A kétértelműségek NATO csúcsa

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A NATO történetének talán leglátványosabb csúcstalálkozóját rendezték meg e hét végén Lisszabonban. Ha a hegy nem is szült egeret, minden döntést kétértelműség, bizonytalanság leng körül.

Hivatalosan persze a legek csúcsának minősítik a lisszaboni csúcstalálkozót, a döntésekről szóló információk azonban arra engednek következtetni, hogy csak régen elkezdődött tendenciák megerősítéséről volt szó. Hiszen már régen kezd egy új „entente cordiale” kialakulni Oroszország és a Nyugat között. Ezt megerősítendő Oroszország néhány nappal a NATO-csúcs előtt ismét bejelentette, hogy nem szállítja le Iránnak a szerződésileg megígért védelmi rakétákat, amit már az utolsó Irán elleni szankciók meghozatala után is kijelentett. A NATO pedig közzé tette, hogy Afganisztánban egy újabb drogcentrumot semmisített meg.  A nemzetközi drogkereskedelemnek ugyanis Afganisztán megszállása óta ez az ország lett a fő nyersanyag szállítója, ami a NATO kétes szerepét teszi nyilvánvalóvá. E drogkereskedelemnek legfőbb célpontja Oroszország, amely az utóbbi nyolc évben kb. félmillió drogáldozatot könyvelhetett el, erkölcsi károkról nem is beszélve.

A csúcs egyik legnagyobb eredményének az új rakétavédelmi rendszer megteremtése Európa fölött lett kikürtölve. Ennek üzemeltetésében esetleg Oroszország is együtt fog működni. Medvegyev elnök ezt azonban a START szerződés USA általi ratifikálásától tette függővé. NATO-főtitkár, a dán Anders Fogh Rasmussen szerint ennek ellenére egy új korszak köszöntött be, a hidegháborús Oroszország-NATO ellentétet az együttműködés korszaka váltja fel. A rakétavédelmi rendszer nyilvánvalóan Irán ellen irányul, bár megnevezésére Törökország ellenállása miatt nem került sor. Rasmussen főtitkár csupán 147 millió euró költségről beszélt ezzel kapcsolatban, de szakértők szerint ez akár egy milliárdnál is több lehet. A német ellenzék meg is támadta a döntést, mivel az azzal járó költségeket teljesen bizonytalannak nevezte.

Rasmussen szerint az új NATO korszak fő feladata – mint is lehetne másképpen – a nemzetközi terrorizmus, újabban a cyber háború leküzdése és a nemzetközi kereskedelmi útvonalak védelme. „Modern készségeket fejlesztünk ki, hogy modern fenyegetések ellen védekezzünk”, mondta a főtitkár. Pozitív fejlemény lehetett volna, ha – mint Németország tervezte – a csúcson megállapodás születik Európa atommentes övezetté való nyilvánításáról. Ezt azonban az atomhatalom Franciaország megtorpedózta.

Irak után sor került Afganisztán tekintetében is egy kivonulási időpont megállapítására 2014-gyel. Nyilvánvaló volt azonban a résztvevők előtt is, hogy nem beszélhetnek olyan katonai sikerekről, amelyek ezt meg is alapozzák, ezért ez a határozat különösen kétértelművé sikeredett, és nyilvánvalóan csak a hátországok választóinak megnyugtatására szolgál. Különösen az angol közvélemény gyakorolt nyomást kormányára, s annyit már el is ért, hogy a brit katonákat a legveszélyesebb területekről vissza is vonják kevésbé veszélyes feladatok ellátására.

Amit tehát a lisszaboni NATO csúcs bizonyított, az csak az, hogy a NATO 1999, azaz Jugoszlávia megtámadása óta átalakult. Egy addig nyugati védelmi szövetség világrendőrré, azaz világkifosztó erők katonai karjává vált.

Vajta Dénes

Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük