával, a hétvégén aláírt történelmi párizsi klímacsúcs után sokan már azt találgatják, hogy mi lesz a megállapodással, ha jövőre a republikánusok nyerik a választásokat. Idei adatok szerint a republikánus szenátorok 72 százaléka tagadja a globális felmelegedéssel kapcsolatos kutatások eredményeit, a pártra szavazók csupán egy tizede hisz abban, hogy a felmelegedés főként emberi okokra vezethető vissza, ezzel szemben a demokratáknál nyolcvan százalék gondolja így. 

Trump trollpolitikája eddig, úgy néz ki, bejött, és lassan féléve uralja az amerikai közvéleményt a sokszor nyomdafestéket nem tűrő kijelentéseivel. Az, hogy sikeresen veszi-e az akadályokat, és a republikánusok jövőre őt indítják az elnökválasztási versenyben, még egyáltalán nem biztos. A politikai elemzők szerint az elnökjelöltek kijelentései mérséklődnek, amikor a valódi elnökválasztási kampányba kerülnek, s Trump bombasztikus kijelentései után egyáltalán nem elképzelhető, hogy visszavesz a stílusából, amivel sok szavazót meg lehet fogni, de el is lehet ijeszteni. Az viszont már biztos, hogy Trump nincs egyedül a nézeteivel, az amerikaiak jelentős részének tetszik, ahogyan és amiket mond. És ez bizony egyre nagyobb probléma.

Forrás: Simon Mária Tímea , http://vilag.transindex.ro/?cikk=25692

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás