Bayer Zsolt: BREXIT (1.)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A töriblogon olvastam, s most ideidézem a brexit okán, ideidézem, mert nem tudok tőle szabadulni.

„A 395-ös szakadás tehát nem volt önmagában rendkívüli esemény: a birodalom részekre esése már ez előtt is előfordult, Róma már ez előtt elvesztette központi szerepét. Annak, hogy ez a szétszakadt állapot fennmaradt, illetve, hogy a nyugati birodalom végül megszűnt, a barbár inváziók a legfőbb okai. A negyedik század végére ugyanis összeomlott a birodalom határvédelmi rendszere, a barbárok meg elárasztották a határprovinciákat. A római elit igyekezett a helyzetet a maga javára fordítani, és felhasználta a betelepülő barbárok katonai erejét, ezért cserébe a soraiba emelte a vezetőiket. Ez azonban az elit elbarbárosodásához vezetett, és ez az új elit már nem volt érdekelt a birodalom fenntartásában nyugaton, mivel nem kötődtek a római hagyományokhoz.

Az elbarbárosodás a keleti birodalomban is megindult, de ott ez csak a balkánt érintette, a birodalom más részeibe nem jutottak el. A hun pusztítást is átvészelték, mivel azok elsősorban a nyugati birodalomra támadtak, a keleti birodalom uralkodói komoly pénzösszegekért békét tudtak vásárolni, és így elkerülte őket a pusztítás. Ennek ellenére Konstantinápolyban is barbár tábornokok kezébe került a valós hatalom, de ott I. Leó 471-ben megszabadult az alán származású Aspartól az isauraiak segítségével, és ez véget vetett a barbár befolyásnak a Kelet Római Birodalomban.”


S e mellé odateszem Cs. Szabó László sorait a naplóból:

„Egyszer a Fertőből kihúztak egy időtlen halembert, Hany Istókot. A zsombékban, nádi sűrűben, majd hogy a víz alatt nem lakott. Így bújt el időnkint a magyarság is a vízi rejtekébe. csonttá aszott, egy szúnyog is belevásott volna a húsába. De túlélte. Mikor az európai népekből hírmondó sem marad, a magyar talán még mindig a subája alatt dörmög.”

Hát, nagyjából ezek az első gondolataim a Brexitről.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

2 thoughts on “Bayer Zsolt: BREXIT (1.)

  1. ,,A hun pusztítást is átvészelték, mivel azok elsősorban a nyugati birodalomra támadtak,”
    Ezek után nem csodálkozom Orbánon, aki Alinei és Naddeo kutatásai ellenére saját népét Ázsiából Európába vándorolt népként kezeli, ha már Zsolt is belemerül a hunok Róma által írt történetébe.
    Ami valószínűbb, hogy a hun birodalom valójában az EU ókori őse lehetett, mert egyes északi népek mai pozitív értelemben emlékeznek Atilláról (így két „l”-lel) Mád kérdés, ha Róma mögött már akkor ott állt
    a korunk háttérhatalma (lehet hülyézni), és tervei nem egyeztek a hunokféle Európáéval. Hogy erről lehet szó, és nem másról, azt az bizonyítja, hogy Rómának folyamatosan kellett a népek előtt is kedvezőtlen színben feltüntetni a hun birodalmat és vezetőjét Atillát, ami a mai fogalmak szerint ideológiai hadviselés lehetett eleinte, a hun birodalom bukása után pedig annak erkölcsi megsemmisítése.Ezért maradt fent a hunok és Atilla híre, és nem merült feledésbe, mint ahogyan senkit sem érdekel ma már a mongol támadás sem, Európa ellen.
    Ez különbözteti meg a mongol és a hun birodalom történetét, ami között Zsolt (és Orbán sem) nem tud a jelek szerint különbséget tenni.

  2. A róümai imperialisták elfeledték, hogy a limes-ekhez vezető gyorsutak fiordítva iks járható: Róma felé. Nagy hiba volt. A BARBARUS-ok (görögül dadogók, nem szakállasok),pl. a germanus-ok azért árasztották el az Imperium Romanumot, mert részesedni akartak annak civilizatiójából. (A judeaiak viszont épp ellenkezőleg: lásd még a Brian élete c. satyrikus, de találó múltidézését). Arminius germánus származású római arisztokratában azonban felébredt a nationalismus és felaprította az általa odacsalt a római seregeket Varus vezényletével, a Teutoburg-i erdőben. (Egybként Varus a Sepphoris-i lázadás leverésével is foglalkozott, amely hely az akkori Galilea székhelye is volt. Akkor lett várandós Jézus anyja, aki Erzsélbet nénjéhez menekült, hogy meg ne kövezzék néptrsai. Ennek ma van az eméknapja. Rabbinikus traditio szerint Jézus valódi apja Panthera volt, kinek sírját Bad Kreuznach am Rhein városban 1838-kor megtalálták.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük