Csak úgy elgondolkodtam – avagy megrendelésre is lehet riogatni

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Emlékeznek még Glenn Miller szerzeményére, a swing-korszak csodás gyöngyszemére az „In the Mood (Hangulatban) című számra? Nos én igen! Kár, hogy ma már nem az In the Mood, hanem a Moody’ s csinálja a hangulatot. Mit mondjak, én inkább Glenn Millernél maradok.

Megütötte a fülemet a múltkori kommunikációs csetepaté alkalmával, hogy egyesek (végre!) nehezményezni kezdték a nemzetközi hitelminősítő intézetek által folytatott gyakorlatot, mi több, a média nagy nyilvánossága előtt nem átallottak odáig elmenni, hogy hangot adjanak abbeli elégedetlenkedésüknek, miszerint ezen hitelminősítő intézetek eredetileg cégek, nem pedig országok minősítésére jöttek létre. Arról sem feledkeztek meg, hogy feltegyék azt a szintúgy idekívánkozó aprócska, ám annál fontosabb kérdést, miszerint ugyan vajon ki a rossebb is hatalmazta fel őket arra, hogy országokat minősítgessenek?

No, mármost a dolog több szempontból is igen-igen érdekes.

Csak úgy elgondolkodtam…

Jelenczki István kitűnő alkotása a „Háború a Nemzet ellen” című dokumentumfilm már a címében hordoz egyfajta helyzetelemzést és értékelést. Még az is, aki nem látta, már a címéből is sejtheti, mi az ábra. A tisztelt Olvasó persze joggal teheti fel a kérdést, hogy jön ez most ide? A válasz nagyon egyszerű.

Már az angol neveik kezdőbetűiből erőltetetten összetákolt P.I.G. – Portugalia, Italia, Greece, azaz Portugália, Olaszország és Görögország, vagyis a disznó(módjára viselkedő) országok példáján keresztül is érzékletesen szemléltetik számunkra a világot uraló sötét háttérhatalmak, hogy ne legyen semmi kétség, itt bizony háború dúl.

Nekem meg az jutott eszembe, hogy a NATO mintájára a nagyságos és fényességes Európai Porta létrehozhatna egy, az unió tagországait immáron a gazdasági hadviselés ellen megvédő szervezetet is. Akkor van aztán igazán jelentősége és létjogosultsága a dolognak, ha a veszedelem immáron a kapukon belülről, nevezetesen példának okáért a londoni City háza tájékáról fenyeget!

A NATO a hagyományos fegyverekkel történő támadás elhárítására létrehozott szervezet. De mi véd meg bennünket a gazdasági hadviselés támadásai ellen?

Csak úgy elgondolkodtam…

Az jutott eszembe, vajon megérne-e a dolog legalább egy próbapert? Tudom, hogy az Amerikai Egyesült Államoktól eltérően hazánkban nincs precedens jog, de példának okáért képzeljük el azt a helyzetet, amikor a nagyságos és fényességes Európai Porta egyik teljes jogú tagállama teszem azt beperli a hitelminősítő intézeteket. Mondjuk kéri a hágai nemzetközi bíróságtól a hitelminősítő intézetek teljes vagyonának elkobzását (az általuk okozott károk megtérítésének fejében), személyzetük szigorú őrizet alá vételét, egyáltalán az egész hóbelevanc megszüntetését, helyük sóval történő behintését.

A tisztelt Olvasó persze most joggal teszi fel a kérdést, milyen sületlenségeket hadoválok én itt össze meg vissza. Ugyan vajon, hogy kerül a csizma az asztalra?

Képzeljük el azt a helyzetet, amely első nekifutásra valószínűleg legalább akkora értetlenséget és riadalmat keltene, mint Orbán Viktor azon kijelentése, miszerint köszönjük szépen az eddigieket, de nem kérünk több hitelt, el vagyunk adósodva már épp eléggé. És abban is biztos vagyok, hogy az első hirtelen jött sokk után, amely annak folyományaként keletkezne, hogy kiderül, ellent lehet mondani, egyáltalán nincs kizárva, hogy nem helyeselnék és nem követnék legalább annyian az új módszert.

Játsszunk el a gondolattal! Az egyik teljes jogú európai uniós tagállam illetékes fő hallja kendje arra a jogalapra hivatkozva kezdeményezi a megszüntetését ezeknek a felelőtlen kijelentéseket játszi könnyedséggel az éterbe küldözgető mesterséges pénzügyi kreálmányoknak, hogy veszélyeztetik a nagyságos és fényességes Európai Porta stabilitását, valamint egyes tagállamainak nemzetbiztonságát.

(Már pedig, ha az egyikét veszélyeztetik – az együtt sírunk, együtt nevetünk, vagy ha tetszik a NATO-elv alapján – veszélyeztetik az összes többiét is.)

Ha a hagyomány állításának hinni szabad, ma már gyors reagálású erők is szabadon mozgathatók az unió területén belül, bármelyik tagállam kérheti, mi több, igénybe is veheti a segítségüket. Hol van az megírva, hogy csak a végeken lehet ezeket az erőket bevetni, a londoni Cityben meg nem?

Hiányos vagy hibás információkra alapozva tett felelőtlen kijelentések, országok életét tehetik tönkre pillanatok alatt. Mintha csak gombnyomásra történne, országos méretű felháborodás-, sztrájk- és tiltakozáshullám söpörhet végig egy-egy országon. Mint a háborús filmekben, amikor terepasztalokon gondosan megtervezett hadmozdulatok figuráit tologatják ide-oda.

Ezek a hitelminősítő intézetek maguk is a pénzpiac, az üzleti élet szereplői, sok mindennek lehet nevezni őket, csak éppen függetlennek nem. És amilyen játszi könnyedséggel lehet felelőtlen kijelentéseket szerte szét szórni az éterbe, legalább olyan kevés erőfeszítéssel lehet megrendelésre riogatni!

Még várat magára a pillanat, amikor magyar politikus először szóba hozza majd hivatalosan a trianoni diktátum felülvizsgálatának szükségességét és elodázhatatlanságát. Nem tudjuk mikor fog bekövetkezni, pedig könnyen lehet, hogy már köztünk jár, vagy éppen most tanul járni az a honfitársunk, aki kimondja majd az eddig kimondhatatlant.

Még várat magára a pillanat, amikor európai politikus először szóba hozza majd hivatalosan a bankszektor mindenható uralmának, az 1 dollár 1 szavazat lélektelen profitmaximalizáló rendszerének megdöntését, megdöntésének szükségességét és elodázhatatlanságát. Ez a valaki nagy valószínűség szerint szintén közülünk, magyarok közül kerül majd ki, hiszen sorsfordító nagy dolgok véghez viteléhez, más nemzetek felemeléséhez igazából nekünk adott tehetséget, hitet és erőt a Jóisten. Nem tudjuk mikor fog bekövetkezni, pedig könnyen lehet, hogy már köztünk jár, vagy éppen most tanul járni az a honfitársunk, aki kimondja majd az eddig kimondhatatlant.

Csak úgy elgondolkodtam…

Azon, hogy vajon mennyivel hamarabb következnének be ezen kívánatos változások, ha mások is elgondolkoznának. Példának okáért azon, hogy a sablonos gondolkodás, az eleve kudarcra ítélés kényelmes lustasága és legyintő belenyugvása helyett miért nem választunk alternatívákat, miért nem tesszük fel azokat a kérdéseket, melyeket eddig nem mertek, nem tudtak vagy nem akartak feltenni.

Képzeljük el azt a helyzetet, amikor egy egész kontinens mutatja be az egyezményes jelet a felülről ráerőltetett mammonitáknak, bábeli hangzavart teremtve a különböző nyelvek kakofón hangzavarában mégis kristálytisztán és jól kivehetően közölve, hogy ELÉG VOLT!

Elég volt a pénz mindenhatóságából!

Elég volt a már-már nemzetközi szabvánnyá váló „mindent és mindenkor kizárólag pénzben mérünk ostoba, rövidlátóan lélektelen és embertelen rendszeréből!

Elég volt a sok ezer kilométeres, központból és központilag irányított távvezérelt létezés modelljéből.

Elég volt az életszerűtlen, mesterségesen kialakított, minden mindennel összefüggő, egész bolygóra kiterjedő és azt behálózó válságmenedzselésből, mely elől egész egyszerűen nincs menekvés. Nem bújhatsz el előle, nem térhetsz ki előle, nem függetlenítheted magad tőle még akkor sem, ha semmi közöd az egészhez, nincs szükséged rá, köszönöd szépen, de nem óhajtod igénybe venni a szolgáltatást.

Elég volt a gyarmati létezést modern kori bérrabszolgasággá silányító komprádor burzsoázia féktelen, sokszor következmények nélküli tomboló károkozásából, melynek vesztese – hiszen bele van kódolva a rendszerbe – mindig a kisember.

Csak úgy elgondolkodtam…

És arra jutottam…

… Jó Ha Figyelünk! …

… mert megrendelésre is lehet riogatni ám!

Isten áldja Magyarországot!

1 öntudatos pécsi polgár

www.johafigyelunk.hu

Nemzeti InternetFigyelő

3 thoughts on “Csak úgy elgondolkodtam – avagy megrendelésre is lehet riogatni

 1. Tisztelt 1.
  Természetesen elgondolkodni jó! Ahhoz, hogy csak remény is lenne a leírtak megvalósulására, ahhoz hazánban először is nemzeti elkötelezett vezetők, és etikus jogállam kellenének. Másodszor pedig a nemzetközi bírósági beadvány előtt, meg kellene szüntetni az EU-t. Különben esélye sincs földi halandónak arra, hogy a nyugati bíróságok egyáltalán csak napirendre is tűznék a javaslatait. Hiszen a pénz csinálja a pénzt, azok a bíróságok is csak egy pénzcsináló szervzetek. Alig van közük a fennkölt emberi szólamokhoz. De ha már előtte megszűnne az EU, akkor meg minek a bírósági hercehurca?
  Bizony nincs sok kiút szeretett Hazánk számára!

 2. A legnagyobb bajaink okozója, hogy elfogadjuk azt a rendszert, ami tönkreteszi az egész világot. Ebben a rendszerben akarunk élni, és küzdeni azon akadályok ellen, ami ellen győzni nem lehet. Hogy jobban érthető legyek : elfogadjuk a nyerőgép feltételeit, és ostoba módon azt reméljük , hogy nyerhetünk. Pedig tudjuk, hogy a nyerőgép úgy van beprogramozva, hogy nyerni lehetetlenség.
  Nagyobb az sansza annak, aki szél ellen vizel, mint nekünk a jelenlegi helyzetből való kilábaláshoz, addig amíg elfogadjuk a GONOSZ feltételeit.
  De, ez még kevés : meg kell a GONOSZt semmisíteni is !

 3. Nahát, kezdenek végre a „nemzetiek” is gondolkodni. Kellett ehhez 20 év! És közben padlót fogtunk, elsőnek az EU-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük