A gonosz törpe

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

(Törzsolvasónk kérésére vettük át az alábbi írást – NIF szerkesztő)
A mi „sokat akar a szarka, de nem bírja a farka” közmondásunknak a francia nyelvben ez a megfelelője: „óriásnak hiszi magát a törpe, mert messzire tud köpni”. Első hallásra kissé bugyután hangzik, de ha jobban belegondolunk, igaz.
Van például egy törpe nép, ami, hogy, hogy nem, a XX. század közepén meggyőzött és maga mellé állított néhány nem túl okos óriást, és segítségükkel elfoglalt magának egy törpe országot, mert úgy érezte, hogy az neki jár.
Amikor aztán meglett a törpék Törpeországa, elkezdtek köpködni. De nem ám úgy, ahogyan azt a francia szólásmondás tartja; nemhogy messzire, de saját fajtájukon kívül szinte mindenkire. Össze is vesztek az óriások nagy részével, bár egy-kettő valamely érthetetlen okból még mindig kiáll mellettük. Talán mert a törpék saját, jól felfogott érdekükben igyekeznek keresni az erős karú és hangos szavú óriások kegyeit, meg keservesen sírnak is, hogy őket mindenki bántja.
De csak szemtől szemben hízelegnek az óriásoknak; valójában megvetik őket, ahogyan magukon kívül szinte mindent és mindenkit. Lenézik az óriásokat, mert azok nem törpék. Lefitymálják azokat a törpéket is, akik nem velük egy nemzetségből valók, és rövidebb, egyenesebb az orruk.
Lenéznek, onnan lentről. Ők, a maguk kiválasztottságát hirdető törpenép. És csak köpködnek, jó messzire.
Münzberg Mihály
Nyíregyháza
Polgár Info

2 thoughts on “A gonosz törpe

  1. Nagyon köszönöm a NIF Szerkesztőinek,hogy „feltették” ezt a cikket oldalukra.
    Kérem,hogy az olvasó helyettesitse be a törpét,és egyetérthet Münzberg Úrral,mert nagyon jó a cikk és gratulálok,egyben köszönöm Neki.Üdvözlettel:D.Éva

  2. Szerbusz Rocco!
    Nekünk is tetszett a cikked, bár emlékszünk mi még a régi Rocco-ra………Jaj, azok a régi szép idők, nem úgy volt akkor, mint ma!!! Más volt a világ és más voltál Te is! A Megasztar…, na az ne legyen megint!
    Üdv.: Rocco és a Társai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük