A baj sokkal nagyobb, mint gondolnánk

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oly meglepő beszélgetést folytattam minap egy erdésszel, melyet magam sem akartam elhinni, de az elmúlt pár nap igazolta ezeket. Történt, hogy múlt héten beszélgetésbe keveredtem egy erdésszel. Arra a kérdésemre, hogy miért nem lehet tüzifát kapni, egy hatalmas – húúúúúú ez veszélyes kérdés – volt a válsz. Miért is?

Nos. Nincs tüzifa, a környezetem tüzépei példál Ukrajnából meg Romániából hozatják a tüzifát. Erdészünk elmondta, hogy olyan természeti katasztrófa következhet be, mellyel senki sem számolt. Nem látható, mert nem ütközik a szemünkbe, ugyanis nem fentről, hanem lentről jön. Elmondta, hogy Magyarországon a talajvíz átlagmélysége, az első vízadó rétegnél átlagosan 2 méter volt. Voltak helyek, ahol 6 méter, de olyanok is, ahol 2 ásónyom után már látható volt a talajvíz. Az átlag azonban országosan a 2 méter körül állt. Na most, ez a két méter jelenleg fél méteren áll.

A gépek nem tudnak bemenni az erdőkbe dolgozni, mert szó szerint elsüllyednek. A munkagépek nem tudnak kitalpalni, mert a talpak alá még a gerendák is kevesek, és elsüllyednek a talajban. Telítődött a föld vízzel. Hatalmas területek állnak már most víz alatt, hiába a folyamatos szivattyúzás. Történt ez úgy, hogy közben a Duna, és nagy folyóink vízszintje alig pár centit emelkedett. A folyók egyenlő vízhozama a talajvíz kapillárisaiban folyamatos szívóerőt biztosít, de ez nem növekszik, sőt olyan érdekes dolog állt elő, hogy nagy esőkkor, amikor nő a vízhozam, a talaj telítődöttsége miatt nem elszívja a vizet, hanem majdhogynem visszanyomja a talajba. Vagyis képtelen több vizet a Duna, a Tisza elvinni. A talajban pedig áll a víz. Az alacsonyabb részeken pincék, de még a házak alapjai is szó szerint benne állnak a láthatatlan tavakban. Rengeteg ház alapja süllyedt meg, repedt szét az idei évben. A szokatlan földcsuszamlások és talajmozgások az ország különböző részein, ennek a jelenségnek a kísérőtünetei. Egyszerűen hiába vannak vágásérett erdők, lehetetlen kitermelni.

Akkor miért nem vágnak a hegyekben, kérdezem én. Mert okosabbak vagyunk, mint a környező ország erdészei, akik látva a fahiányt, hatalmas kitermelésekbe kezdtek. Mi nem termeljük le a hegyeket. Ugyanis a letermelt hegyek, ilyen esőmennyiség után, a sokszorosára növekvő talajerózió miatt képtelenek lesznek újrafásulni, egyszerűen lemossa az eső a vékony termőréteget, és csak kopár dombjaink, hegyeink lesznek. Ilyen hegyeket az északi hegységben már most is láthatunk, pont ez a tanulság és a visszatartó erő. Ráadásul a hegyek lankás helyei, vagy völgyei ugyanilyen képet mutatnak, szinte folyik a víz a talajból, ugyanúgy képtelenség művelni.

Erdészünk elmondása szerint, ha az esőzések szintje ekkora marad, akkor a talajrétegekben a Kárpátokból ide gyülemlő víz további katasztrófákat fog okozni. Még egy ilyen év, és az ország jelentős része, akár egy ötöde víz alá kerülhet, magyarul az ország lassan tóvá válik. A mélyebben fekvő részek már most víz alatt állnak, és a lényeg: megművelhetetlenek. Erdészünk elmondását a mezőgazdák is alátámasztották. Képtelenség a földekre rámenni. Hatalmas területeken még a mai napi fent a kukorica, a kombájnok sorra süllyednek el a vízzel telített talajon. Édesapám falujában a vízórákban valóban fél méternél áll a víz a talajban.

Ha a vízszint egy métert emelkedik, akkor hatalmas területek lesznek nem csak telítettek, hanem szó szerint víz alatt, jelentős hosszúságú útvonalak kerülnek víz alá, illetve a nagyobb forgalmú utak megsüllyedése, állagának gyors romlása várható. Termőföldek fognak elmocsarasodni, ezzel koldusbotra juttatva rengeteg gazdát. Milyen, a Kolontárihoz hasonló katasztrófákat idézhet elő a talaj ilyen mértékű átázása, és fellazulása? A mocsarak bogárvilága, a szúnyogáradat pedig elviselhetetlen lesz, bár erre némiképp enyhítés a permetezés, de ekkora területeken, ilyen gazdasági katasztrófa esetén kizárt, hogy megoldható legyen. Az is kérdés, hogy a Duna medre a vízszint emelkedésével mennyi vizet lesz képes a medrébe gyűjteni, és elszállítani. Viszont további telítődés, és vízszint emelkedés esetén a síksági erdők és növényvilág kipusztul, mert a fák nem tudnak csak vízben nőni. Ilyen mennyiségű talajvíz megfojtja a fákat is. Ezeken a területeken egyedül a nád és mocsári növények nőnek meg.

Mi az oka ennek a katasztrofális helyzetnek? Csak találgatni lehet. A globális felmelegedés? Van aki még arra is azt mondja, természetes folyamattal állunk szemben. A szennyezések? A jégsapkák olvadása? Mi az oka annak, hogy ma Oroszországban, ahol már mínusz 10 foknak kellene lenni, plusz 16 fok van?

Környezeti bajok, vagy büntetés? Van min gondolkodni. Elátkozott nép lettünk hitetlenségünkért, elégedetlenségünkért? Mert nem vagyunk képesek felismerni ki ellenünk, és ki mellettünk. Pio atya azt mondta irigyli a magyarokat, mert olyan nagy és szent küldetésük lehet, amely más népnek nem lehet. De csak ha visszatalál a helyes, az isteni útra.

Személy szerint úgy hiszem büntetések ezek. Mi valamennyien hiszünk küldetésünkben, abban, hogy az Isteni igazságot képviseljük. Amíg a népünk nem tér vissza erre az útra, addig javulás sem lesz. Amíg pártoskodik, amíg nem tud beállni a sorba, amíg elhiszi az álmagyarok etetését, addig közelebb állunk a sírgödörhöz, mint a felemelkedéshez.

Jelek ezek, melyekből olvasni kell. Az Úr ezerszer figyelmeztet, de még mindig vak a nemzet. Természeti katasztrófáról beszél, hitetlen fizikai törvényeket emleget, de nem látja a fától az erdőt.

Gyártó István – Jövőnk.info

3 thoughts on “A baj sokkal nagyobb, mint gondolnánk

  1. Törődik valaki a fontos dolgokkal ebben az országban a JOBBIKON kívül? Ez is olyan mint a rend-őrsége. A rendőrség normális államokban a bűn megelőzése érdekében tevékenykedik, míg nálunk bottal üti a bűnelkövetők nyomát! Fenti esetben is, már számtalan jelzés történt, úgy az erdészek, mint a gazdák részéről a talajvíz problémájával kapcsolatban! Az eredményt fenti cikkből ismerhetjük! Ezek a mi nemzeti kormányaink! Ez a fülke-forradalmi szaktekintélyek hozzáértése! Mikor lesz végre egy-egy miniszteri tárca élén hozzáértő magyar szakember?

  2. Szépen lassan beérik Bős-Nagymaros, lassan itt az idő felvásárolni az értéktelen magyar (nem)termőföldet fillérekért. Na, persze utána tőlük már aranyáron (se) lehet majd megvenni.

  3. …és a Haarp technológia nem felelős ezért a kialakult helyzetért?
    És azt kinek köszönhetjük?
    Nos, nem a JóIstennek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük