KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A nemzetállamok szerepét átveszik a hipervállalatok? – Elmélkedés fontos kérdésekről

Ma hallgattam meg egy régi-régi videót, ahol OV nyilatkozott, hogy számára az lenne a legjobb, ha államelméletet taníthatna egyetemen. Igaz előtte arról is beszélt, hogy a középiskolában még komolyan vette a KISZ vezetőséget, mert az számára természetes volt. Én ugyan nem voltam soha KISZ-tag, de az államelmélet tanítását magam is szívesen vállaltam volna, ám erre soha nem volt lehetőségem. Azt viszont örömmel konstatálom, hogy egyre több kérdésben lesznek a véleményeink azonosak az egykori KISZ vezetőkkel. Mostanában hallottam, hogy egyes pártelnökök is beszélnek végre a nemzetek Európájáról, amit 2006-ban sokszor emlegettem a Kossuth téren.

Nézzük hát mit gondoltam akkoriban és mostanában magáról a világról és az egyre veszélyesebben ingatag: gazdaságpolitikáról.

Egyre szűkebb embercsoport kezében van a hatalom és az erőforrások. Sajnos ez a globalizmus. A zártkörű állami tendereken való részvétel azoknak van fenntartva, kik támogatnak választási pártkampányt. Az elitellenesség egyre erőteljesebb a világban, de ennek az az oka, hogy az elit valójában nem a népképviselet jegyében működik, nem is a közjó szolgálatát tartja fontosnak, hanem csak saját, önző érdekét.

https://youtu.be/HydCOeQhJUc

Ráadásul az emberek unják már a polkorrekt hazugságok világát, így a média hírfolyamának nem hisz az emberek 70 százaléka. Egyre több ember szerzi be a közpolitikai ismereteit a facebook, twitter, stb. amatőrjeitől. A magyarok többsége is változást akar, ami be is fog következni, amint az USA elnökválasztásán is megtörtént. Európa teljesen képtelen megvédeni magát, ezt használja ki a harmadik világ, de az USA, sőt az írásom végén tárgyalt háttérhatalom is. Azzal operál ma már mindenki a gazdaságban, főleg aki a neoliberális elveket vall, hogy az összes összeesküvés elmélet ott bukik meg, hogy hívei nem tudják, hogy a transznacionális cégekben bárki vehet részvényeket, s a részvényeik után: jogosultak szavazva dönteni. Ez pedig épp olyan marhaság mint az, hogy ezen óriáscégek függenek az ún. pénzügyi műveleteket manipulálni tudó bankár elittől. Sajnos minden összefügg mindennel, de a világ teljes vezetését képes ellenőrizni ma a legjobban szervezett hálózat, az ún. pénzvilág. (Ezt a jelenséget úgy hívja Drábik János barátom: szervezett pénz- és korporációs magánhatalomnak.)

Az igaz, hogy a cégvagyon arányos része után jogosult a nyereségre minden résztulajdonos, de az információ, hogy melyik óriáscégbe érdemes befektetni, mikor és hol, nos ezt, nem egyszerű megtudni. Így tehát sem én, sem sok-milliárdnyi társam, nem vásárol részvényeket. Populizmus helyett érdemes azonban ismerni az egyszerű gazdasági összefüggéseket, illetve megérteni, hogy az összeesküvés elmélet, valójában nem elmélet, hanem egyszerű gyakorlat. Pl. Kadhafi tudta, hogy ha Őt eltüntetik, nem lesz megállítva a migráció. Ezért is volt olyan bátor, hogy kiadta a Zöldkönyvet, kimondta, hogy Ő fizette a francia államfő kampányát és nem akarta tovább az USA olajdollárt. Azután eltüntették, mert nem tudta, hogy terve van Soroséknak azzal a migrációval, ami valójában nem is migráció, hanem egy az európai fehér faj felszámolására indított, s a „nevető harmadik” finanszírozta: iszlám invázió.

Ez is érdekelheti:  Biden "őrült gyilkosnak" nevezte Putyint, a Kreml reagált

Európában Merkelt valaki irányítja. De ki? Tudható, hogy dolgozott a Stasinak, s mindenkit kiirtott maga mellől, aki veszélyes számára. Ez nemcsak Németország, hanem az EU halálát fogja jelenteni rövidesen. Az USA egyelőre sötét ló, de mégis ott dőlnek el a dogok. (Talán bízhatunk abban, hogy Donald Trump megvalósítja ígéreteinek egy részét, bár előtte szükséges lenne egy olyan nemzeti mozgalmat is létrehoznia, amely kiszervezi az amerikai köznép támogatását a jelenlegi két párt alól, mert egyébként bele fog bukni a kísérletbe) 1929-33 előtt is volt komoly próbálkozás arrafelé a világgazdaság hatalmi helyzetének megszerzésére, s ott akkor a piaci folyamatok liberalizáltak voltak. Ez úgy nézett ki, hogy az ún. monetáris politika: vegyes volt és árfolyamnak alárendelt, a fiskális rendszer viszont: inkább passzív, a kereskedelem pedig: liberalizált tőkeáramlásként működött. Miután e rendszer mesterséges egyensúlytalansága felosztotta a nemzetközi rendszert nyertesekre és vesztesekre, sokan felhagytak az akkori szabad versenyes liberalizált piaci folyamatokkal és áttértek (főleg a FED erőteljes hatására) az ellenőrzött nemzetközi pénzforgalomra, az ellenőrzött tőkeáramlásra, s az autonóm monetáris politikára. Végül egy hiányvezérelt fiskális rendszerre. Ez az időszak tartott az 1970-es évekig. Az 1970-es évek közepétől azonban újra a szabadpiaci folyamatok lettek az inkább meghatározók, s eközben a bankárkaszt vissza akarta szerezni Közép-Európát, ezért kialakította az adósságcsapda rendszerét. A fejlődés és a jólét mértékét és irányát ebben a két időszakban vidáman össze lehet hasonlítani, bár tudjuk, hogy a harmadik világot évszázadokon át kirabló Nyugat-Európa jóval nagyobb nemzeti tőketartalékokkal rendelkezett, s ezért könnyebben is fejlődhetett mint a közép-európai államok a bolsevik nyomás alatt. Az ún. jóléti modell pedig alaposan átverte azokat, akik nem vették észre, hogy az már a végét járja, s azonnal új piacokat kell találjon, hogy ne kelljen keményen visszafejlődnie, csak legfeljebb stagnálnia.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij: soha nem elég a fegyverekből, több mint száz F-16-os kell

A háttérhatalom a gazdasági és pénz-elit kezében van, s ez mindig is így volt. A vagyonkoncentráció azonban fokozódik, s ezt nem lehet megállítani csak úgy, ha alapvető változásokat tudnánk elérni a gazdasági élet tulajdonosi szerkezetében. Ezt a XX. században két diktatórikus rendszer is megpróbálta, s csak időlegesen jött nekik össze. Valószínűleg nem értették meg, hogy létezik egy bebetonozott tulajdonosi réteg, amely képes mindenre a hatalma megtartása érdekében. Ám ha megértették, de nem tudtak kidolgozni ellene olyan stratégiát, ami nem okoz sem világháborút, sem gazdasági krízist, akkor előttünk a lehetőség, hogy ezt az utat megtaláljuk! Ezt azért is fontos tudnunk, mert a jelenanarcho-kapitalizmus világa nem tartható fenn túlzottan soká, bár erről sem hallunk a polkorrekt médiában.

Dr. Bene Gábor

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

5 thoughts on “A nemzetállamok szerepét átveszik a hipervállalatok? – Elmélkedés fontos kérdésekről

 1. Nagyon érdekes cikk, és erősen összecseng Gáspár Gyula tanulmányával, a Financializmussal. Valahol a Neten olvastam, de sajnos nem mentettem el a linket, de ha valaki rákeres talán megtalálja. Rendkívül érdekes és közérthető módon világítja meg, hogy miként is működik ez a pénzhatalom, háttérhatalom, az a hatalom, amely a világot a saját szájíze szerint akarja alakítani, illetve már alakítja.
  Sajnos az ismeretek hiánya okozza azt, hogy a tömegek manipulálhatók, és persze ott van a „szegénység tudat”, ami részben a valódi gazdasági lehetetlenségből, másrészt a „mindent ingyen ide” mentalitásból fakad, s értelmetlen dolgokra hatalmas pénzeket költ a jó polgár, pl. cigaretta, de egészséges tejet nem veszi meg, mert a tejet nem tartalmazó import tej olcsó, és ő szegény,, s csak ezt engedheti meg. Nézzen mindenki mélyen magába, hogy milyenösszegek folynak el a háztartásában értelmetlenségekre. Persze senkit nem akarok megbántani, sokan élnek mélyszegénységben, ez tény.
  Ha az emberek tudatosan élnének, átlátnának a szitán, és ha képesek lennének tisztán érteni önmagukat is, nem lehetne esélye egy ilyen háttér hatalomnak semmire.
  Tudom, ez Utópia, de talán érdemes lenne rágódni ezen mindenkinek.

  1. Maximálisan egyetértek Jancsó úrral.
   H.B.
   “a közjót csak a bölcsek,a nagyok és a jó lelkek tartják sikernek. A politikus azt tartja sikernek,ami neki jó.
   (Eötvös Károly)

 2. „nincsen nagyobb fájdalom annál,mintha az ember azt látja,hogy egy kivételes képességű ember utat tévesztett és elzüllött. (F.N.)
  „Hogy meggyőzőek legyünk,hihetőnek kell lennünk,
  hogy hihetők legyünk,hiteltérdemlőnek kell lennünk.
  Hogy hiteltérdemlők legyünk,az igazat kell mondanunk.(E.M.)

 3. Kedves Gábor.
  Figyelemreméltó a cikk. Mint mindig, most is azt mondom, tele van a hócipőm ezekkel az elemzésekkel.
  A kiutat kellene megmutatni.
  Egy nagyon fontos tényt figyelembe kell venni. A tömeg / direkt nem népet írok / ellustult, elpuhult. Nem érdekli semmi, csak a napi sör, a kaja és hogy a TV-ben hogyan dugnak. Alaposan leamortizálódott a tömeg.
  Nekem ez újdonság, mert mindig olyan közeg vett körül, akik hasonló érdeklődési körűek voltak.
  Na ebből kell kitörni. Emlékszel a katarzisra? Akkor azt írtad, hogy bár ne legyen. Ez igaz, de nem látok más kiutat. Kell egy utolsó csepp.

 4. „lázadás,ez a rabszolga előkelősége!
  aki ma népnek nevezi magát,nem érdemel királyt! (N.F.)
  T.Rompos Károly úr! A tömeg már csak ilyen és marad is! A tömeg soha nem hozott létre semmit,csak fogyaszt és foglalja a helyet a kevesek elől,akik előre viszik a világot. De a tömeg, Őket soha nem nézte jó szemmel,mert előbb keresztre feszíti,aztán imádja. Ma már a keveseknek meggondolandó,hogy mit miért tesznek nehogy pusztán időpocsékolás legyen, mert a tömeg hajlamos rá, hogy szolgálataikat,bűnükként rója fel nekik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük