Bezárják a miskolci és a lábatlani cementgyárat?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vizsgálatot indított a Jobbik Magyarországért Mozgalom a Dabasra tervezett cementcsomagoló üzem ügyében, melyet a Holcim Hungária Zrt. tervez megépíteni. A párt helyi szervezete már korábban is kifejezte tiltakozását a zöldmezős beruházásként a település szélén épülő, évi 500 000 tonna kapacitással működő létesítmény ellen, mivel az jelentősen rontaná a településen élők életminőségét a zaj- és porszennyezés, valamint a jelentősen megnövekedő kamionforgalom miatt.

Az országgyűlési szintű vizsgálat elindítását a fentieken túl az indokolta, hogy a párt olyan információk birtokába jutott, mely szerint a dabasi üzembe vasúton beérkező, és onnan közúton kiszállított évi félmillió tonna cement kizárólag Szlovákiából származna, és a Holcim Zrt. két, jelenleg még működő magyarországi cementgyárának kiváltására irányulna. Mindez Miskolcon és Lábatlanban több száz munkahely megszűnéséhez vezethetne, amit a jelentős környezetrombolással létrehozott néhány tucatnyi új munkahely nem pótolhat.

A Jobbik határozottan tiltakozik a multinacionális cégek azon gyakorlata ellen, amely a privatizáció során kivásárolt hazai üzemek leépítésére, megszüntetésére, és az így megszerzett piacok külföldről történő ellátására irányul. A beruházást annak környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt jelen formájában egyébként sem támogatjuk. Azonban ha vizsgálatunk eredményeként a fenti esetben is a hazai üzemek leépítésének szándékát tapasztaljuk, úgy minden törvényes eszközt megragadunk az üzem megvalósításának megakadályozása érdekében.

Kepli Lajos
országgyűlési képviselő (Jobbik)
jobbik.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük