KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

2 millió dollárt költ űrutazáshoz szükséges létfenntartó technikára a NASA

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Artist’s impression of a NASA base on Mars © Cortez III Service Corp / NASA

A NASA 2 millió dollárt adományozott két vállalatnak olyan technológiai fejlesztésekre, amelyek segítik majd az űrhajósokat, hogy hosszabb ideig is biztonságosan lélegezhessenek az űrben. Ez előreláthatóan nagyobb távolságokra is kiterjedő kutatást tesz majd lehetővé.

A program célja az, hogy elősegítse olyan oxigén újratermelési technológia használatát, amely a széndioxidot visszaalakítja oxigénné. A remények szerint ez segíti majd az űrhajósokat, hogy könnyebben lélegezzenek a mélyűrben tett hosszabb küldetések alatt.

Az Arizonai, Phoenix székhelyű Honeywell Aerospace és az Oregoni, Myrtle Creek székhelyű UMPQUA Research Co. vállalat programjait választotta ki a NASA a mélyűr küldetésekhez fontos oxigén visszanyerési technológiák kifejlesztésére.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) jelenleg az asztronauták által kilélegzett széndioxidnak csak 50%-át alakítják vissza oxigénné. A NASA a hiányzó oxigént a földről szállítja folyamatosan az űrállomás legénysége számára.

Azonban ez a megoldás egyre kevésbé kielégítő, ha az űrhajósok mélyebben és hosszabban hatolnak be az űrbe. Az új beruházás megpróbálja megoldani ezt a problémát, 75%-ra emelve az oxigén visszanyerését a legénység által kilélegzett széndioxidból.

via GIPHY

International Space Station GIF - Find & Share on GIPHY

“A fejlett létfenntartó technológiák hozzá fognak járulnak ahhoz, hogy a fokozott kapacitással a NASA megalapozza a mélyűrben történő hosszabb űrkutatási feladatok végrehajtását a jövőben,” said – mondta, a NASA Űrtechnológiai Missziójának igazgatója, Steve Jurczyk Washingtonban.

READ MORE: Mars 2020: Final three landing sites revealed (PHOTOS)

Honeywell Aerospace, a Honeywell International vállalatbirodalom részlegeként vesz részt a NASA űrfeladatainak tervezésében, fejlesztésében. 1914-ben alapították, és számos társasági és katonai fejlesztésben vett részt, többek között a Manhattan projectben. A UMPQUA Research Co korábban víz fertőtlenítő és tisztító alrendszereket épített az ISS-nek, az Űrrepülőgépnek és egyéb programoknak.

Russia Today

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

4 thoughts on “2 millió dollárt költ űrutazáshoz szükséges létfenntartó technikára a NASA

 1. Valahol azt olvastam, hogy 2150-re már kutatóállomások és telepek lesznek a Marson. Egy másik cikkben viszont azt, hogy a klímaváltozás miatt 9, azaz kilenc év alatt kipusztulhat az emberiség, feltéve persze, ha addig nem pusztítjuk ki magunkat, sokkal hatékonyabban egy bombával. A Müncheni biztonsági konferencián a végső konklúzió az volt, hogy nem a liberális világszemlélettel van baj, mert az teljesen rendben van – valószínű, a józan ész az, ami nagyon zavarja Világ urait.

 2. Szerintem kamuhír a téma is, és az összeg is.

  Az igazságot nyílván ők tudják.

  Ha igazak, (nem tudhatjuk), vagy csak egy kicsit is, akkor teljesen másról van szó.
  Aki olvasgat a hálón, annak sejtése lehet, hogy az űrkutatás, űrhajózás lényegesen előrébb tart, mint azt a tudományos irodalom leírja.
  Valamennyi találmány, amit most használunk, azokat, már sok-sok éve kifejlesztették.
  Mindent el kell adni.

  A NIF-en is találunk infókat az űrkutatástól, melyeket nehéz annak elfogadni, aki nem eléggé nyított.
  Csak egy kis fantázia kell, a képzeletünk szárnyra kel. Utazunk dimenziókon, keresztül, találkozhatunk ismeretlen fajokkal, ismetetlen civilizációkkal.

  De talán fantázia sem kell. Rengeteg fantasztikus filmmel, regénnyel találkozhatunk, melyek akár igazak is lehetnek.
  Vannak akik azt vallják, ezek a filmek az emberiség „felkészítését” szolgálják.
  Vannak, akik, azt vallják, hogy már több mint 50 éve jelen vagyunk a kozmoszban.
  Vannak, akik hisznek a Holdunk mesterséges jellegében, hogy laknak a Marson..
  a többi bolygón, hogy jön a Nibiru, a naprendszerünknek is van iker csillaga a Nemezis….stb…

  Rengeteg információ, lehet, hogy van köztük igaz is. Miért ne lehetne?

  Mondják azt is, hogy a csíkhúzó gépek, a kék eget homályosítják el, azért, hogy ne lássuk mi történik odafennt. (ezeket a csíkokat a csodálatos, hamis tudóstársadalom kondenzcsíkoknak magyaráz, mely nem igaz. Ezek szétoszlanak, homály és párás levegő lesz tőlük, eltűnik töle a kék ég)

  Lehetne sorolni az érthetetlen dolgokat napolig, de szerintem nem is ez a lényeg.

  Lehet, hogy a „világ” urai akarják elhagyni a Föld nevü bolygót. Miért is ne? Titkolnak előlünk minden fontos információt. Talán ide tünnek el azok a hatalmas pénzek, melyek a világ rabszolgáitól rabltak el.

  Ne feledjék el minden lehetséges.

  Mindezt elképzelhetjük, ha csak itt a földi környezetben tudjuk, hogy mindent tudnak rólunk.

  A népességnyilvántartó adatait összefűzik a mobilunk adataival, tudják merre járunk, a net, a facebook segítségével ismerik rokonainkat, ismerőseinket.
  És még sok-sok információt feldolgoznak rólunk.

  A személyes adatainkat összefűzik, lesz rólunk néhány száz-ezer rekord, melyet esetleg betáplálnak egy inteliges kamerarendszerbe.

  A bennünket bámuló azonnal tudja ki sétál az útcán: 55 éves, munkanélküli, 5678 Pusztakotkodács, Orion u. 89, 4 gyerek apja, nem volt büntetve, Aspirint, Kalmópirint szed, melyet itt és itt váltott ki, ekkor és ekkor. Minden nap pontosan erre és erre jár.

  Elnézést ezekért a dolgokért, így szerettem volna rávilágítani arra, hogy olyan technikai tudás van, hogy minden elképzelhető.

  Biztos vagyok abban, ha ilyen kézlegyintéses hír elhagyja valakik száját, akkor ezt nagyon is komolyan kell venni.

  Valaminek a végéhez, vagy a kezdetéhez közeledünk….

  Atilla

 3. Helyesbítek:

  Nem a naprendszenek, a Napunknak lehet ikercsillaga a Nemezis.

  Atilla

 4. Bourne filmek, már mutatják, hogy mi mindenre képes a technika. Az arcfelismerő rendszerek, léteznek. Stanislaw Lem: Summa Technologiae, már 1961-ben megírta a fejlődés milyen utakon fog megtörténni.
  Olvastam egy cikket a víz alatti – vizet – lélegzésről. . . valóban a filmek felkészíthetnek a változásra, vagy egy riasztó jövő elfogadására, mint a legtermészetesebb dolog.
  Minden lehetséges, még az is, hogy semmi sem lehetséges, de egy biztos, valaki azt írta; ‘az Édenkert tiltott almáját most lopja el az emberiség, nem mindent kellene megtenni, amit meg tudunk tenni’. génkísérletek, ember-disznó keverék, és ilyenek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: