BORSZERZŐDÉS… A magyar borok védelmében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

„Mi, magyar borászok, határon innen és túl elérkezettnek látjuk az időt, hogy összetartozásunkat szerződésben erősítsük meg. Azokban a napokban, hetekben, amikor a magyar nemzet fájó gyalázatot mos le magáról a kettős állampolgárság megadásával és a nemzeti összetartozás kinyilvánításával, nekünk, magyar borászoknak szent kötelességünk a magyar borkultúra határokon átívelő egységét megteremteni.

A Kárpát- medence hegy- és domboldalain a sajátos ökológiai adottságok következtében egyedi ízvilágú, csodálatos borok teremnek. Ezek a természeti adottságok és az emberi munka közös eredményeként megszületett illetve születendő borok az összhang, az összetartozás jelképei. Az itt összegyűlt borászok hitet tesznek a Kárpát- medencében élő népek közös jövője mellett…..”

Ezekkel a gondolatokkal kezdődik a BORSZERZŐDÉS c. dokumentum, amelyet pénteken, május 28-án kötöttek meg a határon túl- és innen szőlőt termelő borászok Nagytétényben, a György-Villában. Az egyeztető tárgyaláson, megbeszélésen Németh Zsolt, Németh Zoltán és Tiffán Zsolt országgyűlési képviselők is részt vettek. Az együttműködés lehetőségeinek egyeztetése után tartott sajtótájékoztatón rövid beszédet mondtak a szerződés megkötésében részt vevők, illetve szintén a nem mindennapi eseményt méltatta Szabolcs Attila a kerület polgármestere és Karsay Ferenc alpolgármester is. A beszédeket követően a ceremóniamester ismertette a sajtó munkatársaival az alapokmányt, amelyet ezt követően a részt vevők kézjegyükkel hitelesítettek

Példaértékű ez a gesztus, hiszen nem csak a politika mindennapi szlogenjeivel, vagy a nyilatkozatok tömkelegével találkozhattak a jelen lévők, hanem egy kézzelfogható, gyakorlati jelentőségű cselekedet is volt ez. A vállalt kötelezettségek, megállapodások már közvetlenül a gyakorlati életbe „beépülve” a valóságos kéznyújtás, kézfogás tényét is jelentik.

A sajtótájékoztató után, a délutáni órákban kezdődő Kárpát-medencei Borfesztivál és a szintén ekkor megrendezésre kerülő Karsay Ferenc nevével fémjelzett Rózsafesztivál, tájborokkal és koncertekkel várta két napon át a vendégeket, látogatókat. A harmadik napon, 30-án a Gyemeknappal egybekötött műsorokkal zárta kapuit a jó hangulatú rendezvény-sorozat.

Oskar
Nemzeti InternetFigyelőVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük