A cionközmédiumoknak le kell adniuk a Jobbik választási hirdetéseit

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az OVB döntése értelmében nem lépte túl a véleménynyilvánítás alkotmányos határait a Jobbik reklámja, amiben cigánybűnözést emlegetnek. Az MTV-nek és a Magyar Rádiónak le kell adnia a reklámot, de akár a Legfelsőbb Bírósághoz is fellebbezhet.


Az OVB hétfői ülésén kimondta: jogsértő volt, hogy a közmédiumok a „cigánybűnözés” kifejezés elhangzása miatt megtagadták a Jobbik hirdetésének befogadását, és a kifogásolt szót kisípolva tartalmazó verzió lejátszásától is elzárkóztak.

A testület úgy ítélte meg, hogy a reklám nem lépte túl a véleménynyilvánítás alkotmányos határát, mivel nem szólított fel bűncselekmény elkövetésére és nem volt uszító. A 6:2 arányban meghozott határozat szerint a közmédiumok megsértették a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. A kisípolt verzió elutasítását pedig egyhangúlag jogsértőnek ítélte az OVB.

A testület mindkét közmédiumot eltiltotta a további jogsértéstől. A határozat ellen a Legfelsőbb Bíróságon lehet jogorvoslattal élni. A határozat ellen szerdán 16 óráig lehet jogorvoslattal élni a Legfelsőbb Bíróságon, amelynek további két napja van arra, hogy döntsön a kérdésben. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb pénteken döntés születhet a Jobbik reklámfilmje és reklámspotja ügyében, és mivel szombaton a korábbi évektől eltérően nem lesz kampánycsend, még közölhetők a reklámanyagok. Kérdés, hogy szombaton az MTV hajlandó lesz-e sokszor, akár óránként a Jobbik kampányfilmjét, illetve, hogy a rádió vagy a köztévé fellebbez-e a Legfelsőbb Bírósághoz. A Jobbik az Országos Választási Bizottság hétfői döntése után a korábban a Magyar Televízió és a Magyar Rádió által le nem adott hirdetésének sugárzását várja a közmédiumoktól.

Dúró Dóra, a Jobbik  szóvivője szerint eredetileg a hirdetések meghatározott számú lejátszásáról állapodtak meg a Magyar Rádióval és a Magyar Televízióval, a reklámfilmeknek, illetve a hirdetéseknek múlt csütörtöktől kezdve kellett volna adásba kerülniük. A párt a választási bizottság határozata alapján azt várja, hogy a közmédiumok a szerződésben foglaltaknak megfelelő számban sugározzák a Jobbik hirdetéseit az október 3-i önkormányzati választásig még hátralévő időben – tette hozzá Dúró Dóra.

A Jobbik azután fordult az Országos Választási Bizottsághoz, hogy a Magyar Rádió a személyhez fűződő jogok és egy államalkotó kisebbség méltóságának megsértésére, a Magyar Televízió pedig a médiatörvényre hivatkozva megtagadta a párt választási hirdetésének sugárzását. A Jobbik az MTV-nek és a rádiónak elküldte a hirdetés azon verzióját is, amelyben a kifogásolt szavak mellett a bankok, a „politikusbűnözők”, a magyar és a multik kifejezéseket is kisípolták. Az MTV és a Magyar Rádió ezt a verziót sem fogadt azonban el, arra hivatkozva, hogy az interneten terjed a vágatlan verzió, ezért a sípolás ellenére is tudni lehet, hogy mire gondol a párt.

Vona Gábor pártelnök ezután a véleményszabadság durva, az elmúlt húsz évben példátlan korlátozásának nevezte a közmédiumok döntését, majd az OVB-hez fordult. A választási bizottság azonban a Jobbik elnökének kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasította pénteken, mivel a beadványban nem szerepelt Vona Gábor lakcíme. A párt viszont a panaszt a formai hiba kijavítása után ismét beadta.

MTI-Index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük