KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Következik az (értelmetlen?) óra-átállítás! Állítsa át belső óráját is

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

1973 évi olajválságának máig fennmaradt egyik eredménye, a nyári időszámításnak hívott szokás. Akkor az arab országok hasukra ütöttek és egyik napról a másikra négyszeresére emelték a nyersolaj árát. Bár azóta sem sikerült igazolni, hogy pusztán attól, hogy egy órával előbb indul el valaki a munkahelyére, attól kevesebbet kellene tankolnia az autójába, ez a hagyomány máig él.

Azt is tudjuk, hogy egy háztartás összes energia fogyasztásának töredéke a világításra használt áram és ahogy haladunk előre a 21. századba ez egyre inkább így lesz. A televízióink, a számítógépeink, a hűtőszekrényeink, a kazánjaink semmivel nem fogyasztanak kevesebbet attól, hogy az óránkat előre vagy hátra tekergetjük. Elmondhatjuk tehát, hogy ami a 70-es években még kecsegtetett valami haszonnal, az mára okafogyottá vált.

 Ami megmaradt, az nem más, mint egy erőszakos beavatkozás az ember természettel harmóniára törekvő belső órájába. Már egyetlen óra gondot okoz a szervezetnek és rövid távon olyan kellemetlen mellékhatásokkal jár, amiket mindannyian megtapasztaltunk.

2010. Október 31-én (vasárnap) hajnalban  3:00 órakor 2:00 órára kell vissza állítani az órákat!

Egész napi álmosság a minimum, de a rossz kedély, a lehangoltság és a figyelmetlenség is jellemző tünet. A közúti balesetek száma például megnégyszereződik az átállítást követő rövid időszakban.

 Ami ennél is szomorúbb, hogy a hosszú távú hatásokat sokáig nem vizsgálta senki. Pedig azt majdnem biztosan állíthatjuk, hogy ami egészségtelen rövid távon, az hosszú távon sem kecsegtet sok haszonnal.

 Statisztikailag kimutatható, hogy az éjszakai műszakot vállaló nők körében magasabb egyes betegségek előfordulási aránya. Mivel a szervezetük egy szigorú napi bioritmus szerint dolgozik, vannak olyan feladatai, amihez nyugalomra lenne szüksége. Például a szervezet méregtelenítése és a “rendrakási” funkciók ilyenkor dolgoznának. Nem véletlen, hogy a mellrák az egyik, ami az éjszakázó nők körében gyakoribb.

 Mi okozza az egészségromlást?

 A szervezetünk hozzá van szokva az évszakok változásából származó napszakváltozásokhoz. Amikor tavasszal hosszabbodik a nappal és ősszel rövidül, az napi egy-két percet jelent, amihez könnyedén igazodik.

 Ezzel szemben a tavaszi óraállítás négy, az őszi hat hetes ugrást jelent a szervezetünknek, amit képtelen azonnal korrigálni. Ez összesen 10 hét, ami a teljes évnek mintegy 20%-a. Ez azt jelenti, hogy életünk 20%át úgy töltjük, hogy biológia óránk valamilyen mértékben meg van zavarva.

 Ennek az immunrendszerünk látja kárát legelsőként. Az alvásmintába való ilyen mértékű beavatkozás gyengíti a kórokozókkal való ellenálló képességünket.

 Hogyan védekezhet?

 Legtöbbünknek pár nap szükséges a szervezetnek az átálláshoz. Van akinek kevesebb, és van akinek akár 2-3 hét is kell ehhez. Mivel az átállás mindig hét végére esik, van módja segíteni a szervezetének egy simább átállást elviselni.

 – Már pénteken elkezdheti. Egyszerűen feküdjön le pénteken fél órával korábban. Tegye ezt szombaton is, majd vasárnap már egy órával előbb. Pár dologgal segítheti a gyorsabb elalvást.

– Tegye alkalmassá a hálószobát a nyugodt pihenésre. Kapcsolja ki a zajt, a fényeket.

– Olvasson elalvás előtt szépirodalmat.

– Igyon meg egy citromfű vagy orbáncfű teát. Sokat ne igyon, mert az ősi bölcsesség szerint: “nagy pohár teát igyon lefekvés előtt, aki korán akar kelni”.

– Reggel indítson úgy, hogy egy pörgős, vidám hangulatú zenét hallgat, mielőtt nekifog a dolgainak.

– Táplálkozzon az óraállítást követő héten a szokottnál is jobban. Kerülje a szélsőségességet és fogyasszon vitaminokban gazdag ételeket.

 Demecs István

(Itthonról)

 2010. Október 31-én (vasárnap) hajnalban  3:00 órakor 2:00 órára kell vissza állítani az órákat!

Nemzeti InternetFigyelő

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

2 thoughts on “Következik az (értelmetlen?) óra-átállítás! Állítsa át belső óráját is

  1. Ha jól tudom, akkor éppen a nyári időszámítást akkoriban erősen szorgalmazó franciák törölték el legelőször.

  2. Ez az óra átállítgatás, egy tudatos merénylet az emberiség ellen, de mindenképpen egy bődületes baromság. Csak vegyük számításba, hogy kik azok akikre hatással van. A dolgozó emberekre.
    Az ingyenélők, paraziták nem szenvednek tőle. Nem folytatom a gondolatsort…
    Legvalószinübb azonban, hogy a „kitalálójának” ( az ötlet tolvajának) jó összekötetésekkel rendelkező ismerősei voltak, akikkel a sikerdíjon osztozkodott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük