Csak kilakoltatási moratórium van, végrehajtási nincs – a kormányzat kommunikációs bűvészkedése?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szándékos átverés, vagy csak emberi felelőtlenség?

A Radical Puzzle cikke

Az elmúlt napokban egy egészen döbbenetes adatsort hozott nyilvánosságra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), amelyből az derül ki, hogy a közeljövőben akár egymillió ember is utcára kerülhet a banki hitelek bedőlése miatt.

Gondolom, most sokan rámondják, hogy ez hülyeség, hisz a kormány kilakoltatási moratóriumot hirdetett, és így senki nem kerülhet az utcára. Azonban ez nem igaz. Egészen egyszerűen azért, mert a kilakoltatási moratórium nem egyenlő sem az adósság felfüggesztésével, sem annak eltörlésével. A médiában kommunikált kormányzati duma kétségtelenül nagyon jól hangzik, de az nem más, mint egy félinformáció, amit a bajban lévő tömegek egyáltalán nem gondolnak végig, és azt hiszik, hogy megmenekültek a legrosszabbtól. Pedig nem. Az majd csak ezután kezdődik.

A PSZÁF számai és a szakértők tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a nem fizető adósok egy része nyugodtan hátradőlt a narancsosok által bevezetett kilakoltatási moratórium hallatára, s nem fizeti a törlesztőrészleteket. Azonban azzal már nem foglalkoznak, hogy a végrehajtások változatlanul tovább zajlanak, legfeljebb csak az adósok nem tudnak róla. Nem tudják, hogy tartozásuk továbbra is van, sőt egyre nagyobbra duzzad. A mértékét pedig nemcsak az elmaradt törlesztés és késedelmi kamatok növelik, hanem az is, hogy nincs végrehajtási moratórium, azaz a végrehajtás költségei is folyamatosan rárakódnak a tartozásra.

Sajnos csak nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy a kilakoltatási moratórium mellett a kormány már végrehajtási moratórium nem hirdetett. Tehát minden a megszokott eljárás szerint zajlik most is. Nincsenek felfüggesztve és befagyasztva az adósságok, így azokat a további növekedés mellett is vissza kell fizetni a bankoknak.

A törlesztőrészleteket nem fizető, de mégis nyugodt adósoknak nem árt tudni, hogy ugyan nem lakoltatják ki őket, de ha már a végrehajtás stádiumában jutottak, akkor a végrehajtó minden hónapban megkísérli elárverezni a lakást, s annak költségét folyamatosan ráterheli az adósra. Jelen esetben mindössze annyi történik, annyit jegyeznek be, hogy a végrehajtást a kilakoltatási moratórium megakadályozta. Az eljárás azonban minden hónapban újra és újra lezajlik, és annak költségei tovább növelik az adósság mértékét.

A bankok tehát ugyanúgy lefolytatják a végrehajtási procedúrát, mint eddig, és akár el is adhatják a tartozásokat más követelés-behajtóknak, így mire lejár a moratórium, már meglesz az ingatlan új tulajdonosa, aki azonnal megkezdheti a kilakoltatást.

Rengeteg család életét évtizedekre is tönkreteheti a devizahitelek válsága, mert még akkor sem biztos, hogy véget ér a rémálom, ha elárverezik a lakást. Sok ingatlan ugyanis már nem ér annyit, mint amennyi hitelt felvettek rá, ezért sokaknak még albérletből is törlesztőket kell majd fizetni egy más tulajdonában lévő lakásra.

Nem oldotta meg a problémát a bankok ajánlata sem, miszerint egy bizonyos időszakra kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell fizetni a hiteleseknek. Ez ugyanis azzal jár, hogy tovább emelkedik az a törlesztőrészlet, amit az adós már korábban sem tudott kifizetni. „Kaptak még hat hónapot arra, hogy biztosan bedőljön a hitelük” – mondta ki a döbbenetes valóságot Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjai Egyesületének (BHKE) főtitkára.

A BHKE szerint jelenleg Magyarországon 105 ezer olyan ingatlan létezik, aminek a tulajdonosa már több mint 90 napja elmaradt a részletek fizetésével. Ha ehhez hozzávesszük még azt a több mint százezer szerződést, ami a moratórium ideje alatt már korábban bedőlt, és még hozzáadjuk azt a közel százezer ügyfelet, akik jelenleg harminc napon túli késők, akkor mindez azt jelenti, hogy a mai állás szerint mintegy 300 ezer ingatlan szinte menthetetlen.

Azaz, ha háztartásonként három emberrel számolunk, akkor több mint egymillióan kerülhetnek utcára a kilakoltatási moratórium lejárta után…

Ha összeesküvés-elméleteket akarnánk gyártani, akkor rámondhatnánk, hogy a narancsosok és a bankok szándékosan tévesztik meg a népeket, ami mondjuk még elő is fordulhat, azonban annak a felmérésnek az eredményét, amit BHKE készített pár napja, már csak az idiotizmussal lehet magyarázni. Az egyesület ugyanis véletlenszerűen megkérdezett 500 főt, hogy szándékoznak-e valamilyen hitelt felvenni a karácsonyi ünnepek kapcsán.

A válaszadók közül 297 fő adott igenlő választ…

gabeebee, Radical Puzzle

Nemzeti InternetFigyelő

4 thoughts on “Csak kilakoltatási moratórium van, végrehajtási nincs – a kormányzat kommunikációs bűvészkedése?

 1. Tulajdonképpen nekünk „szélsőségeseknek” nem is volna más tennivalónk, mint hátradőlni, és megvárni, amíg a saját idióta szavazói kergetik el Likudviktorékat, amikor az ő agyukig is elér a „nagy átverés” valósága. Ez is annak a következménye, hogy 2006-ban csak a TV-ből nézték a forradalmat a „csőcselék hőbörgését”, s ugyanúgy lapítottak mint a bálványuk.
  (Persze kivétel mindig van, talán sok is, de akinek nem inge…)

 2. Biztosítjuk az 500.000 betelepülő izraeli állampolgár számára a lakhatást.

 3. Egy olyat hallottam, ami ugyancsak nagyon felháborított! Hogy egy ingatlan ára hitel felvételkor mondjuk 20 fabatkába került, (ezért persze kb 40 fabatkát törleszt az ember) de az ingatlan árak csökkenése miatt, mondjuk most csak 15 fabatkát ér. A bankok meg tehetik és meg is fogják, hogy még azok az adósok is, akik fizetik rendszeresen a törlesztőrészletet, mondjuk spontán kiválasztás alapján kapnak egy levelet, melyben a bank közli, hogy a különbséget, az ingatlan árának csökkenése miatt, egy összegben fizessék be!
  Meg tehetik? Meg! Mi tartaná őket vissza?
  Szép jövő! Dögöljön a Magyar, ez a lényeg! Kell a hely az idegeneknek!
  Meg kell védenünk a hazánkat és magunkat, senki más nem fogja megtenni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük