KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Al-Aszad vagy Iszlám Állam: a Nyugat választás előtt áll, melyik célpontot tekintse prioritásának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Kobani szíriai várost védő kurdoknak szánt amerikai fegyvernek legalább egy része az Iszlám Állam fegyvereseinek birtokába jutott. Szakértők véleménye szerint ez az égbekiáltó eset is bizonyítja, hogy a nyugati koalíciónak együttműködnie kell Damaszkusszal.

© Fotó: East News/AP/FOTOLINK

Az Iszlám Állam elleni harc Irakban és Szíriában máris 424 millió dollárba került az Egyesült Államoknak és koalíciós partnereinek. A katonai akcióra naponta 7,5 millió USA-dollárt költenek, ami drága mulatság a társadalmi-gazdasági problémákkal küszködő Nyugat számára. Az Iszlám Állam ellen viselt háborúnak pedig nem látni végét. Mi több, az iszlámisták egyre nagyobb sikert érnek el – mondta Sztyniszlav Taraszov politológus.

Az Iszlám Állam jelenleg Irak területének mintegy a felét és Szíria egyharmad részét tartja ellenőrzése alatt. Ez óriási terület. Egyébként az iszlámisták még elégé szép potenciállal rendelkeznek. Az Iszlám Állam alakulatai – összesen mintegy 50 ezer fő – hozzáértéssel harcolnak.

Vasárnap az amerikai katonaság a szíriai Kobani városát védelmező kurd harcosoknak fegyvert, lőszert és elsődleges orvosi segély nyújtásához nélkülözhetetlen eszközöket dobtak le a levegőből. Később az amerikai tévécsatornák bemutattak egy videófelvételt, amelyen látható, hogy egy férfi, aki az Iszlám Állam harcosaként mutatkozott be, átvizsgálja a földön heverő ládák tartalmát. Lőszer volt bennük.

A Pentagon elismerte, hogy nem zárható ki, hogy a kurdoknak szánt fegyver kisebb része valóban a terroristák kezébe került. Azonban annak a reményének adott hangot, hogy nagyobb része „jó kézbe” került. Szakértőknek az az érzése, hogy az USA sehogyan sem bírja tisztázni céljait és feladatait a térségben. Sztanyiszlav Taraszov elmondta:

A Pentagon szakértői kijelentik, hogy az Iszlám Államot nem lehet legyőzni anélkül, hogy szárazföldi akciót indítsanak be. Ha az Egyesült Államok és szövetségesei elszánják magukat erre a lépésre, a teljes értékű háború legfeljebb 2-3 hetet venne igénybe. Azonban az amerikaiak egyelőre tartózkodnak ettől. Szerintük az Iszlám Állam feletti győzelem két-három évet követelhet. Sőt, azt mondják szövetségeseiknek, hogy fel kell készülni a huzamos háborúra. Felmerül a kérdés, hogy mi a célja mindennek? Az amerikaiak állítják, hogy az Iszlám Államot tekintik fő célpontjuknak. Törökország viszont Basar al-Aszadot tekinti fő célpontjának.

Egyszóval, az Iszlám Állam ellenfelei táborában nagy a zavar és ingadozás. Kétségtelenül a koalíció tagjai ki fogják használni az alkalmat, hogy megbuktassák al-Aszad rendszerét. Az a kérdés csupán, hogy melyik célpontot – al-Aszadot vagy az Iszlám Államot – tekintik prioritásnak ezen a szakaszon.

Oroszország Hangja

2 thoughts on “Al-Aszad vagy Iszlám Állam: a Nyugat választás előtt áll, melyik célpontot tekintse prioritásának

  1. A haboru mindig jo uzlet volt, a legjobb, ami oriasi hasznot hoz a „tervezoinek”. Legfobb cel, a osi kultura emlekeit pusztitani es a keresztenyeket. Ez valakiknek rendkivul fontos. El kell pusztitani minden dokumentumot, bizonyitekot, amik atirnak a kultura, a tortenelem es a hitvilag hazugsagait. Ha par het alatt veget lehetne vetni a haborunak es az Islam allam uralmanak es evekig akarjak folytatni – amig ko kovon nem marad – az a satani lelkek terve !
    Lathato, hogy a nepirtas a lenyeg es a cel. Kobani varosat mar szetbombaztak. Rengeteg a pusztitas es a civil aldozat. Ez a cel !!!
    Pasztorfi Istvan

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: