KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

2006 Igazságát meg kell védeni!

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat a 2006 őszi rendőrterror máig elvarratlan szálairól, megoldatlan ügyeiről tartott sajtótájékoztatót 2011. július 13-án a Parlament Caféban.

A sajtótájékoztatót dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, országgyűlési képviselő, dr. Grespik László ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségi tagja, dr.Vajk Kálmán ügyvéd, NJSZ Restituciós Cs. vezető, Gőbl György, a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület alelnöke, Dukán Dániel, 2006 őszi koncepciós eljárásban elítélt fiatalember, a semmisségi törvény egyik ihletője tartották…

Három téma köré

rendezetlen kártérítések,

– elmaradt felelősségre vonás,

– szűkre szabott és elakadt semmisségi törvény

csoportosították a kormányváltást követően megígért, de elmaradt intézkedéseket.

A 2004 óta működő NJSZ munkatársai egyértelművé tették, hogy a közel 5 éve történt rendőrterror tragikus, véres megtorlásával kapcsolatban mind a mai napig nyitott, megoldásra váró kérdések vannak.

Rendezetlen kártérítési ügyek

A 2006. őszi rendőri jogsértések áldozatai közül mai napig számos áldozat nem kapott kártérítést (pl. jogellenesen feloszlatott Kossuth téri tüntetés résztvevői, valamint az ez évben igényüket benyújtó sértettek). Valamint a közelmúltban az egyik tüntető, akinek a szemét lőtték ki, megalázóan alacsony kártérítést kapott jogerős ítélet alapján.

Szükséges követelmény, hogy a 2010-es országgyűlési határozat és kormányhatározat alapján eredményesen működő Kárrendezési Bizottság tavaly év végével beszüntetett tevékenységét állítsák helyre.

Ezért az NJSZ levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz annak érdekében, hogy további 500, még rendezetlen kárigényt méltányos alapon elégítsenek ki. Eddig 131 ember kapott összesen 245 millió 72 ezer forint kártérítést a 2006-os őszi tüntetéseken történt rendőri túlkapások miatt.

Elmaradt felelősségre vonás

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr ígéretet tett, a 2006 őszén történtek kapcsán a felelősök felkutatására, és a felelősségrevonásra, mégis, az, a mai napig várat magára. Jogosan merül fel a kérdés, “Miért maradt el a 2006. őszi jogsértésekért felelős rendőrparancsnokok, bírák, ügyészek és politikai vezetők felelősségre vonása ? “

A miniszterelnöki megbízott, Balsai István már több hónapja elkészített vizsgálati jelentését nem hozták nyilvánosságra, és nem indultak meg a jelentés alapján a büntetőeljárások. Noha az idő sürget mert a bűncselekmények 5 év leteltével elévülnek. Az Országgyűlés 2006. őszi albizottsága, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület számos feljelentést tett. Az ügyészség nem minden feljelentést vizsgált ki kellő alapossággal, és nem lépett fel a felelősségre vonás érdekében. A feljelentések iktatásával is problémák merültek fel, valamint a rendőrök hamis tanúvallomásával is.

Gaudi-Nagy Tamás szerint „akadozik és gyenge lábakon áll” az ügyben érintett rendőri és más vezetők felelősségre vonása. Az ügyészségeknek csak szeptemberig van módjuk vádat emelni, mert elévülnek az 5 évvel korábbi ügyek.

A semmisségi törvény értékelése

Az Országgyűlés márciusban nyilvánította semmisnek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság vádjával meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéleteket. A döntés csak a 2006. szeptember 18. és október 24. között elkövetett cselekményekre vonatkozik.

Ez a megoldás túl kevés személyt érint, de elakadt a végrehajtása is az alkotmányozási munkálatok miatt. Még ma is börtönben ül a 2006. őszi tüntetések egyik elítéltje, ma már egyértelmű, hogy közkegyelem lene az igazi megoldás a 2006. őszi tüntetések és a 2002 – 2010. közötti időszak politikai elítéltjeinek.

Gaudi-Nagy Tamás szerint egyértelmű, hogy ez a törvény megbukott, ezért az érintetteket közkegyelemben kell részesíteni.

2006 igazságát meg kell védeni!

Külön is figyelemre méltó, amit Dukán Dániel a 2006 őszi koncepciós eljárásban elítélt fiatalember – mondott. A fiatalember kint élő ’56-osok segítségével kijutott Amerikába. Az idős ’56-osok arról próbálták meggyőzni, hogy ne térjen haza, mert a magyar igazságszolgáltatás kísértetiesen hasonlít az 50 évvel ez előttire, vagyis a kádári koncepciós, kegyetlen megtorlásra.

Meggyőződésem, hogy az idős ‘56-osok nagyon is rátapíntottak a lényegre. Az 50. évfordulón történtek kísértetiesen emlékeztettek ’56 leverésére. Nem lehet nem meglátni az összefüggéseket 1956 és 2006 történései között.  2006 bírái – tisztelet a kivételnek, ha volt – hasonlóan ’56 vérbíráihoz politikai koncepciós ítéleteket hoztak, koholt vádak, hamis tanuvallomások alapján. Az igazságszolgáltatásba vetett hitet rendítették meg, és a magyar igazságszolgáltatás szégyene, hogy ilyen megtörténhetett, és mai napig a helyükön maradhattak, és ítélkezhetnek.

Duka Dánielnek pedig, jelen állapotok alapján, hazatérésének következményeit sajnos viselnie kell.

Orbán Éva

Képgaléria:

[slideshow]

A szerző különengedélyével:

Nemzeti InternetFigyelő

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

0 thoughts on “2006 Igazságát meg kell védeni!

  1. „Eddig 131 ember kapott összesen 245 millió 72 ezer forint kártérítést a 2006-os őszi tüntetéseken történt rendőri túlkapások miatt.”
    Kontrasztként legyen itt
    Gyurcsány Ferenc 1, azaz egy évi jövedelme a 3 millió koldus, a minimál bér alatt élők országában. A minimálbér 166-szorosa. /2005. 03. 27./
    2004 (1 év) 100000000 Ft. Minimál bér 600000 Ft. évente
    12 hónap 8333333 Ft. havonta 50000 Ft. havonta
    365 nap 273972 Ft. naponta 1644 Ft. naponta
    24 óra 11415 Ft. óránként 68.5 Ft. óránként
    60 perc 190 Ft. percenként 1.14 Ft. percenként
    100 millió forint az 100 ezer darab 1000 forintos bankjegy, 10000 darab 10000 forintos bankjegy.
    Mekkora vagyon szükséges ahhoz, hogy valakinek évente 100 millió Ft. Legyen a jövedelme?
    /És ennél sokkal nagyobb, milliárdokra rúgó jövedelmek is vannak./

  2. Az új törvény alatt
    Nekem Kébeki Szerelmes Magyarnak
    Kanadai kalandozásaim csak emlékek maradtak.
    S egyre több bajom lesz mert az útnak emléke kísért.
    Nem tudom lerázni, pedig az a csodálatos élet végetért
    Ott minden én voltam, de az a „minden” hirtelen megszűnt.
    Legyőztek s már nem harcolok, mert csillagom letűnt
    Nyilaim elzárva szekrényben hevernek
    S most itt új földön új ég alatt, új törvények terelnek
    Törvény mely mindig megfeszíti népe krisztusát…
    Egy más élet mely gyatrábban énekli himnuszát
    Ahol csak törvény van mely nem nemz új életet
    Mert itt csak a társadalom tagjaként élhetek
    Új útlevelembe már csak ennyi van írva „Magyar”
    Pedig megvetem amit a társadalom törvénytisztelő része akar
    Mert itt semmi sem létezhet a törvényeken túl
    Itt a szabály és a pénz a két végtelen nagy úr!
    Élek a kenyeremmel, pihenek, nyaralok
    De az életnek így hiába való maradok!
    Jól táplálkozom, jól alszom de semmi más nem történik
    Jól élni jó, de nem elég, valami mégis hiányzik.
    Kell az ismeretlen, valami láthatatlan, valami titok
    Enélkül csak egy logikai következtetés vagyok
    Nem az ok, csak az okozat, az ellenhatás
    Ingerekre adott gépies reakció, az ellenállás
    És már elfogadom saját gépiességemet
    Már majdnem jól vagyok, de csak majdnem
    Pedig örülhetnék mert még élek
    Mert újfent „Magyar” vagyok és új törvény van…
    De nincs csók, nincs romantika, nincs tánc,
    Már nincsenek rímek…
    Lassan meghal bennem a költő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük