A lisszaboni NATO-csúcs margójára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hatalmas a várakozás. Sokan úgy vélik, most el fog dőlni a világ sorsa, mások attól félnek, hogy Oroszország lepaktál a NATO-val. Nos, a dolog nem ilyen egyszerű. Két irány van, amely megszabhatja a tárgyalások alap hangvételét. Ami eddig volt, és amit szeretnének. Ami volt, annak egy részét ismerjük, egy része titokban zajlott. Hogy mit szeretnének? Valószínűleg messze nem ugyanazt.

Melyik az erősebb? Felszínre törnek-e az indulatok, úgy, mint Merkel levelére adott putyini válaszban? (Putyin kijelentette, hogy az EU okosai valamit kitúrnak az orrukból, rákenik egy papírra, és azt lobogtatják az orra előtt. Kit érdekel? Engem nem! – mondta.) Ha felszínre törnek az indulatok, akkor a tárgyalás rövidebb lesz, mint képzelné bárki. A megjelenő felek azonban nem ma kezdték a tárgyalásokat, valószínűbb, hogy véka alá tudják rejteni indulataikat. Tehát marad amit szeretnének. És itt már nagyon erősen egymásnak feszülnek a szándékok.

A NATO azt szeretné, ha Oroszország mindenben támogatná, amolyan sem bent, sem kint módon. Maradjon az, ami a jelcini időszak alatt volt, egy idióta bábú, amit ide-oda lehet lökdösni, ha kell feláldozható emberekkel, technikával, ha kell, befogja a száját. Maradjon az a komolytalan kis senki, aminek Oroszországot hinni szerették volna másfél évtizeden keresztül.

Aztán jöttek a jelek, a Nyugat nagy tervei rendre összeomlottak Oroszországban. Először riogatás, majd igazi riadtság lett jellemző a nyugatra. Most mit szeretne a NATO? Azt, hogy Oroszország támogassa mindenben, ajánlja fel eszközeit, vagyonát, tudását. Na és cserébe mit is kapna? A nagy semmit. Annyit, hogy a NATO lemond esetleg erről-arról, vagyis konkrétan nem ad semmit.

Oroszország ezzel szemben konkrét igényekkel állt elő. Korlátozni a volt tagállamokon keresztüli fegyverszállításokat, valamint teljesen leállítani a volt tagállamokba irányuló fegyverszállítást. Teljesen leállítani a NATO keleti bővítéseit, és a rakétapajzs kiépítését. Az afganisztáni kábítószer ültetvények teljes felszámolását. Mind az USA, mind Izrael, takarodjon ki a volt tagállamokból, Grúziából is.

Látható, hogy igen nagy érdekellentétek vannak, ebből megbékélés nem egykönnyen lesz. Az természetes, hogy bármekkora kudarc lesz is a NATO-csúcs, a hazai hírekben csak azt fogjuk hallani, hogy minden rendben, milyen harmonikus, és tökéletes az együttműködés. Éppen olyan módon, mint a G-20 konferencián, ami valójában a nyugat kudarca volt. Persze kérdés az is, mennyire kell a Nyugatnak az orosz együttműködés. Megtesz-e érte bármit, beáldoz, vagy feláldozna-e érte komoly dolgokat. Van-e már kész stratégiája arra, hogy szerezzen hatalmat a jelenlegi orosz politika felett, vagy buktassa meg azt. Mert ha nincs, akkor csak a méhkaptárat rugdalják. Aztán majd jön a nagy futás.

A legrosszabb, ha nagy összeborulások és megegyezések, vagy szerződések jönnek létre. Ez ugyanis komolyabb konfliktus, vagy a háború előszelének tekinthető.

Gyártó István – Jövőnk.info

http://jovonk.blogspot.com/2010/11/lisszaboni-nato-csucs-margojara.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük