Az euró elsüllyed az adósságmocsárban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mint egykor a Francia Forradalom kirobbanása előtt, Európa politikusai elvesztettek minden érzést polgáraik jogait, gondjait és várakozásait illetően. Az embereknek gazdaságilag biztos alapra van szükségük, munkájukhoz, megtakarításaikhoz és élettervükhöz – azaz stabil pénzre.

Ez az alap egy szabad társadalom szabad polgárai számára feltétlenül szükséges. Ahol hiányzik, ott szétesik a demokrácia, jogállam, piacgazdaság  és a szociális rendszer, összeomlik a civil társadalom. A pénz elértéktelenedése mindig oka és következménye volt egy ilyen katasztrófának. Mi, polgárok keserű tapasztalatokból tudjuk ezt. Európa politikai vezetői azonban nyilvánvalóan nem tudják. Elveszthették ezt a tapasztalatot, mint 200 évvel ezelőtt a napkirály udvartartása és a nemesség. Hogy lehet különben megmagyarázni, hogy ezek a politikusok előnyben részesítik néhány köztudomásúan gyenge pénzerkölcsű ország megmaradását az euró-zónában (Görögország nem az egyetlen) a pénzstabilitás előtt?

Mi megy végbe azon politikusok fejében, akik egyik napról a másikra egy 750 milliárd nagyságú „mentőcsomagról” döntenek, amely a régi adósságokat újakra váltja fel? Bizony itt nem államokat mentenek meg, hanem azok pénzelőit – a bankokat. És honnan származnak ezek az eszközök? Adófizetőktől és a valutaőrzőktől! Az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap feladják függetlenségüket. Állambankosokká válnak. Megszegik alapszabályaikat és friss (inflációs) pénzzel látják el az államadósság felvásárlóit. A Legnagyobb és a legnyilvánvalóbb hazugság azonban: hogy az adós országok ezután képesek lesznek akár csak egy cent hitelt is visszafizetni. A segítséghez kötött feltételek ugyanis ezt lehetetlenné teszik. Görögország és más euró-országok olyan mélyen ülnek a válságban, hogy nem tudnak törleszteni.

Mintha nem léteznének más alternatívák eladósodott államok és bankok megmentésére. Mi már gyakran és világosan rámutattunk: Görögországnak és más problematikus országnak el kell hagyni az euró-zónát; ugyanis csak annak kényszerein és feltételein kívül képesek – mint sok más EU-tagállam – az euró-zónán kívül, megerősödni. Miért kell számukra ezt az utat elzárni? Térjenek vissza saját valutájukhoz és értékeljék le. Így visszanyerhetik elveszett nemzetközi konkurencia képességüket. Ha több turista látogatja meg Görögországot, több devizát tud keresni és adósságát törleszteni. Aztán egy nemzetközi konferencián megtárgyalják Görögország régi adósságát. A bankoknak le kell mondaniuk követeléseik egy részéről; ugyanis tudták, hogy magasabb kamatok magasabb kockázattal járnak. Mivel magyarázható az európai politikusok hektikája és hisztérikus megnyilvánulásaik az utolsó hétvégén? Elvesztették az eszüket? Valóban azt hiszik, hogy szertelen inflációval visszanyerik az emberek és a piacok bizalmát? Minél nagyobbak és fantasztikusabbak ezeknek a segélyprogramoknak a méretei, annál hűvösebben számolják ki a piacok inflációs nyereségüket: az értékvesztésre spekulálnak és azzal, hogy olcsóbban visszavásárolják az elértéktelenedő vagyonjogokat!

Amikor 200 évvel ezelőtt elszabadult a francia infláció, az uralkodó  osztály már elvesztette a kapcsolatot a néppel és a valósággal. Franciaországban az udvar egy kétes bankár segítségével szabadult meg adósságától – John Law volt a neve. Ez a név a fináncoligarchia és a politika minden fatális kapcsolatának a szimbólumává vált, amely a közjót mindig tönkreteszi. Megismétlődik most ugyanaz más név alatt Európa jegyében?

Az aláírók az alkotmánybírósághoz fordultak keresetükkel, hogy vizsgálja meg az Európa nevében készített mentőcsomag jogszerűségét. Annak, mint egy időzített bombának a gazdasági robbanóanyag tartalma különben is világos. Azt csak a bíróság előtt hatástalanítani nem elég. A nyilvánosságnak is bele kell szólnia. Ezért tettük meg ezt a felszólítást. Egy ugyanis világos: Mivel Európa politikusai tönkreteszik a közös valuta jogi alapját, a valutaunió szavatossági közösségé válik. Életre kelt és mozgásban tart egy inflációs spirált. Ez azonban az Európa álom vége lenne. Ezt kell megakadályoznunk.

Szerzők: Wilhelm Hankel, Wilhelm Nölling, Karl Albrecht Schachtschneider, Dieter Spethmann, Joachim Starbatty
Megjelent hirdetés formájában 2010. 05. 12-én a Frankfurter Allgemeine Zeitung-ban
Fordította: Vajta Dénes

Nemzeti InternetFigyelő

0 thoughts on “Az euró elsüllyed az adósságmocsárban

  1. €-val vagy nélküle; egy biztos:
    *ALFA MAXIMUS* vers motto-ja, írta alias Obi van Obi:
    *MINDEN ÀLLAT ÀLLAMOSITOTT de, KEVÈSBÈ és LEGKEVÈSBBÈ ÀLLAMOSITOTT ÀLLAT is VAN!
    *
    ÛDV. & Amen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük