A NATO Afganisztánban: kudarcot vallott a misszió?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az afganisztáni helyzet megosztja a NATO-ban a fő szövetségeseket: az Európai Uniót és az Egyesült Államokat.  Brüsszelben december 16-án az európai parlament által elfogadott jelentésben azt állítják, hogy az afganisztáni katonai invázió kudarccal végződött. Az Európai Parlament jelentésében kategorikus az  állítás: a nemzetközi katonai beavatkozás kudarcos és komolyan rontotta a biztonságot Afganisztánban.

A jelentésben rámutatnak, hogy nem értékelték kellően a tálibok erőforrásait, ugyanakkor túlértékelték Hamid Karzai kormányának lehetőségeit. Ennek következtében az ország helyreállítása és további fejlődése kikerült a világközösség és az afgán hatóságok figyelmének homlokteréből. Az európai parlamenti képviselők meg vannak győződve, hogy az országban a politikai rendezés igényli a tálibok, más militarizált és politikai csoportok részvételét. Bárkiét, aki véget akar vetni a polgárháborúnak, törvénytelennek nyilvánítani az Al-Kaidát, aki erőfeszítéseit a szociális és a gazdasági fejlesztésre akarja fordítani. Az európaiak véleménye szerint Afganisztánban most elsősorban a civiltársadalommal kell foglalkozni, fel kell számolni a szegénységet, meg kell szüntetni azt a helyzetet, amikor a lakosság tömegesen be van kapcsolva a kábítószer-kereskedésbe.

Ugyanakkor Amerika nyilván nem akarja tekintélyét veszteni, és mindenképpen védelmezi szerepét az afganisztáni kampányban. Az Egyesült Államok mindeddig az erő akciókra helyezi a hangsúlyt. Barack Obama nem kételkedik abban, hogy országa sikeresen megoldja a feladatokat és már félév múlva megkezdheti csapatainak kivonását. Ugyanakkor ezzel nem mindenki ért egyet Amerikában. Például Bill Harris, az Egyesült Államok volt kandagári képviselője meg van győződve, hogy a NATO-akció bukásra van ítélve, ha Washington nem helyezkedik keményen álláspontra Pakisztán viszonylatában. Ismeretes, hogy Pakisztán területén találnak menedéket a Talibán gerilláinak nagy csoportjai. Washington  tárgyalásai Iszlámábáddal a folyosó felszámolásáról egyelőre nem vezettek eredményre. Ráadásul  semmilyen módon nem befolyásolja a helyzetet az a komoly pénzügyi támogatás, amelyet az Egyesült Államok nyújt a pakisztáni kormánynak.

Ilyen helyzetben nehéz elérni a tálibok leküzdését vagy megbékítését – jelentette ki Vjacseszlav Belokrinyickij, a Keletkutató Intézet szakértője.

– Az amerikaiak nem tehetik meg, hogy ne nyújtsanak segítséget Pakisztánnak. Hiszen ha ez a segély megszűnik, akkor a következmények az amerikai politika számára Pakisztánban és Afganisztánban is súlyosak lesznek. Bizonyos szempontból kilátástalan helyzet ez. Rossz dolog pénz adni Pakisztánnak, de megvonni is rossz. Nemigen találnak kiutat ebből a zsákutcából az amerikaiak.

Hogyan fogja az Európai Unió és az Egyesült Államok  egyeztetni a további akciókat Afganisztánban, egyelőre nem világos. Egy azonban látható: az EU vezetők is, az egyszerű amerikaiak is elégedetlenek az afganisztáni kampány eredményeivel.

Forrás: Oroszország Hangja

2 thoughts on “A NATO Afganisztánban: kudarcot vallott a misszió?

  1. Jó lenne,ha NATO keretén belül a MAGYAR KATONÁK
    NE TEVÉKENYKEDJENEK,mert az SOKBA KERÜL!
    MAGYARORSZÁG NEHÉZ HELYZETBEN VAN!!!!
    Amelyik MAGYAR katona sok pénzt akar keresni,az
    menyen el KÜLFÖLDI ZSOLDBA!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük