Amerika államcsőd előtt?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Bogár László egy frappáns megfogalmazása jut eszembe az amerikai közgazdász, Orszag lépéseivel kapcsolatban – államcsőd van, csak még a televízióban nem mondták be. Peter Orszag, a pénzügyi igazgató-tanácsadó hivatalosan az amerikai költségvetés kezelése kapcsán kipattant nézeteltérések miatt lemondott. Az országunkban erősen szűrt híreknek kicsit utánanézve sok „mellékes”, külföldi újságoknál, vagy egyes jelentéktelennek tűnő hírportálokon napvilágot látott hír került elő. Ezek közé tartozik az az Orszagnak tulajdonított mondat is, hogy „mi vagyunk csődben, nem a görögök”. Olvashatunk még itt-ott amerikai adósságspirálról is, olyan kifejezésekről, amelyeket egyes nagy bajban levő európai államokra használnak nap mint nap.

Érdekes ez a pénzügyi világ. Számos olyan szemfényvesztést láthattunk, amelyeket két-három lépésben a szemünk előtt mutattak be, és csak a gondolkodó ember látja az összefüggéseket. Ehhez még különösebb közgazdasági végzettség sem kell. Először is: a bankoknak ingyen, önként és minden banki kötelezettségvállalás nélkül odaadott iradatlan pénzmennyiségek birtokában egyetlen állam sem kínlódna az adósságokkal. De most azok a hitelminősítő szervezetek, amelyek a felelőtlen minősítgetéseikkel elindították a pénzügyi válságot, majd felelősségre vonás nélkül országok teljes költségvetésének megfelelő pénzeket kaptak csak úgy, most azokat a nemzeteket teszik felelőssé, akiktől elvették ezeket a pénzeket. Ezt jelenti az, amikor a hitelminősítő cégek az adósokra kitalált besorolási listán jelzik, hogy nőtt-e vagy csökkent szerintük a görög-olasz-magyar-spanyol-ír államcsődkockázat. A megszorítások által az államadósságokra (amelyekből a bankok megmentését finanszírozták az államok) kitermelt pénzek és a multicégek által összegyűjtött profit eleinte arra lett fordítva, hogy fenntartsanak egy életképtelen gazdasági-társadalmi rendszert, amelynek a problémái a tényleges problémamegoldások elodázása miatt csak súlyosbodtak. Most már csak a tünetek felületes kezelésére van pénz, már amikor van. Lassan már arra se lesz.

Még egy érdekesség, hogy a bankok mire költötték a pénzeket, amelyeket csak úgy megkaptak. Egy részéből folytatták a tevékenységüket ugyanúgy, mint eddig, még több bajt okozva. Egy részéből próbálták rendbetenni legalább látszólag a könyvelésüket, kezelni amit elrontottak. Vásároltak még részvényeket, hogy a tőzsde, amely a gazdasági problémák egyik jelzője, ne mutassa a problémákat (innen erednek azok a vélemények, hogy a részvénypiacok túlértékeltek). És vásároltak államkötvényeket, amely csak növelte az államadósságokat. Vagyis az ingyen megkapott pénzből felvásárolták az államot, ami adakozott nekik… Mindez ügyes húzás lett volna, ha érdemben javít a pozícióikon. De valamiért a baj még nagyobb, mint a nagy ügyeskedés előtt. Feleslegesen rakták át egyik zsebükből a másikba a pénzt, mert nem változott semmi. A problémák maradtak, és a lélektani határt (DOW 10.000 pontos árszint) sem bírják tartani. Lassan semmijük sem lesz, sem a gazdagságuk, sem annak illúziója. És értetlenül állnak az eset előtt.

Mivel a nyugati világban egyszerre és elég látványosan egymásra torlódtak az utóbbi napokban mind a politikai, gazdasági, katonai problémák és kudarcok, várható, hogy valami változás jön hamarosan, amely szembesíti a nyugati világot elvesztett erejével és pozícióival. Vajon milyen mértékű lesz ez a változás?

Tamási Attila – Jövőnk.info
Nemzeti InternetFigyelő


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük