Az igazi válság még hátra van – Az USA is „trükkök százaival” dolgozik

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mivel tudjuk, hogy balliberális „elitünk” mindig az éppen hegemón hatalmat utánozza, nem lehet meglepetés számunkra, hogy nem csak nekünk van egy trükkös kormányunk, hanem a vezető világhatalomnak is. De hogy mennyire, az mégis csak meglepetés, mert vajon mit tesznek, ha az eltrükközött, elcsalt valóság visszajön egy másik ajtón?

Soha olyan eltérően nem értelmezték a nyugati világ gazdasági fejleményeit, mint az elmúlt évben. A mainstream média ugyan nem ujjong egyöntetűen – ami már maga is óvatosságra kell intsen -, néha megemlít kisebb problémákat – amelyekről már a dicsőséges szocializmus jut az eszünkbe – de az utóbbi év tőzsdei diadalmenetét nem tudja, vagy nem akarja mégsem kritikusan értelmezni. Vele szöges ellentétben a kritikus média egy olyan súlyos gazdasági válság közeli eljövetelét jelzi, ami után semmi sem marad a régiben.

Azt ugyan régen tudjuk, hogy nemcsak hazánk, hanem az USA is a világ legeladósodottabb országai közé tartozik, de egy elefánt megteheti, mert más zsarolási eszközökkel rendelkezik, mint egy bolha – gondoltuk. Igen ám, de sok lúd disznót győz – bocsánat kedves elefánt! – tartja a magyar közmondás, és valóban, így van. Az utóbbi évek egyre inkább egy versenyfutásra hasonlítanak a két vezető nagyhatalom, az USA és Kína közt, amelyben a gazdaságilag megroggyant Amerika előre menekülve, a nemzetközi jogot semmibe véve, pénzügyi és katonai erejét kihasználva gyarmatosítja a világ erőforrásokban gazdag és stratégiailag fontos részeit, így próbálva hegemóniáját fenntartani, míg Kína a hagyományos gazdasági hódítás, árucsere, befektetések eszközével válik egyre erősebbé. A verseny egy agyaglábú, állig felfegyverkezett óriás és sok kis fürge Kung Fu harcos küzdelmére hasonlít. Hogy milyen eredménnyel, nem tudjuk, de az óriás agyaglábain olyan repedések jelennek meg, amelyek a küzdelmet eldönthetik.

Másfél évvel ezelőtt, különösen Amerikában hatalmas közpénzekkel mentettek meg roskatag bankokat. A tőzsdék fellendülése óta a bankok ismét óriási profittal dolgoznak, de a közpénzeket nem fizették vissza. Ugyanakkor a válság a reálgazdaságban és az átlagkeresetek visszaesése folytatódott, ma a foglalkoztatottak több mint 80%-a keres kevesebbet, mint 1973-ban. A bankok bonusz kifizetései viszont megnőttek. Josef Stieglitz, korábbi Világbank elnök szerint a Wall Street nagy cégei 4973 alkalmazottnak fizettek több mint 1 millió dollár bonuszt az elmúlt évben. Igaz, nekik van miből. Csak a Goldman Sachs, Merrol Lynch, Morgan Stanley és a JP Morgan Chase tavaly kb. 30 milliárd dollár profitot termeltek, a Federal Reserve Bank 46,1 milliárdot.  Még inkább elgondolkodtató, hogy, mint Antonio Maria Costa, az ENSZ drog elleni intézetének főnöke kijelentette, 2008-ban 352 milliárd dollár drogpénz volt az, ami a pénzrendszert megmentette a teljes likviditási válságtól.

Ugyanakkor az USA főbb gazdasági mutatói erősen rosszabbodnak. Az államadósság meghaladja a 12 billió (!) dollárt. (Összehasonlításként: a magyar ennek a kétszerese, de forintban.) Hogy a dollár mégis erős, arra a hivatalos magyarázat az, hogy bizonytalan helyzetben a befektetők a legbiztosabbat választják. Ez a magyarázat most teljesen hamis. A dollár megerősödése pont azért következett be, mert mindenki tudta, hogy mennyire gyenge és igyekezett dollárban lévő adósságát minimalizálni. A bizalom végül is azért állt helyre 2009 márciusában, mert a Bank of England és a FED bejelentették, hogy felvásárolják kormányaik kötvényeit. Ez meg is történt, de a pénz végzetes felhígításával. Már a FED 2004-es bejelentése, hogy a pénzmennyiség növekedésének mutatóit többé nem közlik, rámutatott a legkritikusabb pontra. Sokáig ezzel nem lehet visszaélni. Ezért folyamodtak – már előzőleg is – a legpiszkosabb trükkökhöz. John Williams, aki shadowstats.com alatt egy honlapot tart fenn és több antiglobalista újság, mint pl. az ausztrál The Privateer szerint egy nagyon megbízható forrás, kidolgozott egy egyszerű módszert a kormánystatisztikák ellenőrzésére. Williams még egyszer átszámolja a legfontosabb statisztikai adatokat, még pedig úgy, hogy azokat a számítási alapokat alkalmazza, amelyeket még 20-30 évvel ezelőtt alkalmaztak a kormányok, s amelyeket aztán folyamatosan felhígítottak, hogy a romló helyzetről félrevezessék a polgárokat. Williams eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy az Egyesült Államok egy óriási, mindent elsöprő válság előtt áll, mert az adóssághegy menthetetlenül maga alá temeti. „2008-ban a hiány 5,1 billió dollár volt… a hivatalosan megadott 450 milliárd helyett”, írja Williams.

Peter Orszag, Obama magyar származású kabinetfőnöke 10%-os államháztartási hiányról beszélt, amit még Obama alatt szeretnének lefaragni 3%-ra. De nem mondta meg hogyan. Kritikus elemzők ezt kizártnak látják, az amerikai munkavállalók további, még radikálisabb elnyomorításával is. Egyre nőnek a kamatterhek, a múlt évben már 383 milliárd dollárra, ami a GDP 40%-át teszi ki. Tavaly a munkavállalók 5%-a veszítette el munkáját, amivel a munkanélküliség már túllépte a 17%-ot. Pedig az átlagos munkaidőt már heti 33 órára csökkentették, ami a legalacsonyabb nívó az 1929-es nagy válság óta. Ugyanakkor a munkanélküliség további emelkedése várható, mert mint FED-elnök Bernanke bejelentette, a termelékenység csak az utóbbi évben 5,5 %-kal emelkedett, ami további „racionalizációt” követel meg. S mint tudjuk, a multik továbbra is az olcsó országokba, Kínába, Indiába exportálják a munkahelyeket.

Ha az összeomlás ennyire elkerülhetetlen, felmerül a kérdés, nem látja ezt a háttérhatalom is? Nyilvánvaló, hogy igen. Akkor is, ha – mint magyarázni szokták – az önző kapitalisták rövid távú érdekeiket követik. Rendelkeznek ők hosszú távú tervekkel is, de azok számunkra az apokalipszist jelentik. Csak ott számolják el magukat, hogy ők azt a folyamatot is irányítani tudják.

Vajta Dénes

Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük