A parlamenti képviselők kirívó kedvezményei ellen a Jobbik tiltakozik

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

2009 márciusban fogadták el azt a törvénymódosítást „saláta törvénybe ágyazva”, a figyelmet elterelve, miszerint az országgyűlési képviselők a akár öt évvel hamarabb is elmehetnek nyugdíjba, mint bármely más – egész életét munkában töltő – járulékot fizető magyar polgár.

Ráadásul további kivételezettként – ha ezt igénybe veszik a képviselők, akik olykor még polgármesterek is – nem a korkedvezményesek számára előírt 8 százalékkal csökkentett nyugdíjat, hanem a teljes nyugdíj összeget megkapják.

A Jobbik, miután ez most derült ki, tiltakozik az országgyűlési képviselők kedvezményes nyugdíjazása ellen, és az ezt biztosító jogszabály mielőbbi megváltoztatását sürgeti.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a salátatörvénybe ágyazott „Gyurcsány-féle rendelkezést” gyakorlatilag elhallgatták a közvélemény elől.

A Jobbik nem a politikusoknak, hanem

– egyrészt a 3-4 gyermeket vállaló szülők számára tenné lehetővé a korkedvezményes nyugdíjazást,

– másrészt úgy alakítanák át a magyar nyugdíjrendszert, hogy a többgyermekes családokban már felnőtt, dolgozó gyerekek személyi jövedelemadójának egy része az úgynevezett „szülőtartási életjáradék” formájában közvetlenül a szülők nyugdíját gyarapíthatná.

Szükségesnek tartják a rokkant-nyugdíjak felülvizsgálatát is. Példaként említette, hogy

amig Szlovákiában 37 ezer ember jogosult rokkant-nyugdíjra, addig Magyarországon közel 800 ezer ember kap hasonló lehetőséget. A rokkantsági nyugdíjra valóban jogosultaknak viszont, megfelelő rokkant-nyugdíjat kellene biztosítani.

Orbán Éva

Nemzeti Hírháló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük