KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az európai palaforradalom alkonya

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Archív fotó. © Flickr.com/wcn247/сс-by

Európában befellegzett a palaforradalomnak. A legnagyobb játékosok kilépnek a projektekből, a szakértők pedig azt javasolják az európaiaknak, hogy sürgősen rendezzék a Moszkvával ápolt kapcsolataikat.

Európa lemond a palagáz kitermeléséről, ugyanis ez drága és nem biztonságos dolog. A transzatlanti cégek leállítják a munkálatokat. Ennek legutóbbi példáját az Exxon Mobilszolgáltatta, amelyik nem kifizetőnek minősítette a lengyelországi kitermelést. Közben éppen Lengyelországot tartják a legnagyobb ilyen készletekkel rendelkező európai országnak. Mindez azt bizonyítja, hogy Európában aligha lehet számítani palaforradalomra – véli Alekszandr Paszecsnyik orosz elemző.

Azok a játékosok, akik potenciálisan érdekeltek voltak a palaprojektekben, elvesztették optimizmusukat a tesztfúrás stádiumában. Nem sugall optimizmust az olajárak dinamikája sem. Néhány hónap múlva a gázárak is vissza fognak esni. A palagáz kitermelése pedig komoly kiadásokkal jár, pláne az európai piacon.

Egyébként nem ez az első eset, amikor európai palagáz-kitermelőhelyek nem hoztak sikert. Az Exxon korábban 2009-ben egy 75 millió dollár értékű magyarországi projektből lépett ki: a kutakban ugyanis több volt a víz, mint a gáz. Közben hangsúlyozni kell, hogy Európa-szerte hasonló a helyzet. Az Alpari társaság elemzője, Anna Kokoreva hangoztatta:

Arról van szó tulajdonképpen, hogy a palagáz kitermelése elvileg nem nyereséges, még a magas olajárak mellett is. Az árkorrekció folytán pedig a palagáz-kitermelés rentabilitása még alacsonyabb lett. A kezdet kezdetétől tudni lehetett, hogy a palagáz európai kitermelésének perspektívái nagyon homályosak. Túl nagyok a költségek. És nem csak anyagi költségekről van szó, hanem ökológiaiakról is. Például, a palagáz kitermelése nagyon sok édesvizet követel. Európában pedig ez problémát jelent. Ugyanezen ok miatt nem termel ki palagázt Kína, bár ott nagyon sok ilyen gáz van.

Egyszóval, az amerikaiak által oly sokat erőltetett európai palaforradalom megtévesztésnek bizonyult. Ennélfogva a józan belátású elemzők azt tanácsolják az európaiaknak, hogy ne „veszítsék el” Oroszországot, már csak a kontinens energiabiztonsága szempontjából vezérelve is.

Oroszország Hangja

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: