KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A BRICS-csúcs az új világ kezdőpontja lehetne

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Számos szakértő szerint a BRICS brazíliai csúcstalálkozója a jelenkori geopolitika szerkezetében végbemenő változások illusztrációja lett. A trend minden szférában megfigyelhető. Mi több, rohamosan veszti aktualitását a „pax americana” képlete, amelyet Washington az utóbbi néhány évtized során igyekezett ráerőltetni a világra.

© Fotó: RIA Novosztyi/Mihail Klimentyjev

Állítható, hogy a BRICS-tagországok álláspontjaik azonosságát mutatták be a nemzetközi napirend legfontosabb elvi kérdéseiben. Többek között a brazil, orosz, indiai, kínai és dél-afrikai vezető hangsúlyozta, hogy Iránnak joga van a békés atomenergetikához, felszólított az azonnali fegyverszünetre Szíriában, elítélte az izraeli telepek létesítését palesztin területen és aggodalmának adott hangot az Afrikában tapasztalható konfliktushelyzetek kapcsán. Azonkívül a BRICS-csoport mélységes aggodalmát fejezte ki az ukrajnai helyzettel kapcsolatban és átfogó párbeszédre, a konfliktus deeszkalációjára és önmérsékletre szólította fel az érintett feleket.

Az orosz- amerikai, ill. orosz-európai viszony elhidegülése és a szankciók ellenére Dél-Amerika, Ázsia és a Dél-afrikai Köztársaság megbízható baráti partnerei maradnak Oroszországnak. Ami pedig a BRICS Fejlesztési Bankját és Valutaalapját illeti, az efféle nagyszabású intézmények felállítása képes teljes egészében megváltoztatni a nemzetközi gazdasági konjunktúrát. Hiszen a BRICS-tagországok a világ lakosságának 40%-t és a világ GDP-jének 25%-t adják. Az Observer Research Foundation indiai részlegének BRICS-szakértője, Wiwan Sharan nyilatkozik:

– Két alapvető okot látok az Új Fejlesztési Bank létrehozása számára: először is, a BRICS-tagországok nyilván nincsenek megelégedve a létező társadalmi-gazdasági világrenddel. India, például, céljául tűzi ki a világ szegény országa kategóriájából a közepes jövedelmű országok kategóriájába való átmenetet, ami komoly infrastruktúra-reformokat követel meg. A másik cél a második világháború után kialakult világrend alternatívájának megteremtése.

Nem titok, hogy a Világbank vagy a Valutaalap hitelnyújtása gyakran eléggé kemény feltételekhez van kötve, amelyek nehéz helyzetbe hozzák a kölcsönvevőt. A BRICS bankja pedig lehetővé teszi a tagországok számára, hogy ilyen megkötések nélkül jussanak pénzhez. Mondható, hogy a bank a fejlődő országok függetlenségének pénzügyi alapját fogja képezni. A Just Foreign Policy szervezet elnöke, Mark Weisbrot hangoztatja:

– A BRICS Fejlesztési Bankját a fejlődő országok gazdaságára negatív hatást gyakorló IMF és Világbank alternatívájaként alapítják meg. A BRICS bankjának létrehozása tükrözi a világ gazdasági és politikai porondján végbemenő erőegyensúly-eltolódást. Az USA és struktúrái immár nem dominálnak ott, a BRICS-bank pedig a fejlődő országok befolyása növekedésének a jelképe a globális pénzügyi architektúrában. A BRICS egységes bankjának és tartalékalapjának köszönhetően elkerülhetők a pénzügyi válságok és a recesszió, de ilyen struktúrák kialakítása hosszas folyamat.

Oroszország Hangja

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: